Controversiële beslissing leidt tot winst van Den Bosch op SCHC

Den Bosch heeft SCHC – de ongeslagen koploper van de Tulp Hoofdklasse Dames – vrijdagavond in het Wagener Stadion verslagen in de kwartfinales van de Euro Hockey League. Nadat de wedstrijd in de reguliere speeltijd in 1-1 eindigde, trok Den Bosch in de shoot-outs aan het langste eind. Zondag wacht Düsseldorfer HC uit Duitsland in de halve finale.

Toen de videoscheidsrechter rond de klok van kwart voor tien bij de beslissende shoot-out van SCHC constateerde dat Xan de Waard op de stick van Josine Koning was gaan staan, sprintten alle speelsters van Den Bosch in dolle vreugde op de keepster van Den Bosch af. Een controversiële beslissing van de arbitrage. Minutenlang stond ze op het veld na te praten met de scheidsrechters, maar teruggedraaid werd de beslissing niet meer. Het zorgde ook voor een enorme kater bij SCHC, maar ook een enorm volksfeest bij Den Bosch.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)

Eerste van een mogelijk drieluik

De confrontatie tussen twee van de drie beste ploegen uit Nederland was de eerste van een mogelijk drieluik. Op donderdag 20 april strijden Den Bosch en SCHC tegen elkaar in de finale van de Gold Cup. Mogelijk ontmoeten beide teams elkaar daarna ook nog in de play-offs, die halverwege mei beginnen.

Op voorhand beloofde deze kwartfinale van de Euro Hockey League een interessant gevecht te worden. Den Bosch – in de afgelopen 22 jaar zeventien keer winnaar geworden van het belangrijkste Europese clubtoernooi – lijkt tegenwoordig haar onaantastbaarheid al even kwijt. Vorig seizoen struikelde de ploeg van Marieke Dijkstra in de finale van de EHL over Amsterdam. Afgelopen zomer raakte Den Bosch met Lidewij Welten, Margot van Geffen en Marloes Keetels haar drie meest ervaren speelsters kwijt. Na de eerste competitiehelft vol pieken en dalen werkte Den Bosch de afgelopen weken toe naar haar topvorm, maar het gat met de concurrentie is het afgelopen jaar overduidelijk kleiner geworden.

Den Bosch-speelster Brooke Peris tipt de bal achter SCHC-keepster Alexandra Heerbaart, maar krijgt hem eerst op haar voet. Foto: EHL/WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

SCHC zette de afgelopen jaren juist een stijgende lijn in. Van het overdreven veel ontzag voor recordkampioen Den Bosch is al lang geen sprake meer. Geholpen door de koppositie in de Tulp Hoofdklasse Dames barstte de ploeg van Lucas Judge voor het begin van deze wedstrijd van het zelfvertrouwen. Vooral de overtuigende wijze waarop de Bilthovenaren begin september Den Bosch in een uitwedstrijd van de competitie het zwijgen oplegde (1-3), was bijzonder.

Veelbelovende start

Direct nadat Frédérique Matla afsloeg, veroverde SCHC de bal en trok het ten aanval. Na twintig seconden was het Oranje-aanvoerder Xan de Waard die meteen het eerste schot op doel vuurde. Haar bal was laag over de grond en niet hard genoeg. Ze raakte de klomp van Den Bosch-keepster Josine Koning, maar het was direct een veelbelovende start van de wedstrijd.

Even hield het spektakel aan. Na een kansje voor Frédérique Matla steeg er in de vijfde minuut in het Wagener Stadion voorzichtig een gejuich op. Brooke Peris werd bediend met een pass vanaf de rechterflank en tipte de bal van dichtbij achter SCHC-keepster Alexandra Heerbaart. Maar de bal had iets daarvoor haar schoen geraakt, waardoor het doelpunt werd afgekeurd en de tussenstand 0-0 bleef.

