De Spelregelvraag: een hoge Indiase bal, wie krijgt ‘m mee?

Daar is-ie weer eens. De hoge bal. Altijd een lekker onderwerp voor de Spelregelvraag. We kijken naar een duel tussen India en Duitsland. Een scoop gaat richting een Indiase speler.

Maar…ook een Duitse tegenstander staat in de buurt. Zeg het maar weer, wie krijgt ‘m mee?


4 Reacties

 1. jurjen-oskam

  Vertrek en vlucht van de bal lijkt mij prima. De speler van India lijkt mij de duidelijke ontvanger. De Duitse speler mag dus niet binnen 5 meter komen. Uitzondering hierop is wanneer de bal op een veilige manier en buiten speelafstand (van de Indiase speler) onderschept kan worden (door de Duitse speler). Zoals ik het zie is de onderschepping ruim binnen speelafstand van de Indiase speler, waarmee de Duitse speler een overtreding begaat.

 2. jurjen-oskam

  Waar ik dan wel benieuwd naar ben (als aanvulling op mijn eerdere reactie): aangenomen dat dit inderdaad een overtreding is van de Duitse speler, wat zou dan het gevolg moeten zijn? Vrij slag of strafcorner? Zeg je dat de Duitse speler opzettelijk ruim binnen speelafstand van de Indiase speler komt (of bewust dat risico neemt), of zeg je dat hij een legitieme actie probeerde uit te voeren maar daarbij onopzettelijk binnen speelafstand komt? Mede gezien het gevaar dat het zo dichtbij onderscheppen kan opleveren zou ik het niet raar vinden om in deze situatie een strafcorner te geven. Onderscheppen binnen 5 meter: okee mits veilig; onderscheppen op 50 cm van iemands hoofd: roekeloos dus bewust het risico geaccepteerd op een gevaarlijke situatie. Ben benieuwd wat iedereen hierover denkt.

 3. bartherklots

  De Duitse speler komt van verder dan 5 meter aanlopen en neemt de bal in de lucht mee. Dus gewoon doorspelen, je hoeft niet meer te wachten tot dat de ontvanger daadwerkelijk de bal heeft ontvangen. Ik zie ook geen reden om te fluiten voor gevaarlijk spel.

 4. rutgermeijnen

  Heel mooi onderschept door Duitse speler zoals nieuwe regels aangeven dus Duitsland kan door hockeyen


Wat vind jij? Praat mee...