De Spelregelvraag: afhouden aan de achterlijn?

Een fragment van de Belgische nationale vrouwenploeg staat deze week centraal in onze spelregelvraag. We zien Louise Versavel in actie op het WK tegen Japan. De international van de Red Panthers stoomt op via de achterlijn terwijl zij de bal bij zich houdt.

De vraag is: doet ze dit op een legale manier? Anders gezegd: hebben we het hier over afhouden? Of toch niet? Laat het ons maar weer weten!

 


12 Reacties

 1. rutgermeijnen

  De bal is bespeelbaar voor tegenpartij. Dus prima actie. Geen overtreding

 2. bartherklots

  Schoolvoorbeeld van afhouden. Japanse speelster trachten te verdedigen, lopen niet alleen maar mee, maar doen iets met hun stick. De Belgische speelster merkt dat en gooit haar billen naar achter zodat de Japanse speelsters helemaal niet meer bij de bal kunnen.

 3. nicovisch

  Voet afhouden. Welten deed dit ook altijd over links. Scheidsrechter fluit hier nooit voor. Helaas

  1. sander-bout

   Precies dit gebeurt in een willekeurige HC wedstrijd minimaal 5 keer

 4. woutervonk

  Tot twee keer toe trapt de Belgische aanvalster een stick van een tegenstander weg met haar rechter (scheen)been: afhouden en dus vrije slag voor de verdediging.

 5. erik-beenen

  2 keer voetafhouden, tegenstander probeert de bal te spelen en wordt gehinderd. Vrije slag voor de verdediging. Is voor de scheidsen lastig om te zien als dat van die zijde wordt ingezet.

 6. martijn-meima

  Bovendien houdt ze ook met haar stick af door deze voor de bal te houden. De hand van de verdediger gaat op dat moment ook omhoog.

 7. sybrand.hoekstra@gmail.com

  Eerst is het stickafhouden, want op het moment dat de verdediger bij de balt probeert te komen schermt de aanvaller de bal af en zit de bal niet aan haar stick. Vervolgens tikt de aanvaller de stick van de verdediger weg terwijl ze loopt: afhouden. Oftewel vrije slag verdediging.

 8. lenny-baker

  Bij de 1e verdedigende actie staat de verdedigster schuin achter de balbezitter. Om de bal te spelen loop je de kans om het lichaam te raken. Ze raakt helaas het been, dus zou een strafcorner moeten zijn. Bij de 2e verdediger die een blok zet, speelt ze de stick en daar zou je uitslaan voor de verdediging moeten geven. Dat ze tussendoor de bal speelt en daarbij voor de bal komt met de stick is overigens niet per definitie stick afhouden.

 9. peter-de-ruiter

  Dit lijkt mij toch afhouden omdat de aanvalster de bal onbespeelbaar maakt.

 10. rob-tettero

  als men vind dat dit afhouden is waarom wordt er dan bijna nooit voor gefloten. kijk alle wedstrijden maar terug van de hoofdklasse, zelden wordt er voor gefloten. In mijn beleving is het wel degelijk afhouden, maar ik verzeker je dat je oorlog hebt wanneer jij dit af fluit.

 11. peter-de-ruiter

  Daar heb je groot gelijk Rob. Ik hoop dan ook op een begrijpelijke uitleg van een topscheidsrechter. Niet het wazige gezwets wat voor nog meer onduidelijkheid zorgt...


Wat vind jij? Praat mee...