Frédérique Matla de grootste ster in de finale van de EHCC

Twee geniale momenten, twee bevliegingen van Frédérique Matla zorgden er zondagmiddag voor dat Den Bosch voor het derde achtereenvolgende jaar de EuroHockey Club Cup (EHCC) won. Het wordt steeds duidelijker dat de talentvolle Matla (21) een van de grootste sterren van het Nederlandse hockey van de komende jaren zal zijn.

Het was de eerste keer in haar carrière dat Matla met een paar onnavolgbare individuele acties de finale van een groot toernooi besliste. Minutenlang was ze niet te zien, maar aan het eind van het derde kwart ging ze opeens als een roofdier op haar prooi af. Haar neusje voor de goal leidde haar in de 45ste minuut naar precies de goede plek in de cirkel. Ze reageerde alert op een scrimmage en jaagde de bal met haar backhand snoeihard de touwen in. Een kanonschot, waarmee ze Den Bosch tegen UHC Hamburg op 1-0 voorsprong schoot.

Twee minuten voor het laatste fluitsignaal verwierf de international zich weer tot het middelpunt van de finale van het EK voor clubteams. Toen ze de bal iets over de middenlijn ontving, gooide ze de turbo aan. Haar eerste tegenstander passeerde ze buitenom, haar tweede obstakel binnendoor. Koeltjes legde Matla de bal terug op Pleun van der Plas, die de 2-1 binnentipte. Natuurlijk leverde Den Bosch haar zoveelste teamprestatie, door tegen de Duitsers te blijven vechten. Maar het waren vooral de bevliegingen van Matla die er uiteindelijk voor zorgden dat Den Bosch geen shoot-outs hoefde te nemen.

Internationale allure

‘Ach’, relativeerde de hoofdrolspeelster zelf, nadat de prijsuitreiking was afgelopen. ‘Ik heb ook een kans op de 2-1 met m’n backhand keihard over geslagen. Maar ik ben blij dat we de beker hebben gewonnen. Deze overwinning was terecht. Je kunt het hele seizoen fantastisch spelen, maar als je er in de play-offs of in de Europa Cup niet staat, dan heb je niks te vertellen. Wij zijn gegroeid naar een vorm waarmee we op het einde konden pieken. Vandaag hebben we goed gespeeld. Dit voelt heerlijk. Het was een mooi laatste potje voor Marlies (Verbruggen, red.).’

Aanvoerder Marloes Keetels vertelde dat ze een leuke Europa Cup heeft gespeeld. ‘De laatste jaren is het niveau van de teams naar elkaar toe gekropen. Voorheen was het vaak een Nederlandse finale. Nu is het dat al twee jaar niet het geval. UHC Hamburg en Club Campo de Madrid zijn bij ons aangesloten. Dat geeft dit toernooi meer internationale allure.’

Pleun van der Plas juicht nadat ze de winnende 2-1 heeft gemaakt. Foto: EHF/Ady Kerry

 

Lees ook


17 Reacties

 1. PatrickBateman

  Hoppakee :) En dat is finale nummer 2 in the pocket.

 2. robvisser

  Niet eens een fantastische pot van Den Bosch, maar ze spelen zo volwassen en kunnen het geduld opbrengen om te wachten op die ene kans. Geduld dat ook is gestoeld op veel zelfvertrouwen. Verdiende overwinning. Frederique Matla is een absolute kanjer, een superster in wording. Ik vind Lidewij Welten op internationaal niveau te vaak te weinig thuis geven, voor iemand met haar kwaliteiten.

 3. PatrickBateman

  Oneens. Ze komt net terug van een forse blessure en haalde de playoffs maar net (speelde daarin heel goed). Dit is gewoon vrij veel gevraagd voor iemand die nog steeds niet helemaal topfit is.

 4. lynnBosman

  Lidewij Welten is of ongelooflijk goed of ze geeft niet thuis. Werkt wel ongelooflijk hard en is een game changer zelfs al speelt ze slecht. Matla is ongelooflijk sterk, had wat mii betreft fih talent award moeten krijgen, maar dat terzijde. Den Bosch speelt zoveel slimmer dan Amsterdam. Amsterdam speelt vaak mooier hockey en krijgen veel kansen. DB wacht geduldig op de fout en straffen deze genadeloos af. Meer vechtlust, meer bezieliing. Eva de Goede is ook ongelooflijk goed, fijn dat zij weer terug is. Vega scoort ook makkelijk, te vroeg afgeschreven voor nl xl? Toch vele malen beter dan bv een Zuidhof.. Verschoor liep weer zichzelf ouderwets vast, verdediging van Amsterdam stond ook een aantal keer te prutsen zeg..