Al snel kreeg Den Bosch opnieuw een grote kans. Noor Omrani schoot de bal op de paal. Vlak voor het einde van het eerste kwart herpakte SCHC zich van die twee grote kansen die het had weggegeven. Den Bosch-verdediger Danique van der Veerdonk raakte de bal met haar voet, waardoor Stichtsche de eerste strafcorner van de wedstrijd haalde. Specialist Yibbi Jansen meldde zich op de kop van de cirkel. In de competitie staat zij momenteel met twintig doelpunten bovenaan de topscorerslijst, waarvan zestien uit een strafcorner. Deze keer vuurde ze een sleeppush af die halfhoog was. Maar op de lijn stond Sanne Koolen goed opgesteld. Behendig tikte zij de bal uit de lucht naast, waardoor het 0-0 bleef.

Laura Nunnink heeft Den Bosch op een 1-0 voorsprong gezet. Foto: EHL/WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Goals van Nunnink en Jansen

Voor de neutrale toeschouwer was het jammer dat er geen doelpunt viel. Met kansen voor Xan de Waard en Trijntje Beljaars was SCHC in het tweede kwart dichtbij de 1-0. Maar naarmate de wedstrijd vorderde slaagden beide teams er steeds minder in om de cirkel van de tegenstander binnen te dringen. Supporters op de tribune werden langzaam in slaap gesust. En dat was zonde.

Vroeg in het derde kwart klonk er dan eindelijk toch gejuich. De eerste strafcorner die Den Bosch via Frédérique Matla richting het doel van SCHC pushte, werd er nog knap uitgelopen door verdediger Lisa Post. Maar vervolgens belandde de bal voor de stick van Laura Nunnink. Met haar forehand sloeg zij de bal hard tegen de plank: 1-0. Een doelpunt dat de wedstrijd nodig had.

Het was interessant om te zien hoe SCHC met deze tegenslag omging. Vijf minuten na het doelpunt van Nunnink versierde Stichtsche haar tweede strafcorner. Jansen pushte de bal op het lichaam van lijnstop Sanne Koolen, waardoor de Bilthovenaren een strafbal kregen. Opnieuw was het Jansen die zich meldde. Zij pushte de bal aan de stickkant van keepster Josine Koning laag tegen de plank: 1-1.

Yibbi Jansen heeft uit een strafcorner de 1-1 gescoord. Foto: EHL/WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Shoot-outs

Nadat Den Bosch vervolgens twee strafcorners achter elkaar miste, haalde het nog voor het einde van het derde kwart nog een derde strafcorner, maar ook die werd niet verzilverd. In het vierde kwart voerde de regerend landskampioen de druk nog wat verder op. Maar de grootste kansen waren de laatste minuten was voor SCHC. Aanvaller Mette Winter had het winnende doelpunt op haar stick, maar schoot de bal over. Met nog tien seconden op de klok tipte ook Jansen bij de tweede paal nog naast. Een shoot-outserie moest zodoende de beslissing brengen.

Daarin was het Yibbi Jansen die als eerste meteen miste. Vervolgens kreeg Pien Sanders een strafbal, die door Frédérique Matla werd gemist, waardoor het weer gelijk stond. Daarna was het Kyra Fortuin die ook de tweede shoot-out van SCHC niet verzilverde. Na rake shoot-outs van Matla en Mette Winter kreeg Maartje Krekelaar een strafbal die opnieuw door Matla werd gescoord. Daardoor hield Den Bosch het voordeel. Na rake shoot-outs van Anna de Geus en Noor Omrani mocht Xan de Waard niet missen. Toen de videoscheidsrechter oordeelde dat zij een overtreding had gemaakt, was Den Bosch de winnaar.

