De Spelregelvraag: de scoop van Zuid-Afrika naar Maleisië

Eens in de zo veel tijd moet-ie terugkomen in onze Spelregelrubriek. De hoge bal. We tonen je een fragment uit het WK-duel tussen Maleisië en Zuid-Afrika. De beelden zijn vrij helder. Er komt een scoop van een verdediger van Zuid-Afrika, die door een Maleisische verdediger wordt opgevangen.

Onze vraag luidt: laat je dit lekker doorgaan of moet je als scheidsrechter ‘iets’ met deze situatie? Succes!


9 Reacties

 1. hanna-reijneveld

  Vertrek, vlucht en landing is veilig. Enige vraag is of de speler van RSA 5 meter afstand houdt totdat de bal onder controle is. Ik zou dit zelf affluiten en vrije slag verdediging geven.

 2. rob-tettero

  Geen vijf meter aanvaller vrije slag verdediging.

 3. jurjen-oskam

  Vertrek en vlucht lijkt mij prima, bij de landing is er een duidelijke ontvanger (wit) dus ook prima. De groene speler blijft op afstand en komt pas dichterbij op het moment dat de ontvanger de bal onder controle heeft. Lijkt mij allemaal prima dus. (Het stukje in de regels dat zegt dat de bal ook op de grond moet zijn kan je eigenlijk niet meer zo strikt nemen omdat de bal in de lucht spelen en meenemen mag en steeds meer gebeurt. Bij het ontvangen van een hoge bal gaat het eigenlijk alleen om het moment van onder controle hebben.)

 4. yves-delos

  gewoon een stomme regel in de hoogste divisie. Ik kan het begrijpen in de lagere divisies

 5. woutervonk

  Ik kan me grotendeels vinden in wat @jurjen-oskam schrijft. Echter is de bal naar mijn mening nog niet onder controle op het moment dat de speler in groen (die aanvankelijk prima afstand neemt!) de speler in wit aanvalt. Op het moment dat de bal onder controle is, is de speler in groen al binnen speelafstand. Wat mij betreft dus vrije slag voor de ploeg/speler in wit.

 6. RobertEngel

  Verdediger heeft de bal nog niet goed onder controle en wordt onder druk gezet door de aanvaller, dus vrije slag voor de verdediger.

 7. jeroen-de-nooijer

  Snap de discussie niet zo goed. De verdediger heeft de bal vanaf het moment dat hij hem aanneemt onder controle en de aanvaller houdt keurig afstand; dit is niet vierde klasse onderbond, maar het wk-hockey

 8. jurjen-oskam

  Ik kan me zeker ook vinden in de interpretatie van @woutervonk, maar mijn gedachtengang was dat de controle er is op het moment van aannemen van de bal (die daardoor speelklaar op de grond terechtkomt). Pas op dát moment komt groen in beweging, terwijl wit nog even de tijd nodig heeft om weer bij de bal te komen en te bepalen wat hij met de bal gaat doen. Kan je de aanname van wit (die de bal wat richting groen laat bewegen) beschouwen als nog niet onder controle gebracht, of kan je de aanname als onder controle gebracht beschouwen, maar op een niet heel erg secure manier? Interessante vraag. Ik ben benieuwd wat het antwoord gaat zeggen over wanneer precies het moment is wanneer de bal "onder controle" gebracht is, want het zou mooi zijn als we dit allemaal zo consistent mogelijk interpreteren en toepassen. Overigens zou het nóg mooier zijn als het stukje "... en zich op de grond bevindt" uit de regels wordt gehaald, maar zoiets had ik al gezegd. :)

 9. peter-de-ruiter

  Volgens mij is hier niet zo veel aan de hand. Mooie scoop. Niet gevaarlijk. Aanvaller staat op afstand. Wat wil je nog meer??


Wat vind jij? Praat mee...