De Nooijer: ‘Duitsland is natuurlijk kanshebber in Tokio’

Teun de Nooijer wist na drie jaar als hoofdcoach van de hockeysters van Bloemendaal zeker dat hij geen hoofdverantwoordelijke meer wilde zijn. Zijn wens komt uit. Hij gaat tot en met de Olympische Spelen van Tokio als assistent kneden en schaven aan het middenveld van het Duitse nationale team.

De Belg Xavier Reckinger is de voormalige verdediger van Oranje Zwart waar de nummer 14 van het Nederlandse hockey vaker tegen moest spelen. Hij is de hoofdcoach van ‘Die Danas’. De Duitser Florian Keller is de aanvaller die De Nooijer nog goed kent van zijn eigen carrière. Het Duitse begeleidingsteam zocht een trainer, een ex-middenvelder die de Duitse middenlinie kan kneden richting olympisch goud.

In de zomer, nog voor de Grand Final van de Pro League, kreeg De Nooijer al berichten van Duitse speelsters. Of hij niet eens wilde praten, om de Duitse dames richting de Olympische Spelen van Tokio te begeleiden?

Het avontuur werd concreet met een gesprek tussen de voormalige rivalen Reckinger en De Nooijer op het kantoor van de hockeylegende in Nederland, met 453 interlands met afstand recordinternational. De Nooijer acteerde vanaf 1993 zo’n twintig jaar op het hoogste niveau. De rol als specialist bij Duitsland past nu goed in het leven van hockeylegende Teun de Nooijer, die nog altijd op ’t Kopje woont, naast zijn jeugdliefde Bloemendaal.

Bondscoach Xavier Reckinger (Ger) voor de Pro League hockeywedstrijd Nederland-Duitsland (2-1). Foto: Koen Suyk

Veel trainingsstages voor Duitse hockeysters

De Nooijer kijkt zondag in het clubhuis van Bloemendaal opgetogen als het gaat over zijn nieuwe functie bij de Duitsers. Hij werkt bij een internationale headhunter. Zijn nieuwe rol bij Duitsland moest te combineren zijn met het werk. Zijn collega’s waren enthousiast, want de headhunter met negen kantoren in Amerika en één in Amsterdam – de enige in Europa – opent het volgende kantoor in Duitsland. De Nooijer is naar eigen zeggen al veel bezig met ‘searches’ bij de Oosterburen en kan zich bezig houden met de zakelijke uitbreiding naar een vestiging in het Ruhrgebied, terwijl hij als assistent functioneert bij de Duitse dames.

Niet dat De Nooijer naar Duitsland gaat verhuizen. Met de Duitse hockeysters zal hij vooral veel trainingsstages meemaken. Volgende week vertrekt De Nooijer met het Duitse team voor een trainingsstage van twee weken in Argentinië. Een week van veel trainen en een week van wedstrijden spelen tegen Las Leonas. Er volgen stages naar Zuid-Afrika en Maleisië, allemaal in voorbereiding op de Olympische Spelen.

Teun de Nooijer afgelopen seizoen op het veld met Bloemendaal Dames 1. Foto: Koen Suyk

In Tokio moet er een Duits middenveld staan, met het signatuur van de beste Nederlandse hockeyer ooit. De Nooijer stond als hockeyer bekend als de give-and-go speler, die al combinerend en dribbelend levensgevaarlijk was. Hij scoorde 214 doelpunten in 453 interlands. De Duitse hockeysters vormen een serieuze bedreiging voor de Oranje Dames. De nummer vier van de wereld verloor de EK-finale van Oranje met 2-0, maar zijn al een tijdje een taaie tegenstander voor het zo machtige Nederland.

