Denayer: ‘Spelen tegen Oranje is als spelen tegen broers’

België was vier minuten verwijderd van een finaleplaats op dit Europees kampioenschap in Amsterdam. Na de late gelijkmaker van Oranje, moesten de Red Lions het hoofd buigen in de shoot-outs.  ‘We hadden de wedstrijd dood moeten maken’, concludeerde Alexander Hendrickx.

‘Het lag niet ver uit elkaar’, begon de strafcornerspecialist aan zijn verhaal van de wedstrijd. ‘De eerste helft was vooral aftasten. Wat gaat de tegenstander doen en wat gaan wij doen. In de tweede helft was het een meer open wedstrijd. We domineerden in meerdere fases en gaven weinig kansen weg. Uiteindelijk scoren ze toch twee keer.’

Twee keer de voorsprong

De titelverdediger en wereldkampioen kwam tot twee keer toe op voorsprong, maar de Oranje Heren repareerden beide keren die achterstand. ‘Zij hadden eigenlijk niet zoveel kansen. Na de 2-1 hadden we het iets rustiger aan moeten. Ik vind dat als we vlak voor tijd de voorsprong hebben, de wedstrijd dood moeten maken.’

Alexander Hendrickx baalt van het verlies van België in de halve finales tegen Nederland op het EK in Amstelveen. Foto: ANP/Willem Vernes

Felix Denayer, die de aanvoerdersband droeg omdat Thomas Briels de hele wedstrijd aan de kant bleef, sprak van een zure nederlaag. ‘Ik had het gevoel dat het goed bij ons stond, maar we geven het weg in twee cruciale fases. Daar maken zij goed gebruik van. We weten dat ze dat kunnen, want ze hebben goede aanvallende spelers die heel efficiënt zijn in de cirkel. We kregen nog een goede kans op de 3-1, maar Blaak haalt de bal met de helm eruit. Je weet dat als je ‘m niet maakt, dan valt ie aan de andere kant. Dat is enorm zuur.’

Vertrouwen

Ondanks dat de Belgen de late 2-2 moesten incasseren, konden ze met vertrouwen de shoot-outs tegemoet zien. De statistieken spraken namelijk in het voordeel van de Red Lions. Twee eerdere shoot-outs met Oranje werden gewonnen, dit seizoen na de 4-4 in Antwerpen voor de Pro League en natuurlijk in 2018, de finale van het WK in India. ‘Shoot-outs zijn een loterij’, zei Hendrickx. ‘Het kan beide kanten op. De vorige twee keren wonnen wij en dit keer waren zij de beste.’

Felix Denayer passeert doelman Pirmin Blaak tijdens de shootout-serie in de halve finales van het EK in Amstelveen tussen België en Nederland. Foto: ANP/Koen Suyk

Van de vier Belgische pogingen wist alleen Denayer te scoren tegen Pirmin Blaak. Bij Oranje misten Thierry Brinkman en Robbert Kemperman, maar Vanasch werd wel verschalkt door Jeroen Hertzberger, Thijs van Dam en Jorrit Croon. Het betekende dat België komende zaterdag tegen Engeland speelt in de strijd om het brons. Dat duel is een herhaling van de poulewedstrijd die met 2-1 werd gewonnen door de Engelsen.

‘Ik denk dat we het toernooi sowieso goed moeten afsluiten en met een medaille naar huis moeten terugkeren’ blikte Hendrickx alvast vooruit. ‘Het is nu balen en niet leuk dat we de finale niet spelen, maar we moeten die wedstrijd gewoon winnen.’