Delmee verslaat met Frankrijk het Ierland van Cox

Al elf jaar had Frankrijk niet van angstgegner Ierland gewonnen, maar zondag zegevierde bondscoach Jeroen Delmee in de finale van de FIH Men’s Series Finals tegen het Ierland van zijn Nederlandse collega Alexander Cox. ‘Dit zijn belangrijke punten voor de wereldranglijst’, concludeerde Delmee.  

Met het halen van de finale in het Franse le Touquet Paris-Plage verzekerden zowel Frankrijk als Ierland zich van een plek voor de FIH Olympic Qualifiers in oktober en november, waar ze kans maken zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio.

Nummer 15 van de wereld Frankrijk won voor eigen publiek met 3-1 van de nummer 11 Ierland. Het was de Franse sterspeler Victor Charlet – net teruggekomen van een zware blessure – die twee keer David Harte van Kampong passeerde. Een zege in de finale was belangrijk voor punten op de wereldranglijst.

Pro League is nog heel ver weg voor Frankrijk

‘Ik denk het een afgetekende overwinning was. De grootste kansen waren voor ons’, vertelt Delmee, die een hectische paar weken achter de rug heeft met de gewonnen play-outs van hoofdklasser Tilburg en daarna de FIH Men’s Series Finals met Frankrijk, dat in december in India verraste met een schitterende plek in de kwartfinale.

‘Dit was toch wel heel belangrijk voor ons. Het is een gevecht om de punten voor de wereldranglijst, zodat je gunstig loot in de kwalificatiepoules voor de Olympische Spelen. In Nederland kijkt iedereen uiteraard naar de Pro League, maar daaronder worden veel belangrijke toernooien gespeeld die essentieel zijn richting Tokio.’

Frankrijk heeft maar tienduizend hockeyers, vertelt Delmee. Er is ook zeker geen budget om de hele wereld over te reizen en deelname aan de Pro League is heel ver weg. Toch kijkt de Nederlandse coach met jaloezie naar de vijfhonderd punten voor de wereldranglijst die de nummer laatst Nieuw-Zeeland in de Pro League ontving. Het zijn dezelfde vijfhonderd punten die Frankrijk pakte door het toernooi in le Touquet Paris-Plage te winnen. ‘Nieuw-Zeeland heeft geen wedstrijd gewonnen. Dus die kopen als het ware punten met hun deelname in de Pro League. Wij moeten straks ook het EK voor B-landen winnen, voor de ranglijstpunten.’

De plek op de wereldranglijst is belangrijk voor een gunstige plaatsing later in de wedstrijden voor kwalificatie. Er zijn vijf continentale kampioenen die zich direct kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio. Hoe lager Frankrijk staat op de wereldranglijst, hoe groter de kans dat het daarna tegen een topploeg als Nederland, België, Duitsland (waarschijnlijk wordt een van deze teams Europees kampioen) of India moet spelen voor olympische kwalificatie.

Ook Sjoerd Marijne succesvol met India

Niet alleen Delmee en Cox hielden de Nederlandse eer hoog tijdens de FIH Series. Het was Sjoerd Marijne, bondscoach van de vrouwen van India, die met zijn team in Hiroshima de finale van de FIH Women’s Series van thuisland Japan met 1-3 won. Daarmee was de nummer 9 van de wereld de terechte winnaar van het toernooi. Het team van Marijne won al haar wedstrijden in Japan.

Hieronder kun je de samenvatting van de finale zien en de blijdschap van de Indiase vrouwen in de spelersbus.

 


5 Reacties

 1. patrick-kl

  Wanneer en waar wordt het ek b landen gehouden?

  1. SVS

   Via de website https://eurohockey.org/ kan je bij de kalender alle toernooien checken, zijn ook toernooien voor C en D divisie!

 2. just

  @patrick.p.deruiter@gmail.com 28 juli – 3 augustus 2019 in Cambrai, Frankrijk

 3. rudi wortmann

  Nu is er eindelijk iemand die het ook echt noemt: ‘Nieuw-Zeeland heeft geen wedstrijd gewonnen. Dus die kopen als het ware punten met hun deelname in de Pro League. Wij moeten straks ook het EK voor B-landen winnen, voor de ranglijstpunten.’ Dit is nu eindelijk de waarheid. De FIH moet nu eens duidelijk maken wat ze willen. Óf ze willen het hockey in de breedte uitbreiden, óf ze willen het hockey professioneel maken. ALS ze dit beide willen kunnen ze niet zo doorgaan met het “verkopen” van hun product. Dan moeten ze een oplossing vinden zodat iedereen er voordeel uit kan halen. Nu zijn het de landen die geld te spenderen hebben. Zoals bijvoorbeeld NZ, die heeft het wel heel erg slecht gedaan en zou in alle andere sporten minder punten moeten krijgen dan de ploeg onder hun die wel presteert: Frankrijk, Japan, India, en misschien Ierland, Malaysia, Zuid-Afrika. Dus heeft Jeroen gelijk: Deze landen ‘kopen’ hun positie op de wereld ladder. Alle landen die niet aan de pro league deelnemen kunnen dus op hun gunstigst met het laatst geplaats land gelijkkomen… ALLE ander landen zullen punten verliezen tov NZ. Ik kan het me goed voorstellen dat wij als Nederland hier verder niet aan willen denken, gezien het weinig aantal reacties dat deze opzet alleen sterke landen sterker maakt en de aansluiting met de top nooit gemaakt kan worden voor diè landen buiten de PL. Maar het is dan ook niet terecht wanneer men gaat zitten janken als Nederland Ierland met 6-0 oprolt in de WK finale. Gehele ontwikkeling van de sport hebben we nodig, maar zolang we mensen op posities hebben die daar geen of weinig belangstelling voor hebben ontwikkeld de sport als geheel en dus de ‘kleinere’ landen nauwelijks.

 4. lize

  Weer een gemiste Kans om het Hockey juist in die Landen te Promoveren waar het hardst nodig is NON: De manier waarop dit schouwspel op Tv te zien was ;als een Frotwedstrijd ,zon in de Ogen de bal niet te zien, bahbah, ik kijk liever naar Curling wordt VEEL beter on Beeld gebracht ,afschuwelijk dit en ze zeggen dat ze hockey willen promoten bij de FIH wat een trieste Grap ,zoveel positieve energie weer in de vuinisbak ?!


Wat vind jij? Praat mee...