‘Ik heb natuurlijk zelf bij Harvestehuder gespeeld en veel tegen het Duitse team gehockeyd. In Nederland vinden wij aanvallend vermogen belangrijk en is 5-4 winnen beter dan 1-0’, zegt De Nooijer. ‘In Duitsland zijn ze gestructureerd. We gaan kijken wat we daarvan behouden. Ze willen wel iets meer vanaf het middenveld combineren. Het is een team met veel potentie. Ze hebben kwalitatief echt goede speelsters, met een zaalhockeyachtergrond. Met een techniek die erg verzorgd is. Er is daar een enorme ontwikkeling gaande. ’

Als het gaat over de lessen die De Nooijer van Bloemendaal Dames 1 meeneemt naar Duitsland na drie jaar als hoofdcoach geacteerd te hebben, denkt hij lang na. Het antwoord gaat erover dat het individu altijd in zijn volledige kracht moet staan, ook in teamverband. En dan heeft hij het niet alleen over de spelers, maar ook over de begeleiding. Over zichzelf.

‘Ik was als speler iemand die energie kreeg van aanvallend spel’

Nu mag hij vooral met hockey bezig zijn. Daar wordt hij blij van. ‘Lekker het veld op’, noemt hij dat en hij kijkt er tevreden bij.

Details verbeteren, speelsters kleine maar essentiële aanwijzingen geven. Dat is wanneer De Nooijer floreert.

Blijdschap bij de Duitse hockeysters, nadat ze op het EK in Antwerpen de halve finale van Spanje hebben gewonnen.

De Nooijer: ‘Het is zonde om potentieel te verliezen. Als iemand niet in een rol zit waarbij hij volledig in zijn kracht staat. Dat geldt voor iedereen binnen het team. Daar moet ik ongelofelijk scherp op zijn. Dat is ook het moeilijke aan coachen. Ik was zelf als speler iemand die energie kreeg van aanvallend spel. Als ik negentig procent had moeten verdedigen, was er niet het maximale uit Teun de Nooijer gekomen.’

De Nummer 14 van het Nederlandse hockey nam vijf keer deel aan de Olympische Spelen. Hij won met Oranje goud in 1996 en 2000. Hij pakte met het Nederlands elftal een zilveren medaille in 2004 en 2012.

De ogen van De Nooijer beginnen te glinsteren als het gaat over Tokio. Dat hoogste podium, het succes, de teleurstellingen, dat kan hij allemaal delen met de Duitse vrouwen die op oorlogspad zijn en Oranje van de mondiale troon willen stoten. ‘Die Danas’ lijken met de toevoeging van De Nooijer richting Tokio weer iets gevaarlijker.


6 Reacties

 1. rudi wortmann

  Goed beargumenteerd door de Nooijer. Een coach die in mijn ogen veel kan betekenen voor hockeyers. Een rustige coach met veel ervaring, een goede instelling en prima (aanvallende) kijk op de sport. Op het laatste ontvreekt het wel eens aan bij (top) coaches.

 2. LiesbethZegers

  Helaas: Teun zijn kende en kunde voor spelers/speelsters én coaches/trainers gaat naar de Oosterburen....

 3. robvisser

  Mooi voor hem. Duitsland kan zich gelukkig prijzen en datzelfde geldt eigenlijk voor de Oranje dames, want zij zitten niet in een positie dat ze hulp van Teun de Nooijer nodig hebben. Verder denk ik dat Oranje in topvorm een groter verschil in kwaliteit ten opzichte van het NL team op het EK kan bereiken dan het kwaliteitsverschil dat Teun kan toevoegen aan het Duitse team (vergeleken met Die Danas op het EK). En ook toen wist Nederland met 2-0 te winnen. Geen reden tot extra zorg dus.

 4. pietersmits

  Prima zet. Win-win zou ik zeggen

 5. lize

  geweldig dat hij met zijn passie en techniek het hockeyspel een stuk creatiever sneller ,technischer en beter in combinaties maakt (waar tegenwoordig alleen kracht regeert) ,al het Geld van de wereld waard voor hem en voor ons de liefhebbers joepie !!

  1. stekel

   @Nuchterrr waar heeft Teun dat gedaan, na zijn eigen hockey carrière dan?


Wat vind jij? Praat mee...