CT Dag 7: Oranje mist finale

De laatste Champions Trophy-finale is bekend: Australië neemt het op tegen India, dat gelijkspeelde tegen Nederland. Oranje speelt om het brons tegen Argentinië. Later vandaag spelen de Oranje Dames de finale van de 4-Nations Trophy tegen Japan.

In Breda leek de tijd zaterdagmiddag op de Champions Trophy dertig jaar teruggedraaid. De snelle Indiase hockeyers lieten vooral in de eerste helft de spelers van Oranje af en toe hun hielen zien. Voor eigen publiek stelde het Nederlands elftal teleur in hun poging om de finale te halen van de Champions Trophy. Een gelijkspel was terecht in een soort ‘halve finale’, waardoor Oranje de finale mist zondag tegen Australië. Lees hier het wedstrijdverslag.

Op deze uitverkochte dag van de Champions Trophy waren de tribunes al goed gevuld met toeschouwers die de strijd tussen Argentinië en Australië graag wilden volgen. Het eerste kwart gingen de aanvallen redelijk gelijk op. Hoewel Australië meer balbezit had en bovendien vaker in de cirkel van hun tegenstander kwamen, waren het de Argentijnen die de score openden na een sleeppush uit een strafcorner van Gonzalo Peillat.

Australië wilde de achterstand in het tweede kwart graag goedmaken en een snelle aanval in de eerste minuut zorgde daarvoor. Een strak backhandschot belandde bij de rechterpaal, waar Tim Brand hem nog even dat laatste zetje de juiste kant op kon geven. Een paar minuten later volgde een nieuwe strafcorner, maar Argentijnse lijnstopper Ignacio Oritz wist deze goed af te wenden. Op hun beurt versierden de Argentijnen kort daarop ook weer een strafcorner die Gonzalo Peillat hard op de achterplank van het goal sleepte.

De ploegen namen de rust even mee het veld op, maar gedurende het derde kwart gingen ze allebei steeds wat fysieker de duels in. Daaruit volgden ook verschuilende kaarten met de bijbehorende minuten op de strafbank. Het veranderde echter niets aan de stand die nog altijd op een 2-1 voorsprong voor Argentinië bleef staan.

Het was pas na vijf minuten in het vierde kwart dat er weer een serieuze kans werd gecreëerd door Argentinië via een nieuwe strafcorner. Alweer was het Gonzalo Peillat die hem scoorde via een voor Tyler Lovell moeilijk te stoppen sleeppush. Met 3-1 voor Argentinië dachten de Zuid Amerikanen waarschijnlijk even wat extra ademruimte te hebben, maar Australië zag kans om aansluiting te houden. Een scoop vanaf de zijlijn belandde bij Tim Brand in de cirkel, die hem hard in het net sloeg met zijn backhand. Een Australische strafcorner die snoeihard van de paal afketste hield het tot op het laatste moment zinderend spannend, maar Argentinië hield de stand op 3-2 in hun voordeel.

Stand Heren

Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1. Australië 5 10 +3
2. India 5 8 +4
3. Nederland 5 7 +6
4. Argentinië 5 7 -2
5. België 5 6 -3
6. Pakistan 5 3 -8

Rabobank 4-Nations Trophy Women

Vandaag is de laatste dag van het vierlanden toernooi. Net als vrijdag ontmoette China Spanje en staat Oranje vanmiddag tegenover Japan. 

 

De Spaanse dames oogden een stuk frisser en startten scherp aan de wedstrijd. Na zo’n drie minuten spelen in het eerste werd die scherpte al snel beloond met een mooi uitgespeeld doelpunt van Beatriz Perez. China liet het er niet bij zitten en haalde op hun beurt meteen een paar strafcorners, maar zonder resultaat. Het spel van Spanje is als een blad aan de boom gedraaid ten opzichte van gisteren. Hoewel ze de 2-6 nederlaag van gisteren kennelijk achter zich hadden gelaten, bleken ze toch niet altijd even scherp te zijn. China kon dan ook vlak voor het einde van het eerste kwart de stand op 1-1  zetten via een voorzet op de vrij staande Jinrong Zhang.

Het tweede kwart begon van beide kanten wat fysieker doordat beide teams onhandige fouten maakten die ze vervolgens moesten herstellen. Het spel was weinig inspiratievol van beide kanten. Combinaties werden wel gezocht, maar mislukten met enige regelmaat, waardoor veel ballen werden ingeleverd. Ook in de paar corners die werden gehaald zat maar weinig creativiteit. Toch wist het iets gretigere Spanje wel een aantal kansen te creëren, maar ook in de afronding daarvan zaten veel fouten.

Na rust ging het er wat rustiger aan toe en vond het grootste gedeelte van het spel lange tijd rond de middellijn plaats. Er werd beter en geduldiger rondgespeeld en na zo’n tien minuten spelen zag Spanje dan toch kans om uit te breken. Lola Riera kon via de daaruit voortgekomen strafcorner haar team weer op een 1-2 voorsprong zetten. Spanje leek de smaak en scherpte weer te pakken te hebben en scoorde vlak voor het einde van het derde kwart ook nog de 1-3 vanuit een hoge backhand in de linkerhoek van Carola Salvatella.

Het vierde kwart bleef Spanje de dominante ploeg. De flow die China gisteren nog had was gaandeweg in deze tweede helft steeds verder te zoeken. Drie minuten voor het einde van de wedstrijd maakt María López vanuit weer een strafcorner de 1-4 voor Spanje. En nog een minuut later word een prachtige variant op Marta Segú die hem achter Chinese doelvrouw legt.

Stand Dames

Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1. Nederland 3 9 +12
2. Japan 3 6 +1
3. Spanje 4 3 -1
4. China 4 3 -9

 


Wat vind jij? Praat mee...