CT Dag 6: Oranje verslaat Japan met overtuigende 4-1

In het vierlanden damestoernooi was het nu al duidelijk dat vandaag en morgen dezelfde teams tegenover elkaar staan. Spanje en China hadden aan het begin van de dag beide nog 0 punten en zullen daarom morgen ook spelen om de 3e/4e plek. Nederland stond vanavond, evenals morgen in de finale, tegenover Japan.

De Oranje Dames lieten met een 4-1 overwinning ook tegen Japan zien de sterkste te zijn. Hoewel Japan wel beter partij bood dan Spanje, kon de ploeg maar weinig kansen creëren. Lees hier het hele wedstrijdverslag.

De prestaties van zowel Spanje als China vielen tot nu toe erg tegen. Wellicht kon die combinatie in deze wedstrijd voor een beetje spektakel zorgen. Spanje was in het eerste kwart gretig, maar slordig. Meerdere strafcorners mislukten allemaal. China hield het hoofd koel en versierde halverwege een strafcorner die eerst op de paal belandde, maar daarna alsnog in het doel kon worden geprikt door Liu Meng.

Het tweede kwart ging een tijd lang gelijk op, met weinig spannende acties. Tot China kon uitbreken om een aanval op te zetten. Het schot dat hieruit voortkwam werd in eerste instantie gepareerd door Mélanie Garciá, maar de rebound kwam terecht bij de vogelvrije Liu Meng die daardoor haar tweede goal van de wedstrijd kon maken. Spanje veerde hierna wel weer even op en creëerde een aantal mooie aanvallen, maar ze waren nog altijd slordig waardoor ze zonder resultaat de rust in gingen.

Die rust deed de Spanjaarden goed. Ze voerden de druk op en binnen vijf minuten wisten ze de aansluiting te maken door een mooie treffer van Berta Bonastre. Spanje was een stuk effectiever dan in de eerste helft en de Chinezen hadden het daar de eerste tien minuten van het derde kwart zichtbaar moeilijk mee. Toch herstelden ze zich en ging de strijd weer een tijd gelijk op. China lukte het uiteindelijk om de voorsprong uit te breiden naar 1-3 door een knappe tip-in van Xindan Zhang. Spanje was daarna nog een aantal keren gevaarlijk, maar zorgde niet voor een effectieve afronding op het Chinese doel. China brak vlak voor het einde van het derde kwart nog een keer uit en gaf zichzelf een nog riantere voorsprong door een doelpunt van Xiayun Xi.

En deze flow kon China doortrekken naar het vierde kwart. Binnen een minuut weet Jinrong Zhang zich mooi vrij te spelen door een paar Spanjaarden op het verkeerde been te zetten en vervolgens een harde lage backhand tegen de plank van het Spaanse goal te slaan. Ondanks de 1-5 achterstand bleef Spanje wel knokken voor de duels, maar naast het onzorgvuldig omgaan met de bal hadden ze ook een flinke dosis pech. Ook in het vierde kwart leek de bal het Chinese doel maar niet te willen treffen. De 1-6 van Jiaqi Zhong deed het net rond de Spanjaarden sluiten. Twee minuten voor het einde van de wedstrijd deed Lola Riera het Spaanse leed nog een beetje verzachten met een mooie sleeppush vanuit een strafcorner, maar het is duidelijk dat de Spaanse ploeg dit toernooi niet in goeden doen is.

Stand Dames

Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1. Nederland 3 9 +12
2. Japan 3 6 +1
3. China 3 3 -5
4. Spanje 3 0 -8

Rabobank Hockey Champions Trophy 2018

Dat de Belgen met slechts drie punten en een slechter doelsaldo aan het begin van de dag nog onderaan het lijstje stonden had niemand van tevoren kunnen inschatten. Vandaag namen zij het op tegen de Pakistanen die het alles behalve onverdienstelijk doen dit toernooi. Nederland, Australië, Argentinië en India hoeven vandaag niet in actie te komen. 

De Pakistanen zetten in de eerste helft van deze wedstrijd hun stijgende lijn in het toernooi voort. Geduldig passten ze de bal in het eerste kwart rond en kwamen zo steeds een stapje dichter bij de Belgische doelman Loic van Doren. Deze eerste vijftien minuten wist Pakistan maar liefst drie strafcorners te versieren. In het kader ‘drie keer scheepsrecht’ was deze de derde maal succesvol. De lastig te stoppen halfhoge sleeppush van Aleem Bilal belandde vlak boven de plank in het net.

Vijf minuten in het tweede kwart hield keeper Imran Butt Pakistanen op de been met een knappe redding en nog eens vijf minuten later moest hij nog een keer in actie komen. Lange tijd hoefde Butt niet veel meer te doen, maar richting de rust pakten de Belgen hun spel beter op. Ze konden meer druk op de Pakistaanse verdediging zetten en creëerden in korte tijd een aantal mooie kansen, waaronder een paar strafcorners. Het lukte de Red Lions echter niet om deze tussen de palen af te vuren.

Ne rust leken de Belgen wakker te zijn geworden. De Pakistaanse aanvallen werden met veel meer controle gepareerd en het tempo in de schakelmomenten werden opgevoerd. Via een mooie combinatie en een buikschuiver van Thomas Briels lukt het om de stand gelijk te trekken. De Pakistanen lieten echter zien dat zij niet voor één gat te vangen waren en bleven scherp. Aleem Bilal maakte zijn tweede doelpunt van de dag halverwege het derde kwart. Met een prachtige sleeppush hoog in de linkerhoek zette hij zijn ploeg weer op een voorsprong. Direct hierop volgde echter wederom een snelle aanval van België die meteen resulteerde in een nieuwe gelijkmaker, dit maal van de hand van Amaury Keusters.

Het vierde kwart leek even het stempel saai te krijgen, zeker na de vele snelle doelpunten in het voorgaande kwart. Na een dikke vijf minuten spelen kregen de Belgen dan eindelijk toch een strafcorner die voor een beetje sensatie kon zorgen. Hoewel de corner slecht werd aangegeven, waren de Belgen alert genoeg om hem om te zetten in een goal van Cédric Charlier die hen de 3-2 voorsprong bezorgde. Een corner van de Pakistanen werd even later maar nipt naast de doelpaal getipt. België zette de trend van de snelle aanvallen toch ook dit laatste kwart door en verzorgden op die manier ook de 4-2, een backhandje in de korte hoek van Florent Aubel. Een verdiende overwinning van de Red Lions die tot nu toe geen potten konden breken dit toernooi.

Stand Heren

Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1. Australië 4 10 +4
2. India 4 7 +4
3. Nederland 4 6 +6
4. België 5 6 -3
5. Argentinië 4 4 -3
6. Pakistan 5 3 -8


Wat vind jij? Praat mee...