CT Dag 4: Oranje walst over China heen

Dag 4 van de Champions Trophy was voor zowel de Nederlandse mannen, als de Argentijnen, Belgen en Pakistanen een rustdag. India en Australië troffen elkaar wel in de voorlopige topper van het toernooi, waarbij Australië won (2-3).

Bij de mannen troffen twee teams elkaar, die voor de gewonnen wedstrijd van Oranje tegen Pakistan (4-0), nog de eerste en tweede plaats innamen in de stand: Australië tegen India. Beide teams lieten zien in degelijke vorm te steken en brachten een mooi hockeyduel op de mat. De Kookaburras begonnen sterk en kwamen binnen vijf minuten op voorsprong: Lachlan Sharp stond vrij bij de tweede paal om een backhandschot van Eddie Ockenden binnen te werken. Na een serie gemiste strafcorners wist India echter terug te komen in de wedstrijd. Een afgeslagen poging kwam bij Varun Kumar terecht, die geen moeite had met de afronding. Aan de andere kant leverde een scrimmage voor het doel de 1-2 voorsprong voor Australië op: achteraf bleek Tom Craig het laatste tikje te hebben gegeven. Een variëteit aan strafcorners van beide kanten leverde in het tweede kwart enkel een grote kans op: Australiër Trent Mitton trof de paal, waarna de rebound van de lijn werd gehaald.

In de tweede helft was het na drie minuten alsnog raak voor Mitton, die bij de tweede paal de bal in het doel tipte. Daarna was het vooral Indiase keeper Sreejesh Parattu die handelend moest optreden om een grotere achterstand te voorkomen. In de laatste tien minuten zette India nog aan, maar een aansluitingstreffer werd het Aziatische land net te laat gegund. Vivek Prasad had in eerste instantie de grootste kans van de slotfase, maar zag zijn inzet via de keeper naast verdwijnen. De laatste minuten zette bondscoach Harendra Singh nog een vliegende keep in het veld, met alsnog een aansluitingstreffer als gevolg. Uitgerekend vliegende keep Harmanpreet Singh sleepte vanaf de rand van de cirkel raak, maar verder dan 2-3 kwamen zij niet. Door de overwinning staat Australië op zeven punten uit drie wedstrijden en wipt over Nederland en India heen in de stand.

Rabobank 4-Nations Trophy Women 2018

De eerste dag van het damestoernooi pakte weliswaar uit in een winst voor de Oranje Dames, dat ging nog niet erg makkelijk. Vandaag stonden eerst Spanje en Japan tegenover elkaar, waarna Nederland de strijd aanging tegen China.

Met een overtuigende 7-0 overwinning op het zwakke China, de nummer acht van de wereld, hebben de Oranje Dames zich woensdagavond gerevancheerd voor het matige spel tegen Spanje (2-0) van dinsdagmiddag. Gezien de vele kansen die Nederland creëerde, had de score nog veel hoger kunnen uitvallen. Misschien wel dubbel zo hoog. Lees hier het wedstrijdverslag.

Waar Spanje redelijk goed partij bood tegen Oranje begon het weinig inspiratievol aan dit duel. De ploeg leek niet voorbereid op het snelle, gedisciplineerde samenspel van Japan.  Het collectief functioneren van de Japanse dames resulteerde dan ook al na vijf minuten speeltijd in de – weliswaar rommelige – 0-1 van de hand van Yuri Nagai. Het was pas tegen het einde van de eerste helft dat Spanje beter toekwam aan het goed opbouwen van hun aanvallen.

Na rust oogde Spanje sterker, wat vrij snel al uitmondde in een degelijk schot op goal. Japan was echter nog altijd even scherp en trok het spel weer naar zich toe. Wederom vijf minuten spelen en een pijlsnelle aanvalsopbouw later scoorde Akiko Kato de 0-2. Pas tien minuten voor het einde van de wedstrijd wist Spanje met veel moeite door de Japanse verdediging te komen. Tussen alle benen door kon Carmen Cano de bal in het Japanse goal duwen, wat de stand op 1-2 zette. Gezien het sterke spel van Japan was het echter niet verrassend dat zij nog binnen dezelfde minuut in de Spaanse cirkel belandden en een strafcorner wisten te bemachtigen. De variant ging op Akiko Kato die hem netjes over de Spaanse doelvrouw Maria Ruiz Castillo heen tipte. De 1-3 werd ook de eindstand van de wedstrijd tussen een sterk ogend Japan en een tegenvallend Spanje.