Delmee: ‘Dit is een jongensboek. Hier word ik emotioneel van’

De Nederlandse bondscoach Jeroen Delmee (45) heeft donderdag voor de grootste sensatie op het WK tot nu toe gezorgd met Frankrijk, de laagst geklasseerde ploeg op het WK (20ste). De onwaarschijnlijke 3-5 winst in de laatste poulewedstrijd op olympisch kampioen Argentinië betekende donderdag plaatsing bij de beste twaalf landen. Het zorgde voor ongekende emotie bij de Brabantse oud-international.

‘Ik heb het team voor de wedstrijd gevraagd historie te schrijven. Ik heb ze verteld uit eigen ervaring, ze laten visualiseren dat dit soort wedstrijden ze altijd zullen bijblijven. Ik heb ze een beeld gegeven dat het nu moest gebeuren. Want je wilt met elkaar geschiedenis schrijven’, zei Delmee na de sensationele zege op de olympisch kampioen. Hij werkt nu een jaar met Frankrijk. Meerdere keren moest hij na de wedstrijd even stoppen met praten, omdat hij te emotioneel werd als het over de prestatie van zijn spelers ging. De hele zomer had hij hard getraind met de Franse ploeg. Ze waren in Ierland, Duitsland, Canada en Zuid-Afrika geweest om zich voor te bereiden.

Jeroen Delmee gaat uit z’n dak tijdens de wedstrijd.

‘Ik ben zelf ook altijd een harde werker’

‘We hebben het maximale gedaan. Als jongens er alles aan doen en alles opzij zetten, dan vind ik dat het mooiste wat er is. Ik ben zelf ook altijd een harde werker. Dan doe je dat en dan hoop je dat het resultaat oplevert. Nu hebben die jongens het maximale gedaan. Daar word ik emotioneel van.’

Wat de jonge Franse nationale ploeg donderdag in het Kalinga Stadium presteerde, was ongelofelijk en boeide tot de laatste minuut. Het was een jongensboek, omdat dit team al lang en breed uitgeschakeld leek. Het team bungelde onderaan in de poule, mede vanwege een gemiste strafbal tegen Spanje, waardoor het maar één punt overhield aan die poulewedstrijd (1-1). Toen de Spanjaarden eerder op de dag in Bhubaneswar een 2-0 voorsprong uit handen gaven tegen Nieuw-Zeeland, en het 2-2 werd, wisten de Fransen dat een overwinning tegen Argentinië of een 5-5 gelijkspel (!) genoeg was voor minimaal de derde plek en een plaats bij de kruisfinales.

Het leek alsof de Fransen bezeten waren na de woorden van Delmee. De ene goal tegen de olympisch kampioen was nog mooier dan de andere. Hugo Genestet soleerde schitterend door de Argentijnse defensie, maakte een turn en wist de bal achter de ervaren doelman Juan Vivaldi te krijgen. Ook de 3-0 was bijzonder, met een lobje over de Argentijnse keeper. Maar zelfs een 3-0 was tegen de sluwe Argentijnen niet genoeg, toen strafcornerspecialist Gonzalo Peillat warm draaide. In de 48ste minuut stond het na een doldwaze periode opeens 3-4 door twee goals van het kanon. Er was een keiharde tip-in van François Goyet voor nodig, die de 3-5 scoorde, om het bereiken van de laatste twaalf van de wereld zeker te maken.

Vlak na de 3-5 overwinning op olympisch kampioen Argentinië zoeken de Fransen elkaar op.

Frankrijk leek dood en begraven na twee wedstrijden

Voor het toernooi werd er nog met enig dedain gekeken naar de deelname van nummer 20 van de wereld Frankrijk. Maar al dat soort emoties kunnen de prullenbak in, want de enige ploeg die echt tegenviel in Bhubaneswar is Spanje, dat als nummer vier van de poule verrassend naar huis mag. Zij waren slachtoffer van de Franse dadendrang. Uiteraard hielp het dat de Argentijnen als zekere poulewinnaar al geplaatst waren voor de kwartfinales, waardoor Frankrijk het makkelijker had. Maar ze dwongen het ook zelf af met goed spel. De Leidse tweelingbroers Niels en Pieter van Straaten, oud-spelers van hdm, behoren ook tot de selectie van Frankrijk. Zij hebben een Franse moeder. Niels is reserve, Pieter speelt op dit WK, maar ook Niels is aanwezig in India.

Voor de coach van Frankrijk werd het een heerlijke donderdagavond in Bhubaneswar. De ambitieuze Delmee keek meteen vooruit. Hij wil naar de kwartfinales, nu hij met Frankrijk tweede is geworden in de poule. Dat zit in de aard van het beestje, van de man die 401 interlands voor Oranje hockeyde. ‘Ik heb het maximale aan de groep gevraagd en ze hebben het maximale gegeven. We zijn boven onszelf uitgestegen en hebben onze beste wedstrijd gespeeld van dit toernooi. Dit is fantastisch en heel belangrijk voor hockeyend Frankrijk. Je hebt succes nodig, zodat een land warm loopt voor hockey. Iedereen kan nu in Frankrijk zien hoe de sport leeft.’


6 Reacties

 1. loesdavidse

  Gefeliciteerd @jeroendelmee, wat een topprestatie!

 2. mickh

  Prachtig, loon naar keihard werken:)

 3. hickey-family

  Geweldige trainer coach voor jonge mensen en ontwikkelaar verbeteraar van talenten - ongelooflijke drive en stimulator van hard work beats talent

 4. koenrath

  Top prestatie, more to come ! Dromen, durven ,doen. Succes next games

 5. rudi wortmann

  prima wat jullie hier hebben laten zien. ik hoop, gebaseerd op het spel tegen Spanje en Argentinië, dat jullie zo doorgaan.

 6. kcinna

  In Lyon, gisteren na de zaaltraining, werd er door de zaalvoetballers ineens gevraagd over die wedstrijd die ze op tv hadden gezien de dag ervoor. Het begint te leven, eindelijk! Zo’n grote sport altijd zo klein gebleven in dit grote land. Ik hoop dat dit z’n vruchten af gaat werpen!


Wat vind jij? Praat mee...