De basisinfo: wat je moet weten van het WK Hockey5s

De allereerste editie van het WK Hockey5s in de Omaanse hoofdstad Muscat staat op het punt van beginnen. Woensdag gaat het damestoernooi van start. Zondag rolt de bal voor het eerst tijdens het wereldkampioenschap bij de heren. Om je alvast op te warmen hebben we een aantal zaken op een rijtje gezet.

Wat is Hockey5s ook al weer?
Hockey5s is het format waarmee de internationale hockeyfederatie FIH de populariteit van de hockeysport wil vergroten. Er wordt gespeeld met vier veldspelers en een doelman, op een veld dat ongeveer de grootte heeft van een half hockeyveld. Alle lijnen, behalve de doellijn, zijn afgedekt door boarding, waardoor de bal vrijwel continu in het spel blijft. Lees hier de reglementen van de hockey 5s.

Wat gebeurde er op het EK hockey5s Dames?
Vorig jaar zomer werd het allereerste Europese titeltoernooi in het Poolse Walcz gespeeld. De Oranje Dames legden beslag op het goud na winst in de finale op Polen (7-3). Nederland won al haar zes wedstrijden op het Europees kampioenschap. In de poule werden Zweden (15-2), Oostenrijk (11-1), Oekraïne (5-2) en Slowakije (17-0) verslagen. In de halve finales won de ploeg van bondscoach Mark Dekker met 5-0 van Zwitserland, waarna het goud werd gepakt ten koste van het gastland. Het brons was voor Oekraïne dat Zwitserland met 6-2 versloeg.

Wat gebeurde er op het EK hockey5s Heren?
In 2022 speelden de heren eveneens in het Poolse Walcz hun allereerste Europese titelstrijd. Net als bij de dames ging het EK-goud naar Oranje. In de finale werd België met 4-1 verslagen, nadat Nederland in de halve finales met 5-3 te sterk was voor Polen. In de poulefase had Oranje overwinningen geboekt op Zwitserland (15-3), Oostenrijk (6-0), Turkije (9-4), Finland (20-1) en Zweden (16-1). Het EK-brons was voor Polen dat met 8-2 te sterk was voor Zwitserland.

Bondscoach Mark Dekker en assistent Jeroen Schoenmakers van de Oranje Dames Hockey5s. Foto: Willem Vernes

Speellocatie
Alle wedstrijden worden gespeeld op het Hockey Oman Venue in Al Amarat, ten zuidoosten van de hoofdstad Muscat. Het stadion heeft een capaciteit van 5500 toeschouwers.

Wie doen er mee bij de dames?
Het deelnemersveld bestaat uit zestien landen. Naast gastland Oman, Europees kampioen Nederland, Australië (kampioen Oceanië), Fiji, India (Aziatisch kampioen), Maleisië, Namibië (Afrikaans kampioen), Nieuw-Zeeland, Oekraïne, Paraguay, Polen, Thailand, Uruguay, Verenigde Staten (Pan-Amerikaans kampioen), Zambia en Zuid-Afrika.

Wie doen er mee bij de heren?
Ook bij de heren bestaat het deelnemersveld uit zestien landen. Naast gastland Oman, dus ook Europees kampioen Nederland, Australië (kampioen Oceanië), Egypte (Afrikaans kampioen), Fiji, India (Aziatisch kampioen), Jamaica, Kenia, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Nigeria, Pakistan, Polen, Trinidad & Tobago, Verenigde Staten (Pan-Amerikaans kampioen) en Zwitserland.

Hockey5s. Oranje Dames vieren de Europese titel. Foto: Polish Hockey

Opzet toernooi
De zestien deelnemende landen zijn ingedeeld in vier poules van vier landen. De nummers één en twee van elke poule plaatsen zich voor de kwartfinales. De nummers drie en vier van de poules spelen plaatsingswedstrijden voor plek negen tot en met zestien. De vier verliezers van de kwartfinales spelen plaatsingswedstrijden voor plek vijf tot en met acht. De vier winnaars van de kwartfinales gaan naar de halve finales, waarna de winnaars van deze beide duels strijden om de wereldtitel. De verliezers van de halve finales spelen om het brons.

Waar te zien?
Alle duels van het WK hockey5s zijn te zien via de Watch.Hockey website en app. Daar hangt echter wel een prijskaartje aan. De Event Pass, die je via de Watch.Hockey app kan aanschaffen, kost een kleine vijf euro.

Poule-indeling dames

Poule A Poule B Poule C Poule D
Nederland Australië India Nieuw-Zeeland
Fiji Oekraïne Namibië Paraguay
Maleisië Zambia Polen Thailand
Oman Zuid-Afrika Verenigde Staten Uruguay

Nederland Europees kampioen Hockey5s in het Poolse Walcz.

Poule-indeling heren

Poule A Poule B Poule C Poule D
Nederland Egypte Australië Fiji
Nigeria India Kenia Maleisië
Pakistan Jamaica Nieuw-Zeeland Oman
Polen Zwitserland Trinidad & Tobago Verenigde Staten

Speelschema Oranje Dames en Heren

Datum Poulewedstrijd (Dames)
24 januari Nederland – Fiji
24 januari Maleisië – Nederland
25 januari Nederland – Oman
Datum Poulewedstrijd (Heren)
28 januari Nederland – Polen
28 januari Pakistan – Nederland
29 januari Nederland – Nigeria

Bekijk het complete speelschema van het WK hockey5s in Oman

 


Wat vind jij? Praat mee...