Duco Telgenkamp schiet Kampong naar halve finale EHL

Kampong heeft zich vrijdagavond in het Wagener Stadion geplaatst voor de halve finale van de Euro Hockey League. De winnaar van de EHL in 2016 versloeg Gantoise, de regerend landskampioen van België: 1-2. Aanvaller Duco Telgenkamp maakte vijf minuten voor tijd het winnende doelpunt. Zondagmiddag wacht in de halve finale Rot-Weiss Köln, de ploeg die Kampong sinds 2014 al zes keer eerder tegenkwam in de EHL.

Zijn rechterhand balde Kampong-middenvelder Silas Lageman al na 37 seconden tot een vuist. De ploeg van Tim Oudenaller kende in het Wagener Stadion een droomstart. Van dichtbij liep Lageman een voorzet vanaf rechts van teamgenoot Derck de Vilder over de doellijn. De verdedigers van Gantoise dachten onmiddellijk aan shoot en stapten naar videoscheidsrechter Rebecca Edwards, maar zij oordeelde het enige juiste: dat Lageman de bal toch echt met zijn stick had geraakt in plaats van met zijn voet: 0-1 voor Kampong.

Acht minuten later scoorde Gantoise aan de andere kant van het veld, maar nu greep videoscheidsrechter Edwards wél in. Een geslagen bal van Nathan Rogge van Gantoise de cirkel in leek door Emile Esquelin met zijn voet te worden geraakt voordat hij achter David Harte in het doel verdween. Esquelin stak wel juichend zijn hand op. Tientallen seconden lang bestuurde Edwards de beelden, voordat ze constateerde dat Esquelin de bal niet met zijn stick had geraakt, waardoor het 1-0 bleef.

Gantoise is op gelijke hoogte gekomen: 1-1. Foto: Willem Vernes

Gelijkmaker van Gantoise

Kampong – zonder de geblesseerde aanvaller Terrance Pieters – was vervolgens halverwege het tweede kwart dichtbij de 2-0. Een voorzet vanaf links werd door Finn van Bijnen getipt tegen keeper Jamie Carr, waarna Caspar Dobbelaar bij de tweede paal helemaal vrijstond. Dit was de ultieme kans voor Kampong om de voorsprong verder uit de bouwen. Maar hij sloeg mis.

Later in het tweede kwart speelde videoscheidsrechter Edwards opnieuw een cruciale rol, nadat Timothée Clément voor Gantoise in de kluts de 1-1 had gescoord. Het was Kampong-verdediger Sander de Wijn die de videoreferral aanvroeg. Hij vond dat Clément een overtreding had gemaakt. Maar deze keer keurde Edwards het doelpunt wél goed, waardoor beide teams niet veel later met een 1-1 ruststand de kleedkamer opzochten. Zowel Kampong als Gantoise mocht nu dus geen videoreferral meer aanvragen.

Beide partijen waren aan elkaar gewaagd, maar in het derde kwart voerde Kampong de druk steeds verder op. Nadat Duco Telgenkamp op keeper Carr stuitte, sloeg Mats Marree de bal voorlangs. Even later jaagde Telgenkamp de bal met zijn backhand ook steenhard voorlangs, rakelings langs de kruising. Het leek wachten tot Kampong de trekker over zou halen, maar vervolgens nam Gantoise weer de overhand.

Silas Lageman heeft de 1-0 gemaakt. Foto: Willem Vernes

Goal van Telgenkamp

Vijf minuten voor tijd maakte Kampong het verlossende doelpunt alsnog. Natúúrlijk kwam hij van de stick van niemand minder dan Duco Telgenkamp. Een voorzet vanaf links van Rik Sprengers werd door Telgenkamp binnengetipt. In de slotfase slaagde Gantoise er niet in om een strafcorner te verzilveren, waarna de toeter klonk en het feest in het Kampong-kamp losbarstte.

Gantoise-Kampong 1-2 (1-1)
1. Silas Lageman 0-1
25. Timothée Clément 1-1
55. Duco Telgenkamp 1-2