Duitse bondscoach Stefan Kermas dient ontslag in na mislukt EK

De Duitse bondscoach Stefan Kermas (40) heeft zijn ontslag bij de Duitse hockeybond aangeboden, na een gezamenlijke analyse van het EK in Antwerpen, waar Duitsland vierde werd.

Zijn ontslag komt na zeer teleurstellende jaren van het Duitse team, dat met sterke spelers maar niet in de prijzen kon vallen. Het is nog onduidelijk wie de opvolger wordt van Kermas en wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse assistent-coach Eric Verboom.

De vierde plaats op het EK in Amsterdam (2017), de uitschakeling in de kwartfinales op het WK in India (2018) en wederom de vierde plaats in Antwerpen en het missen van directe kwalificatie voor de Olympische Spelen hebben ervoor gezorgd dat Kermas zijn eigen positie ter discussie stelde, is op de website van de Duitse hockeybond en in de Duitse krant Frankfurt Allgemeine te lezen. Het Duitse nationale team blameerde zich dit jaar in de Pro League ook met een 0-8 thuisnederlaag tegen België. Duitsland verloor in Antwerpen in de poule van Oranje en moest ook de strijd om het brons aan Nederland laten. In de halve finale tegen wereldkampioen België leidde Duitsland met 0-2, maar zag het de thuisploeg nog langszij komen.

De Duitse hockeyers werden in 2008 en 2012 olympisch kampioen, maar wisten na de winst van de Champions Trophy in 2014 nooit meer een hoofdprijs te pakken. Dat een klein jaar voor de Olympische Spelen de coach vertrekt bij Duitsland, is volgens sportdirecteur Heino Knuf een uitzonderlijke situatie. Na intensieve gesprekken tussen Knuf en Kermas bood de bondscoach zijn ontslag aan, wat werd geaccepteerd door Knuf.

Coach Stefan Kermas tijdens kwartfinale de België bij het WK Hockey heren. Foto: Koen Suyk

Met Weise vormde Kermas een gouden duo

‘Omdat het niet mogelijk was om de doelen die we hebben gesteld te implementeren, heb ik mijn conclusies getrokken’, reageerde bondscoach Kermas, die het team en de bond alle succes wenste de komende tijd. De Duitse oefenmeester vormde samen met de Duitse coach Markus Weise een zeer succesvol tandem, die olympische titels veroverde. Kermas gold als het tactische brein achter Weise, maar wist met de huidige generatie spelers dat succes niet te herhalen. ‘Het Duitse hockey heeft Stefan ongelooflijk veel te danken’, zei Knuf, die ook zag dat het huidige Duitsland over genoeg topspelers beschikt met aanvallers als Florian Fuchs, Timm Herzbruch en Christopher Rühr.

‘Hij heeft bijna alle internationale titels in het coachingsteam gewonnen met Markus Weise en het herenteam. Daarom is afscheid nemen niet eenvoudig. Net zoals we de technische expertise van Stefan waarderen, geloven we in het potentieel van deze generatie spelers. Een dergelijke verandering in de nationale coachingpositie is zeer zeldzaam in onze sport, maar creëert misschien de nodige impuls, wat belangrijk is voor het team elf maanden voor de Olympische Spelen.’

De Duitse hockeybond is op zoek naar een geschikte kandidaat om Kermas op te volgen en ten eerste olympische kwalificatie af te dwingen begin november, als de twee thuiswedstrijden voor plaatsing voor Tokio 2020 op het programma staan.

Lees ook:


11 Reacties

 1. Runa Honig

  Ik ken nog wel een coach die zijn positie ter beschikking zou moeten stellen.......

  1. Derrick Bijker

   Ik vind dat Stam gewoon het vertrouwen moeten krijgen om Feyenoord te laten groeien in de EL. Het inpassen van nieuwe spelers kost simpelweg tijd! Kwalificatie voor de poule fase van de EL is een eerste stap.

 2. conegut

  Hahaha gun Jaap inderdaad de tijd.

 3. pacoh

  @rhoning. Die durft niet. Kost teveel geld voor hem. Als je van je bazen en manager te horen krijgt dat je het goed doet. Dan denk je ook dat je het......

 4. luchtisblauwgrasisgroen

  Zou wat zijn als Duitsland Van den Heuvel of Lammers aanstelt als bondscoach en daarmee goud op de OS wint...

  1. kasparstevens

   Hoop echt dat Lammers een team richting Tokyo2020 zal leiden ..

  2. circlestorm69

   Het NL team ja....

  3. Eko1001

   Zij hebben met Valentin Altenburg een hele goede coach. Is nu aangesteld bij U21 team en heeft de heren al eens geleid toen Wiese aankondigde dat hij stopte. Ik begrijp ook niet helemaal waarom ze toen niet met Altenburg verder zijn gegaan.

  4. Eko1001

   Weise ipv Wiese.

 5. Mark Bouwman

  Tja......

 6. harrybor

  Tijd voor Omar Schlingemann?


Wat vind jij? Praat mee...