‘Duitse bondscoach Weise verruilt hockey voor voetbal’

De coach van het Duitse hockeyelftal Markus Weise verruilt per 1 december het hockey voor het voetbal. Dat meldt de Frankfurter Allgemeine dinsdagochtend. De Duitse hockeybond zelf wil dit bericht vooralsnog niet bevestigen noch ontkennen. Een woordvoerder van de bond geeft aan dat er dinsdagmiddag nadere berichtgeving komt.

Weise, die een voetbalacademie gaat leiden, heeft een grote staat van dienst. Hij won met de Duitse hockeydames Olympisch goud in 2004 (Athene). Hij herhaalde dat kunststukje met de Duitse hockeyheren in 2008 (Peking) en 2012 (Londen). In 2004 waren de Nederlandse dames en in 2012 de Nederlandse heren verliezend finalist.

Eerdere verleiding

Weise stelt in de Frankfurter Allgemeine dat het geen makkelijke beslissing  was. Na zijn triomf in Londen kreeg hij ook al aanbiedingen van andere hockeylanden. Die legde hij naast zich neer met het argument: ‘Tegen mijn eigen land zal ik nooit willen aantreden.’

De bondscoach stelt met zijn vertrek de Deutscher Hockey-Bund e.V. voor een groot probleem. Wie moet nu de Duitse hockeyers naar goud leiden in Rio?

Op hockey.de reageert de president van de Duitse hockeybond Wolfgang Hillmann: ‘Na zorgvuldige overweging – we zijn immers halverwege de voorbereiding op Rio – hebben we besloten de carrièrekansen van Markus Weise niet in de weg te staan. Maar uiteraard betreuren wij zijn vertrek heel erg.’ Hillmann benadrukt dat het moeilijk zal zijn een coach met zo’n goede reputatie in het hockey en persoonlijkheid te vervangen.

Academie

Weise gaat zich bezig houden met een nieuw te bouwen Duitse voetbalacademie in Frankfurt. Het gaat om een miljoenenproject (109 miljoen euro), waaromtrent het lange tijd stil is geweest, aldus de Frankfurter Allgemeine. In de zomer van 2016 wordt begonnen met de bouw en het 15 hectare terrein moet in 2018 het pronkstuk van het Duitse voetbal zijn.

Tweede Duitse ‘voetbalhockeyer’

Na het behalen van de wereldtitel hockey in 2006, gaf de toenmalige Duitse bondscoach Bernhard Peters het stokje door aan Weise. Peters zelf vertrok op zijn beurt ook naar het voetbal; hij werd directeur Sport en Jeugdontwikkeling bij 1899 Hoffenheim.

Oltmans en De Nooijer

In Nederland bewandelden Roelant Oltmants en Teun de Nooijer hetzelfde pad. Oltmants verruilde het hockey voor het directeurschap bij voetbalclub NAC. De Nooijer – wereldhockeyer van het jaar in 2003, 2005 en 2006 – werd snel na zijn actieve hockeycarrière teammanager bij voetbalclub AZ. Na ruim een jaar keerde hij dit jaar terug in het hockey als assistent-trainer bij Bloemendaal Dames 1.

 


Wat vind jij? Praat mee...