Clubcoaches reageren op Pro League-kritiek Cox

‘Ik hoop dat we er snel vanaf zijn’, zei Kampong-coach Alexander Cox vorige week over de Pro League. Roger van Gent (mannen Oranje-Rood), Rick Mathijssen (vrouwen Amsterdam) en Albert Kees Manenschijn (mannen Rotterdam) reageerden zondag voor onze camera op de mening van Cox.

Bekijk de reacties van Van Gent, Mathijssen en Manenschijn in de bovenstaande video.

SCHC-aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel zei na de 4-0 zege op Huizen dat de Pro League wat haar betreft mag worden afgeschaft. ‘Ik ben nooit fan van de Pro League geweest. Ik snap het doel van de FIH wel. Ze willen dat de sport graag olympisch blijft. Dat wil ik ook. Maar de Pro League vraagt nogal wat van internationals.’

‘Bovendien werd er van tevoren gezegd dat de stadions vol zouden zitten. Nou, het was af en toe een trieste bedoening. Daar reizen de spelers dan de hele wereld voor over. Dan schiet je echt je doel voorbij. Of neem de mannen van Duitsland die helemaal naar Argentinië zijn afgereisd. Hun wedstrijd werd afgelast. Kregen ze één puntje. Terwijl het een olympisch kwalificatietoernooi is. Ik zou echt pissig zijn geweest. Ik snap dat de FIH iets wil uitproberen, maar ik vraag me af of de Pro League het vol gaat houden. Ik zou lekker de World League weer invoeren. Of nog beter, de Champions Trophy.’

Carlien Dirkse van den Heuvel. Foto: Willem Vernes


16 Reacties

 1. jappiekrekel

  Nog een ronde interviews langs de spelers / speelsters, clubs en dan is het de KNHB hopenlijk wel duidelijk

 2. cmb-koning

  He He . Dit was toch te voorzien vanaf de start . Dat was toch niet zo moeilijk om te voorspellen . Afgang FIH, afgang KNHB . Mee stoppen en terug naar een Championship met een 4 regionale voorrondes in toernooi vorm. De beste 2 per voorbereidend toernooi , dus 8 naar eind toernooi bijv in de USA of Z.Afrika , Compact ,met een prima exposure en ook nog minder airmiles dan nu.

 3. JacquesBrinkman

  Coaches, spelers en officials maken hun eigen sport kapot. KNHB (Erik Gerritsen/Erik Cornelissen/Jeroen Bijl) grijp in, sluit de rijen en roep desnoods een media stop in het leven. Stap 1: benoem technisch directeur FIH. Stap 2: positiviteit naar buiten, kritisch naar binnen. Stap 3: meer geld naar de internationals.

  1. janine-bijlsma

   Een mediastop? Jij bent journalist/columnist toch? Daarnaast komen de coaches gewoon,meer dan terecht, op voor het clubbelang. Geluiden van spelers/speelsters zijn niet positief dus super dat ze zich uit durven spreken. Uitgesproken personen ben je doorgaans wel voor toch?

 4. Mark Bouwman

  Al vele keren gemeld: pro league is een FIH misser. Daarnaast moet m.i. - gelet op alle internationale verplichtingen - de opzet van de HK snel onder de loupe worden genomen. Primair zijn de (sponsoren van de) clubs - financiers van de spelers - ongetwijfeld niet blij met de wijze waarop de HK nu en waarschijnlijk in de toekomst "afgeraffeld" wordt. Het zou mij niet verbazen als uiteindelijk de nationale competitie gesplitst wordt in een "professioneel" deel (eennieuwe HK, met een kampioenschap, eigen competitie-indeling, voorwaarden en financiering) en een meer "amateur" deel met een apart NL kampioenschap (nu PM). (Een out of the box denken over een extern gefinancierde HK bestaande uit stedenteams laat ik maar even buiten beschouwing 🙃).

 5. Toon Janssen

  Pro league lekker door laten gaan in de hoop dat hockey olympisch blijft. En... Oranje doet ff niet mee. (Zeg maar dat je als natie last hebt van vliegschaamte of -angst)

 6. pietersmits

  @JacquesBrinkman Meer geld prima. Mediastop, positiviteit naar buiten, kritiek naar binnen. Waar gaat dat over. Ik weet niet in welke bubbel jiij leeft, maar er bestaat nauwelijks buiten. Het hockeypubliek bestaat grotendeels uit insiders. Dat is juist het probleem.

  1. jappiekrekel

   P-smits: mss bedoelt JB stop met de stroom aan push berichten over hoe fantastisch het is (ermee doorgaan is lachwekkend en naïef) , ga als bondsbestuur niet braaf achter over leunen wachten op een ooit gepland evaluatie moment, ga nu om de tafel met betrokkenen en stel je als KNHB open en kwetsbaar op i.p.v. Bobo gedrag.

 7. asjemenou

  Tuigen we een heel circus op om hockey met een olympisch status te behouden? Stop meteen hiermee, heb liever in die 4 jaren een goed nationale competitie en internationale toernooien dan een eenmalig doodlopende periode van 2 weken. En veel bobo’s houden hun mond want ze weten dat ze fout zitten.

 8. rancoburgzorg

  De enige weg naar boven is per direct stoppen met de Pro liga. Voorop staat de uitbouw van de Hoofdklasse . Deze moet naar 16 teams, en gebaseerd worden op Belgische voetbalcompetitiemodel (eerste 6 teams spelen play offs, verschillen worden gehalveerd, totaal van 40 wedstrijden) Koste wat het kost moet hockey op een open net tv. Betere accommodaties. Meer sponsors, meer publiek, meer geld. En uiteindelijk minder in zichzelf gekeerd en dus een betere afspiegeling van ons land anno 2019 ipv een enge witte wijn drinkende kaste zoals nu.

 9. Toon Janssen

  Dat klopt. Dat is de oorspronkelijke aanleiding. Ben benieuwd waar de internationals voor zouden kiezen. Of ze de OS-status willen verruilen voor een aantal mooie internationale toernooien?? Leuke enquête onder de heren..

  1. Toon Janssen

   Excuus en dames natuurlijk!!

 10. francakh

  Helemaal eens met Carlien!

 11. vostammer

  Die eeuwige chantage door de FIH met het dreigement dat hockey van de Olympische Spelen wordt verwijderd is gebaseerd op het feit dat 57% van de financiering van de FIH uit de ioc kassen komt. Zwicht daar toch niet voor!

 12. rudi wortmann

  ik dacht dat ik met hier en daar een verdwaalde ziel de enige was met afschuw naar deze elitair opgezette league keek. Maar ik ben blij dat nu veel mensen roepen dat dit een verkeerde opzet is. Het klopt van vele kanten niet. Maar afijn we zullen zien hoe de wind waait en wie er volgende keer weer voor deze opzet is.

 13. luchtisblauwgrasisgroen

  De Pro League is net Brexit: het duurt veel te lang en maakt meer kapot dan je lief is. Jacques Brinkman: wat een laf commentaar, ik vond je normaal zo sterk en objectief. De Hoofdklasse is Noord Korea niet. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed!


Wat vind jij? Praat mee...