 5. robvisser

  Ik vind het niet alleen nu, ook in Oranje. Ze heeft dan van die wedstrijden dat ze helemaal onzichtbaar is, terwijl ze de kar zou moeten trekken met haar kwaliteiten. Dat laatste zit niet echt in haar, die leidende rol. Verder een geweldige speelster natuurlijk, maar ik vind dat ze dit wat vaker mag laten zien.

  1. robboomsma

   Vind je dat, mag je je wel afvragen hoe ver reikend je inzicht in de sport is. Meeste mensen kijken alleen naar cijfertjes en statistiek. Maar zo simpel zit hockey niet in elkaar op dit niveau niet in elkaar, het is niet fysiek het winnen alleen. Mentaal sterk zijn is ook van levensbelang. Lidewij Welten laat dat vaak zien, ze trekt aan die ploeg, maakt vaak ruimte, vind ook vaak ruimte. En daar is ze bij Den Bosch niet de enige in. Lieke Hulsen, speelt in dat opzicht ook een belangrijke rol, vergeet Marlies Verbruggen daarbij ook niet. Maar ook Jonge Talenten die voorin staan. Joosje Burg, Frédérique Matla, Sian Keil, zijn speelsters die echt veel ruimte zoeken en die ook vinden. Verder zijn er bij Den Bosch veel speelsters die hun kwaliteiten goed gebruiken in dit soort wedstrijden. Ze speelden vandaag best sterk, kon af en toe wat meer vuur in. Maar ze gingen best lekker. Lidewij was vandaag naar mijn mening helemaal niet ontzichtbaar, ze had mooie acties, ging als het moest mee terug om te verdedigen. Daarnaast vond ik dit wel een terechte overwinning, en was het op het eind vrij duidelijk wie aan het kortste eind trok. Ik weet zeker dat het volgende seizoen ook erg rooskleurig zal zijn.... Tja de vervanging van Verbruggen is niet makkelijk, maar er is genoeg potentie op de club dus ook dat gaat zeker goed komen!!!!!

 6. frank-van-hooft

  Wat zijn die meiden van Den Bosch ongelofelijk goed, als je jaar in jaar uit in de plafoff periode op je scherpst bent, dan ben je echt top. En maar prijzen pakken terwijl er ook ieder jaar sterktehoudsters stoppen maar ook talenten opstaan wat een een waanzinnig systeem👍🏑😀

 7. robvisser

  @boomsmarob@hotmail.com Ik ga niet zeggen dat jij weinig inzicht heb, alleen maar omdat je een andere mening bent toegedaan. Dat is te kort door de bocht. Ik vind dat zij voor een speler van haar kaliber meer van zich zou moeten laten spreken in Oranje. In een team als Argentinië neemt een Delfina Merino die rol wel op zich. Oranje heeft natuurlijk meer toppers en is in die zin wat minder afhankelijk van Lidewij, maar ik vraag me soms wel eens af 'Lidewij, waar ben je?' Heus niet altijd, maar net iets te vaak voor mijn gevoel.

  1. robboomsma

   Tja is ook op meningen gebasseerd, excuus als ik kort door de bocht ben, ik kijk klaarblijkelijk toch anders naar een team en een individu dan dat jij dat doet. Tja en een kaliber is wat je er zelf aan geeft. Vergeet dat niet, veel is interpretatie in het leven, in deze ook.

 8. lynnBosman

  Haal Merino uit de wedstrijd en je hebt de angel eruit, haal Welten uit de wedstrijd en je hebt nog zat toppers van dat zelfde niveau nog. Dat vind ik niet echt een goede vergelijking. Laat Lidewij haar ding doen, zij trekt met haar acties en energie de ploeg mee. Soms is ze een wedstrijd wat onzichtbaar, maar iedereen weet dat ze een game changer is en blijft dus altijd gevaarlijk. Zelfde met Jonker. Wat Maddie als commentaar ook zei: al zie je haar amper, ze maakt zo de winnende. ik vind Koning beter staan te keepen dan Veenendaal, benieuwd voor wie Annan gaat. Verschoor haalt ouderwets geen rendement en er zijn een hoop speelsters die dat wel doen. Zou me niks verbazen als zij buiten de boot valt.

 9. kasparstevens

  Zoals de commentatoren tijdens EHCC ook reeds vertelden : DB waarschijnlijk beste sportploeg ter wereld!