Den Bosch* – SCHC 1-1 (0-0)
32. Laura Nunnink 1-0 (sc)
37. Yibbi Jansen 1-1 (sb)

*Den Bosch wint na shoot-outs

Shoot-outs
Jansen (SCHC) mist 0-0
Sanders (Den Bosch) komt niet tot poging na overtreding Heerbaart (strafbal Matla mis, 0-0)
Fortuyn (SCHC) mis 0-0
Matla (Den Bosch) raak 1-0
Winter (SCHC) raak 1-1
Krekelaar (Den Bosch) komt niet tot poging na overtreding Heerbaart (strafbal Matla raak, 2-1)
De Geus (SCHC) raak 2-2
Omrani (Den Bosch) raak 3-2
De Waard (SCHC) komt niet tot poging na overtreding op Koning, 3-2


17 Reacties

 1. robvisser

  Mooie wedstrijd, maar wel jammer dat het op deze omstreden wijze moest eindigen. Niet handig van Heerbaart dat ze twee strafballen veroorzaakte, maar als Josine Koning eenzelfde overtreding begaat, dan hoort de bal op de stip te liggen, ongeacht het feit dat Josine Koning even haar stick op zodanige wijze plaatste dat Xan daar met de voet contact mee maakte. Het is meten met twee maten. Aangezien Yibbi met de strafbal vrij zeker is, had het dus ook nog anders kunnen aflopen. Gelukkig voor Den Bosch. SCHC moet zich denk ik op de competitie richten, zorgen dat ze als eerste eindigen en laat Amsterdam en Den Bosch het dan maar eerst onderling uitvechten. De play-offs worden vast wel interessant.

 2. reneclumpkens

  Teleurstellend einde van de wedstrijd. Scoren of de bal stoppen. Maar zo wordt het een jurysport. Kan niemand blij van worden.

  1. kasparstevens

   Scheidsrechter sport, waarbij helaas veel deelnemers zich weinig in de regels verdiepen … en feit en interpretatie door elkaar worden gehaald.

 3. edwin-smolders

  Ik zat in het stadion en heb net bij thuiskomst meermaals naar de herhaling zitten kijken, maar snap deze “ophef” echt niet. De ene doelvrouw maakt overduidelijk wel twee overtredingen (twee strafballen) en de ander bij de laatste shootout overduidelijk niet. Als de speelster dan bij bestudering van de beelden iets doet wat volgens de spelregels simpelweg niet mag, dan is het toch duidelijk. Josine Koning doet niets fout en plaatst haar stick goed en slim waardoor ze de speelster misschien wel (on)bewust hiertoe dwingt. Ook dat heet kwaliteit. Hoorde in het stadion na de wedstrijd meermaals “Europees mag er van de scheidsrechters veel meer en dat maakt het een heel ander spelletje”. Je moet je uiteindelijk drukmaken om dingen waar je wel invloed op hebt, en dat is niet op de arbitrage.

 4. robvisser

  @edwin-smolders Als je de controverse niet snapt (niet voor niets staat in de titel van het artikel 'controversiële beslissing'), dan heb je weinig kijk op het spelletje. Of je bent speaker bij Den Bosch, dat kan natuurlijk ook. Ook bij de commentatoren bestond er geen twijfel. Josine Koning maakte overduidelijk dezelfde overtreding als Heerbaart en dan hoort zoiets op dezelfde wijze te worden bestraft. Mensen maken fouten, zowel keepers als videoscheidsen. Het is nu eenmaal niet meer terug te draaien, maar er zit wel een luchtje aan de winst van Den Bosch en dat is jammer want zo'n wedstrijd hoort eigenlijk niet in controverse te eindigen.

 5. yves-delos

  Ik ben niet voor de ene of voor de andere en we kunnen hier zien dat als U supporter van DB bent, vindt U dat het een terechte beslissing is en als U supporter van SCHC bent, denkt U het anders.. Bij voorbeeld met de antwoord hier boven. Maar het is wel een soort "waarheid" in die antwoord. Mijnheer geeft toe (!) dat de GK "slim" wat meent "express" haar stick daar plaatste, in de weg van waar de speelster zou gaan "in geval van". Hoe kon de speelster de stick zien? Mijnheer gaf ook toe (!) dat de voet "onbewust" op de stick kwam. Wat het beste te doen was... de s-o weer laten spelen.

