Controversiële strafbal in laatste seconde kost Ieren Tokio

Een zeer makkelijk gegeven strafbal in de allerlaatste seconde zorgde er zondag voor dat Canada tegen Ierland over twee wedstrijden gezien op het nippertje op gelijke hoogte kwam. Die mentale klap kwamen de Ieren in de shootout-serie niet meer te boven, waardoor Canada zich net als Spanje en Nederland heeft gekwalificeerd voor de Olympische Spelen.

Bij een stand van 2-1 voor Canada klonk het eindsignaal en vielen de spelers van Ierland elkaar juichend in de armen. Deze uitslag was na de 3-5 overwinning van zaterdag genoeg voor het ticket voor Tokio. Maar Canada vroeg in alle hectiek de videoscheidsrechter aan. Letterlijk één seconde voor het eindsignaal klonk, kwam de Canadese aanvaller James Wallace ten val in de cirkel van Ierland. De videoscheidsrechter oordeelde dat de Ier Lee Cole een overtreding op hem had gemaakt. Het was een controversiële beslissing.

Canada benutte vervolgens de strafbal en won de shoot-outs.

(Vanaf 3:13 is het bewuste moment te zien)
 

Uitslagen heren:

Datum Wedstrijd Uitslag Locatie
Vr 25 oktober
Spanje-Frankrijk 3-3 Valencia
Za 26 oktober
Nederland -Pakistan 4-4 Amsterdam
Spanje-Frankrijk 3-2 Valencia
Canada-Ierland 3-5 Vancouver
Zo 27 oktober
Nederland -Pakistan 6-1 Amsterdam
Canada*-Ierland 3-1 Vancouver

* Canada wint de shoot-outs met 5-4.
Dikgedrukte landen kwalificeren zich voor de Olympische Spelen in Tokio
 

Uitslagen dames:

Datum Wedstrijd Uitslag Locatie
Vr 25 oktober
Australië-Rusland 4-2 Perth
China-België 0-2 Changzhou
Spanje-Zuid-Korea 2-1 Valencia
Za 26 oktober
China*-België 2-0 Changzhou
Australië-Rusland 5-0 Perth
Spanje-Zuid-Korea 2-0 Valencia

*China wint de shoot-outs met 2-1
Dikgedrukte landen kwalificeren zich voor de Olympische Spelen in Tokio

Programma dames:

Datum Wedstrijd Uitslag Locatie
Vr 1 november
13:30* India-Verenigde Staten Bhubaneswar
Za 2 november
13:30* India-Verenigde Staten Bhubaneswar
15:00* Groot-Brittannië-Chili Londen
16:00* Duitsland-Italië Mönchengladbach
20:00* Ierland-Canada Dublin
Zo 3 november
13.00* Groot-Brittannië-Chili Londen
14:30* Duitsland-Italië Mönchengladbach
20:10* Ierland-Canada Dublin

* Tijden zijn Nederlandse tijden

Programma heren:

Datum Wedstrijd Uitslag Locatie
Vr 1 november
04:00* Nieuw-Zeeland-Zuid-Korea Stratford
15:30* India-Rusland Bhubaneswar
Za 2 november
15:30* India-Rusland Bhubaneswar
17:30* Groot-Brittannië-Maleisië Londen
18:30* Duitsland-Oostenrijk Mönchengladbach
Zo 3 november
04.00* Nieuw-Zeeland-Zuid-Korea Stratford
16:00* Groot-Brittannië-Maleisië Londen
16:30* Duitsland-Oostenrijk Mönchengladbach

* Tijden zijn Nederlandse tijden


12 Reacties

 1. harald-van-horn

  Hmmm... spannend jongensboek einde. Kan op de beelden niet zien of de strafbal idd 'controversieel' is. Videoref heeft geoordeeld...

 2. francakh

  Ik zat live te kijken. Naar mijn mening was het niet opzettelijk noch was hij in een positie om te scoren. Hij kwam naar mijn mening in de dying seconds met hoge snelheid de cirkel in op zoek naar een corner. Te weinig controle om te kunnen scoren. Een strafcorner was rechtvaardiger geweest. Ik vond het zooooo zielig voor die Ieren om zo te moeten verliezen ondanks dat ik Canada best een aardig team vind.

 3. Kampongfan

  Jammer, maar wel terecht imo.

 4. coachdevries

  In mijn ogen een zéér onterechte strafbal. Overtreding: wellicht! Maar zeker geen opzet en/of scoringskans, dus een corner maximaal!

 5. conegut

  Waarom heeft Harte niet gespeeld ? Of speelt hij niet meer voor Ierland ?

  1. hanna-reijneveld

   Hij was geblesseerd

 6. pieter-westerink

  Hier onder een citaat van het instagram account van de FIH umpires: "My take on this. From the one angle we have available, there is contact that brings the attacker down. A penalty corner would be the easy, sellable call but that's not to say it's not the correct and brave one."

 7. jehofa95

  @pieter-westerink ik denk dat je doelt op het Instagram account FHumpires. Belangrijk om te vermelden dat dat NIET een officieel Instagram account van de FIH is maar een (oud)-Scheidsrechter van de FIH die haar mening over de situatie geeft. Een weloverwogen en doorgaans goed ingelichte mening, maar niet het officiele statement vanuit de FIH

  1. pieter-westerink

   Ik bedoel dat account inderdaad en je hebt inderdaad gelijk dat het niet van FIH is. Maar ik wilde graag een mening van iemand delen die er verstand van heeft en het niet controversieel vindt, in tegenstelling tot het statement van hockey.nl

 8. 1981

  Wat ik niet zo goed begrijp is dat men doet alsof dit JD8 is. Dit is internationaal niveau, als je er voor kiest om deze verdedigende actie in te zetten, dan doe je dat opzettelijk; als je daarbij de speler die in de cirkel de bal heeft onderuit haalt, dan doe je dat dus opzettelijk=> strafbal. Of hij dan wel of niet kan scoren is geen relevante overweging. Een opzettelijke overtreding op een aanvaller in de cirkel die de bal heeft, is een strafbal.

 9. coachdevries

  Ik doe helemaal niet of dit JD8 niveau is. Maar zoals u het nu doet voorkomen, zou dan elke verdedigende actie die een overtreding wordt (of als zodanig geïnterpreteerd) een opzettelijke overtreding en dus een strafbal zijn. Dat is natuurlijk onzin.. Eerlijkheid gebiedt mij (en waarschijnlijk iedereen hier) te zeggen dat de beelden - zoals in de samenvatting te zien - zeker geen uitsluitsel geven, echter heb ik vanuit deze hoek zeer sterk mijn twijfels of dit de juiste straf is!

 10. pabana

  Misschien wordt het inmiddels eens tijd om goed te kijken waarvoor strafbal en strafcorner wordt gegeven. Kansloze positie in de cirkel, balletje tegen de voet leggen en huppakee kans op een doelpunt. Keeper komt uit met bloksliding en is eerst bij de bal maar aanvaller valt over legguards heen. Boem gele kaart 10 minuten en strafbal. Alhoewel met wedstrijd Nederland - Pakistan (wel een zuivere strafbal met keeper die speler van achteren omver glijdt terwijl die balbezit heeft) de betreffende keeper nul kaarten kreeg. Tijd voor een duidelijke regel die wat meer de keeper ook beschermt?!


Wat vind jij? Praat mee...