 10. robvisser

  @lynnBosman Volgens mij zei ik dat ook, dat Oranje wat minder afhankelijk is van Lidewij. Misschien heeft ze daarom het gevoel dat ze niet perse een stap extra hoeft te zetten, wie zal het zeggen. Kelly Jonker is iemand die ook als ze onzichtbaar is de winnende kan maken. Daarom moet Annan haar meenemen. Maria Verschoor en Kitty van Male zijn niet best momenteel. Maddie Hinch noemde ook Krekelaar als iemand waarvan ze meer had verwacht. Wat de keepers betreft hoop ik dat Annan gaat voor een vaste keeper, niet steeds dat gewissel met keepers.

 11. lynnBosman

  Oke, verkeerd begrepen. Ik bergijp Hinch wel mbt Krekelaar. Zij is of heel goed en scoort haar goaltjes of ontzettend slordig en lijdt dan veel balverlies. Waarom speelde Keil zo weinig? Van Male was niet best, maar zou ik om haar instelling en ook als aangeefster van de strafcorner (bizar hard) meenemen. Wellicht bloeit ze weer op in een team dat meer in balans is. Wat moet dat toch fijn zijn om die Bossche bazen straks in je team te hebben en aan je zij te hebben om te strijden.. zeker voor een Eva de Goede op het middenveld. Ik hoop ook op een vaste keepster en mijn voorkeur gaat uit naar Koning. Ik vond Stam ook niet al te best in de PO, EHCC..

 12. PatrickBateman

  Sorry maar hier moet ik wel een beetje om glimlachen. Volgens mij heeft heel Nederland ongeveer kunnen zien wat er gebeurt zonder Welten. Dan kan Den Bosch ook verliezen (dit seizoen nog van Amsterdam). Ik zie Den Bosch vaak spelen en ik kan de wedstrijden dat Welten niet thuis geeft eigenlijk niet herinneren. Dat is zo'n gemakkelijke praat. Toetsenbordexperts. Dat het met dit -met alle respect- matige toernooi een week na het landskampioenschap niet geweldig loopt is duidelijk. Kijk ook maar naar Amsterdam. (Maar ze winnen wel). Niemand speelt alle wedstrijden van het jaar op hetzelfde hoge niveau. Maar Welten is op 80% nog steeds een topper. Al is het maar omdat ze een sterke uitstraling naar de rest heeft. Die wil altijd winnen en dat straalt ze 100% uit. Sleuren en gaan. Ook al lukt misschien niet altijd alles. Hetzelfde met van Geffen. Die koppies hangen nooit.

 13. lynnBosman

  @PatrickBateman, dat zeg ik toch ook? Zelfs als ze niet op haar best speelt blijft ze gevaarlijk en is een game changer. Ze werkt hard en trekt met haar acties en energie de groep mee. Ik vond haar zeker niet op haar allerbest dit toernooi maar ze blijft loei gevaarlijk. Niet alles lukt in welke wedstrijd en er zijn wedstrijden waarin dat ook bij Lidewij is. Vaak wel als gevolg van een blessure of vermoeidheid dus je hebt wel een punt.. Het klopt dat DB met of zonder Welten een groot verschil maakt. Ik heb het ook daar niet over gehad.

 14. Sjang Fijen

  Vijf keer binnen 10 jaar is UH Hamburg door Den Bosch in de finale verslagen. Dat de Duitsers het tij willen keren is logisch. Zeker voor Duitsers, net als Den Bosch toernooivechtsters.. Heel makkelijk ging het niet deze keer voor Den B., even min als verleden jaar. Jammer, echt jammer voor Asd. het twee keer op rij de finale net niet lukte . Volgend jaar is Asd. er weer bij en wie weet ......... Op 26 juni start het Nederlands team met de eerste interland wedstrijd in Breda voor de Rabo trofee In Breda? Ja,echt in Breda en, niet in de prachtige volledig geequipeerde stadions van toppers als OR Ehv. of Den Bosch, redelijk dicht daar in de buurt De Rabobank is bovendien de "trotse hoofdsponsor van Den Bosch" als op hun borden rondom het hoofdveld staat aangeprezen. Beetje bizar, vindt u ook niet?. Overigens, ik zag duidelijk dat de speelsters van zowel Asd als Den B. vermoeid waren Hopelijk krijgen de internationals van zowel Asd. als die van Den B. de komende DRIE weken de zo nodige broodnodige rust. Ten minste als Alyson de trofee wil winnen.. . Groet...... Sjang

 15. goudlokje-16

  Ik vind vd Plas ook wel een heel groot talent. Die mag ook wel opgeroepen worden voor oranje!


Wat vind jij? Praat mee...