 6. pietersmits

  Er jammer, maar niet onverdiend. Laten we niet vergeten dat Den Bosch zelfs als Yibi een strafbal had gescoord nog een SO had om het af te maken. Des te zuurder eigenlijk. Nu krijg je dit soort stukjes alsof Den Bosch gewonnen zou hebben door een scheidsrechterlijke dwaling.

 7. edwin-smolders

  Beste @RobVisser, klopt inderdaad, ik ben supporter en ook één van de speakers bij HC Den Bosch. Mijn mening heeft echter hier niets mee te maken, want daarvoor ben ik reëel genoeg. In het stadion dacht ik bij die ene herhaling op het grote scherm ook dat het om de bal op de voet ging, maar dat bleek later dus niet zo. Na nogmaals meermaals de beelden bekeken te hebben blijf ik bij mijn mening van gisteravond. @Yves vat het hierboven perfect samen.

 8. michiel-knaapen

  De Koning probeert een tackle, maar mist de bal en raakt de speler. Je mag je stick niet laten hangen zoals ze deed. Strafbal.

 9. kasparstevens

  Zijn de beelden in het stadion slechts 1x vertoond? Dan kan je de emotionele, en verkeerde reactie van De Waard en Judge misschien een beetje beter begrijpen. Het zou de EHL en NOS sieren om bij feitelijke situaties (want hier was toch geen interpretatie bij nodig) de scheidsrechters een beetje te steunen en de beelden wat vaker te tonen. Verslaggever op nos.nl zat er toch ook ongelofelijk emotioneel naast ?

 10. pietersmits

  De reactie van de commentator was inderdaad erg onprofessioneel. Ik hoop dat hij daar op gewezen wordt.

  1. kasparstevens

   Zeer, zeer mee eens.

 11. lynnBosman

  Ik verbaas mij dat er gesproken wordt over eenzelfde overtredingen en meten met twee maten. De overtredingen waren zeer zeker niet hetzelfde en als Koning de overtreding van Heerbaart had gemaakt, lag deze op de stip. Het lag namelijk niet aan de scheidsrechters op het veld, die hadden de strafbal dus heus wel gegeven. Aan Den Bosch om dan al dan wel/niet naar de videoref te gaan. Ik vond het wel een strafbal voor de Waard, maar het is absolute onzin om de overtredingen van Koning en Heerbaart te vergelijken. Daarbij is SCHC niet naar de video gegaan, dus wie weet hoe dat zou zijn afgelopen met deze videoref. Ook Yibbi mist weleens, dus hoe dat zou zijn afgelopen weet natuurlijk niemand.

 12. edwin-smolders

  Ja, in het stadion was de herhaling slechts één maal zichtbaar en zei iedereen om ons bij het zien van die herhaling “shoot, Den Bosch wint”. Samen met oudste dochter zaten er pakweg twintig SCHC supporters om ons heen. Iedereen dacht dus dat het om iets anders ging.

 13. lynnBosman

  Sorry hockey.nl maar ik vind het wel een beetje stemmingmakerij de kop zowel hier als op Twitter. Hoewel ik zelf het een strafbal vond, vergeten jullie dat Den Bosch voor stond en nog een SO te goed had. ALS Yibbi gescoord zou hebben, stond DB alsnog op matchpoint.

 14. PeterBarends

  Off topic, maar ik vond het vreemd dat de scheidsrechters in dezelfde kleuren als de spelers van DB op het veld stonden. Weliswaar omgekeerd, maar desondanks verwarrend.

 15. peter-de-ruiter

  Deze situatie is dit weekend veelvuldig besproken. Meerdere scheidsrechters inmiddels gesproken. Ik weet niet of deze lieden een ander spelregelboekje hanteren maar zover ik begrepen heb was de 'stickblock' door op de stick van Koning te gaan staan een overtreding van De Waard. Een overtreding welke correct is bestraft.


Wat vind jij? Praat mee...