Deelname Pakistan aan WK U21 in India nog onzeker

Het Pakistaanse hockeyteam onder 21 jaar heeft zich geplaatst voor het WK in december in India, maar de vraag is of de Pakistaanse spelers ook daadwerkelijk kunnen afreizen. Door de spanningen tussen Pakistan en India wordt gevreesd voor veiligheidsrisico’s. De Pakistaanse overheid buigt zich nu over de vraag of het hockeyteam naar het WK, dat al over minder dan een maand begint, mag gaan. 

De laatste keer dat een Pakistaans sportteam naar India afreisde was in December 2014, toen het Pakistaanse hockeyteam meedeed aan de Champions Trophy in het Indiase Bhubaneswar. Sindsdien zijn Pakistaanse sporters, vanwege de politieke spanningen tussen de landen, de grens niet meer over gegaan: te veel veiligheidsrisico.

Shabaz Ahmed, oud-hockeylegende en nu werkzaam bij de Pakistaanse Hockey Federatie, vertelt aan de Indian Express dat hij nog wacht op duidelijkheid vanuit de Pakistaanse overheid. Om veiligheidsredenen was de Pakistaanse hockeybond genoodzaakt de overheid om toestemming te vragen door deelname aan het WK in India, legt Ahmed uit. ‘Het duurt even voordat we hier duidelijkheid over hebben. Door de huidige politieke situatie is de toestemming van de overheid nodig.’

Beveiliging

Ondanks dat er zorgen zijn over de veiligheid van het Pakistaanse team in India, zal de Pakistaanse bond geen veiligheidsmaatregelen nemen wanneer het team mag deelnemen van de overheid. ‘Omdat dit een internationaal toernooi is laten we de beveiliging over aan de organisatoren’, stelt Ahmed. De nieuwe president van internationale hockeyfederatie FIH, Narinder Batra, zegt voor die beveiliging te zorgen, wanneer details over de reis en het verblijf van de Pakistaanse spelers duidelijk zijn.

Back-up teams

Ahmed had de FIH aanvankelijk gevraagd om de wedstrijden van Pakistan op neutraal gebied te spelen, maar dat bleek niet wenselijk of haalbaar. Batra: ‘Wat de FIH betreft heeft Pakistan zijn deelname bevestigd. Maar uiteindelijk is de keuze aan de overheden van zowel India als Pakistan. In alle FIH-toernooien hebben we voor de zekerheid een aantal teams als back-up, en dat is nu niet anders. Als Pakistan niet komt hebben we twee of drie teams klaarstaan die hen kunnen vervangen.’

Jong Oranje Heren

De Jong Oranje Heren starten het WK op 9 december met een wedstrijd tegen Pakistan. Dit kan dus echter ook nog een wedstrijd tegen één van de ‘back-up teams’ worden. Bekijk hier het gehele wedstrijdschema van het WK U21 in Lucknow.


Wat vind jij? Praat mee...