De laatste tickets voor Parijs: dertien vragen over de Olympic Qualifiers

Met nog 196 dagen tot de opening van de Olympische Spelen van Parijs (26 juli t/m 11 augustus) wordt komende week op drie locaties gestreden om de laatste tickets voor de hockeytoernooien bij de dames en heren op het grootste sportevenement van de wereld. We nemen je mee langs deze belangrijke evenementen, waar Nederland niet aan mee doet.

Welke landen zijn al zeker van deelname aan Parijs?
Naast gastheer Frankrijk (dames en heren) zijn dat beide Oranjeteams, Zuid-Afrika (heren en dames), Argentinië (dames en heren), Australië (dames en heren), China (dames) en India (heren).

Hoe verkreeg Nederland ook alweer een olympisch ticket?
Daarvoor moeten we terug naar vorig jaar zomer. In het Duitse Mönchengladbach wonnen zowel de Oranje Dames als Oranje Heren het EK. Die Europese titel was het toegangsticket tot de Spelen.

Dus de Europees kampioen bij de heren is al zeker van Parijs, maar de wereldkampioen en olympisch titelverdediger nog niet?
Dat klopt. Wereldkampioen Duitsland eindigde in eigen land als vierde van Europa. Het verloor de strijd om het brons met 2-0 van olympisch kampioen België.

Oké, de Duitse en Belgische heren moeten dus nog aan de bak. Waar worden de Olympic Qualifiers eigenlijk gehouden?
In Spanje (Valencia), Oman (Muscat) en India (Jharkand).

De Oranje Heren kwalificeerden zich voor de Olympische Spelen in Parijs dankzij de winst van de Europese titel. Foto: Willem Vernes

En de Olympic Qualifiers beginnen al dit weekend?
Ja. In Spanje en India gaat de bal op zaterdag 13 januari rollen. In Oman begint het toernooi op maandag de vijftiende.

Waar spelen de damesteams?
De dames spelen hun kwalificatietoernooien in het Spaanse Valencia en Jharkand, India.

Hoe zien de damespoules eruit?
In Valencia bestaat het deelnemersveld in Poule A uit België, Zuid-Korea, Ierland en Oekraïne. Gastland Spanje zit samen met Groot-Brittannië, Canada en Maleisië in Poule B. In het Indiase Jharkand spelen Duitsland, Japan, Chili en Tsjechië in Poule B en vormen gastland India, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten en Italië poule B.

Hoe zit het bij de heren?
Duitsland speelt in Oman in Poule B tegen Nieuw-Zeeland, Canada en Chili en zitten in Poule A Groot-Brittannië, Maleisië, Pakistan en China. In Valencia treffen de Belgen in Poule A Ierland, Japan en Oekraïne en bestaat Poule B uit gastland Spanje, Zuid-Korea, Oostenrijk en Egypte.

Maar er waren toch Olympic Qualifiers in China en Pakistan?
Dat klopt. Aanvankelijk zou een kwalificatietoernooi voor dames in het Chinese Changzhou worden gehouden, maar omdat de Chinese dames zich tijdens de Asian Games kwalificeerden voor de Spelen werd dat toernooi verplaatst naar India.

En Pakistan?
Als gevolg van de ontwikkelingen in de bestuurssituatie van de Pakistaanse bond besloot de FIH de Olympic Qualifier niet in Pakistan te laten plaatsvinden. De nieuwe speellocatie van het toernooi werd Oman.

België viert een doelpunt tegen de Oranje Heren in de halve finales van het EK in Mönchengladbach. Foto: Willem Vernes

Hoeveel startbewijzen voor Parijs vallen er eigenlijk nog te verdelen?
Zes bij de dames en zes bij de heren dus drie per speellocatie. Dat betekent dat de top 3 van elke Olympic Qualifier zich verzekert van een startbewijs. Na de poulefase plaatsen de beste twee landen per poule zich voor de halve finales. De winnaars van deze halve finales zijn in ieder geval verzekerd van deelname aan de Spelen. De verliezers van de halve eindstrijd spelen vervolgens om het resterende startbewijs.

En dan is het deelnemersveld voor de hockeytoernooien in Parijs compleet?
Daar kunnen we kort over zijn: ja.

Duidelijk. Worden de Olympic Qualifiers nog ergens uitgezonden?
Alle wedstrijden van de Olympic Qualifiers zijn via de livestream van Watch.Hockey te bekijken. Dat kan op twee manieren: met een Event Pass van 5,99 dollar of via de aanschaf van de FIH+ Pass (49,99 dollar). Met deze laatste pass kan je ook het WK Hockey5s, Pro League en Nations Cup bekijken.

Deelnemers Olympic Qualifiers Dames en Heren.


Wat vind jij? Praat mee...