De állerlaatste Champions Trophy: de statistieken

De 37ste en laatste Champions Trophy gaat zaterdag van start in Breda. De voorgaande 36 edities leverden een hoop records op, die we voor je op een rijtje zetten. Welke Nederlander gaat bijvoorbeeld waarschijnlijk als all-time topscorer van de Champions Trophy de geschiedenisboeken in? En welke records kunnen er in Breda nog worden verbroken?

Breda is de derde Nederlandse stad, na Amsterdam (1982, 1987, 2000, 2003) en Rotterdam (2001, 2008), waar het toernooi wordt georganiseerd. De Oranje Heren hebben drie keer eerder de Champions Trophy gewonnen voor eigen publiek: in 1982, 2000 en 2003. In 2006 wonnen de mannen het toernooi voor het laatst. In 2008, de laatste keer dat het toernooi in ons land werd georganiseerd, ging Australië er met de winst vandoor.

Australiërs wonnen CT het vaakst

Dat was de start van een record winstreeks voor de Australiërs van vijf Champions Trophy’s op rij. De Kookaburras hebben de Champions Trophy het vaakst gewonnen, namelijk veertien keer in totaal. Duitsland volgt met tien keer. Nederland won acht keer. Australië was er ook bíjna in alle edities bij. Alleen in 2004, toen Pakistan host was, was Australië niet van de partij, omdat ze de situatie in het land niet veilig vonden. De Australiërs eindigden in 29 van hun 35 deelnames in de top drie en hebben daardoor het vaakst een medaille gewonnen op de Champions Trophy.

Ander deelnemersveld dan in 2016

Het deelnemersveld ziet er in vergelijking met de eerdere editie in 2016 anders uit. Allereerst is Oranje natuurlijk weer van de partij, en ook Pakistan en regerend Olympisch kampioen Argentinië zijn erbij. De drie ploegen hebben de statistieken niet mee: slechts twee keer werd de Champions Trophy gewonnen door een team dat er in de vorige editie niet bij was (Spanje in 2004 en Australië in 2015). Nederland, Pakistan en Argentinië vervangen Duitsland, Groot-Brittannië en Korea, die er in 2016 wel bij waren. Duitsland is er voor het eerst sinds 1999 niét bij. België, Australië en India jagen in Breda ook op de titel.

Pakistan, het land dat de Champions Trophy in het leven heeft geroepen, heeft het toernooi drie keer op zijn naam geschreven (1978, 1980, 1994). Alledrie die keren werd de Champions Trophy in Pakistan gespeeld.

Australische Ockenden kan record vestigen

Als Australië deze laatste editie wint kan oud-Laren-speler Eddie Ockenden een record vestigen: hij zou de Champions Trophy voor de zevende keer winnen. Vooralsnog deelt hij het record van zes gewonnen Champions Trophy’s met Jamie Dwyer (Australië), Carsten Fischer (Duitsland), en Nederlanders Teun de Nooijer, Jeroen Delmee, Guus Vogels en Sander van der Weide.

De Australische coach Colin Batch heeft de Champions Trophy vier keer als speler gewonnen en kan zich bij winst voegen bij Graham Reid en Ric Charlesworth, die de Champions Trophy wonnen als speler en als coach van Australië.

Topscorer blijft waarschijnlijk Taekema

De topscorer van de Champions Trophy is, naar alle waarschijnlijkheid, al bekend. Strafcornerkanon van weleer Taeke Taekema – nu ook nog betrokken bij het Nederlands elftal – heeft 48 Champions Trophy-goals op zijn naam staan. Teun de Nooijer (43) en Sohail Abbas (41) volgen. Van de spelers die nu actief zijn op de Champions Trophy heeft Jeroen Hertzberger de meeste CT-goals op zijn naam staan: 18 stuks.


Wat vind jij? Praat mee...