CT Dag 8: Goud voor Australië na spannende finale

Vandaag was de ontknoping van de Champions Trophy. Pakistan en België openden de dag met het duel om de 5de/6de plek. Nederland volgde met Argentinië in de wedstrijd om de ereplaats (nr. 3/4). Australië en India speelden de finale van de allerlaatste editie van het legendarische toernooi.

De mannen van Australië zijn zondagmiddag in Breda winnaar geworden van de Rabobank Champions Trophy 2018. De Kookaburras versloegen in de finale India, na een 1-1 eindstand, via shout-outs. De Australische ploeg gaat de geschiedenisboeken in als de laatste winnaar en recorderhouder (vijftien titels) van de prestigieuze Champions Trophy. Het evenement verdwijnt na 37 edities van de internationale hockeykalender. Lees hier het wedstrijdverslag.

Het Nederlands elftal heeft zondag voor volle tribunes in Breda het brons gewonnen op de Champions Trophy, met een 2-0 zege op Argentinië. Een revanche voor de 1-2 nederlaag vorige week zaterdag. Het is de negende keer in de historie van de Champions Trophy dat Oranje brons wint. Acht keer won Oranje de gouden plak in dit toernooi dat ook wel ‘mini-WK’ wordt genoemd. Lees hier het wedstrijdverslag.

Net als Argentinië en Australië leken de Belgen de Pakistanen enigszins te onderschatten. Wellicht had de 4-2 overwinning van afgelopen vrijdag daar iets mee te maken. Feit was wel dat Pakistan die wedstrijd allang achter zich had gelaten.

Na 1,5 minuut spelen verdiende Pakistan al een eerste vroege strafcorner. Hoewel die er niet in ging, gaf het wel aan dat deze mannen scherp waren. Pakistan speelde gretig en gedurfd hockey. De mooie combinaties bezorgden hen veel cirkelpenetraties in het eerste kwart. In het spel van de Belgen zat nog maar weinig schwung. Ze zetten wel actief druk op de bal, maar de opvolging van teamgenoten was er niet. Daardoor was België in eerste instantie veel bezig met het herstellen van hun fouten. Door de trage omschakelingen kwamen zij ook niet goed in hun spel.

Al in de eerste minuut in het tweede kwart werden de inspanningen van Pakistan beloond. Ali Shan maakte een rush over de achterlijn en wist zichzelf vervolgens in een vrije schotpositie te manoeuvreren. Daarmee kwam de 0-1 voorsprong op het scorebord te staan. Gedurende het kwart herstellen de Belgen zich een beetje en kregen door een bal op het lichaam van Pakistaanse verdediger Aleem Bilal een strafbal toegekend die Tom Boon kon afmaken. Met deze gelijkmaker gingen de ploegen vervolgens ook de rust in.

België kwam na de rust beter uit de startblokken. In de vierde minuut bouwden ze een mooie aanval op die resulteerde in een schot op doelman Imran Butt. Butt leverde op zijn beurt de rebound rechtstreeks in bij een Belgische stick. De combinatie die daarop volgde eindigde bij Florent van Aubel die hem bij de tweede paal moeiteloos over de doellijn kon leggen. Daarmee nam België de leiding met een 2-1 voorsprong.

Het vierde kwart kregen beide ploegen verschillende kansen, maar geen enkele kon worden omgezet in een doelpunt. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd kreeg Pakistan nog een enorme kans die maar net naast het Belgische doel eindigde. Het gaf de Pakistanen wel weer nieuwe energie die ze in dit kwart een beetje leken te missen. Pakistan zette de laatste 1,5 minuut nog een vliegende keeper in om de druk op te voeren in de zoektocht naar de gelijkmaker en met succes. Met nog een kleine 30 seconden op het scorebord versierden de Pakistanen een strafcorner die, ondanks het rommelige verloop, voor de 2-2 zorgde.

Deze stand betekende shoot-outs. Beide teams waren hier maar weinig creatief in, maar uiteindelijk trokken de Belgen aan het langste eind en verzekerden daarmee de 5e plek van het toernooi.