Duitse Cécile Pieper: ‘Nederland heeft nu meer respect voor ons’

Is het een realistisch scenario dat favoriet Nederland op het EK in Antwerpen wordt verslagen door Duitsland, het land dat door veel Oranje-speelsters hun grootste concurrent wordt genoemd? Cécile Pieper (24), 105-voudig international van Die Danas, denkt van wel.

Aan zelfvertrouwen ontbreekt het Pieper niet, wanneer ze eerder deze week op het terras van het clubhuis van Huizen – waar Duitsland een oefenwedstrijd tegen Nederland speelt – vooruitblikt op het Europees kampioenschap in Antwerpen. Duitsland is ingedeeld in een poule met Engeland, Ierland en Wit-Rusland.

Pieper doet uitspraken als: ‘Als wij Nederland na de poulefase tegenkomen, hebben we een goede kans ze te verslaan’. En: ‘Als je alle deelnemende landen van het EK met elkaar vergelijkt, denk ik dat wij inderdaad de grootste concurrent van Nederland zijn’.

Het zijn stoere geluiden die klinken vanuit het team dat sinds de Hockey World League van 2013 zestien wedstrijden op rij niet meer van Oranje gewonnen heeft. Maar gek is het toegenomen zelfvertrouwen van het Duitse elftal ook weer niet. Tijdens de Pro League hebben Die Danas in drie (weliswaar verloren) wedstrijden de wereldkampioen telkens aan het wankelen gebracht.

Cécile Pieper op het EK van 2017 in Amsterdam in de wedstrijd tegen Engeland. Foto: Willem Vernes

Wij bestuderen Nederland regelmatig om te bekijken waar we ze pijn kunnen doen. Cécile Pieper

Pieper herinnert zich nog dat ze jaren geleden in haar eerste interland die ze tegen Nederland speelde met 6-0 verloor. ‘Ik vond het fantastisch om tegen de nummer één van de wereld te mogen spelen. Dat alleen al vond ik erg indrukwekkend. Door die grote uitslag wist ik ook meteen hoe goed ze waren. Maar zo groot als toen is het verschil nu niet meer. Ik heb het gevoel dat we iedere wedstrijd dichterbij komen. Dat we Nederland kunnen verslaan. Dat geeft ons zelfvertrouwen. Tijdens de halve finale van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro hebben we het al tot shoot-outs geschopt. Sindsdien heeft Nederland meer respect voor ons.’

Duitsland probeert volgens Pieper veel van Oranje te leren. ‘Nederland is geweldig in het spelen van give-and-go-hockey. Ze zijn ook levensgevaarlijk vanuit de counter, omdat ze veel snelle spelers voorin hebben die het hele veld over kunnen steken.’

‘Wij bestuderen Nederland regelmatig om te bekijken waar we ze pijn kunnen doen. Ik denk dat wij er de laatste wedstrijden met onze verdedigende kwaliteiten in geslaagd zijn om ze zoveel mogelijk buiten onze cirkel te houden. Nederland creëerde in de Pro League weinig kansen tegen ons. Al hebben ze natuurlijk wel elke keer gewonnen. Sinds de aanstelling van onze coach Xavier Reckinger (in oktober 2017) zijn we meer op individueel verdedigen gaan trainen. We moeten, vind ik, wel sterker in de aanval worden. Als wij in de aanval zijn, moet Nederland verdedigen. Daar houden ze niet van. Daar moeten wij meer van kunnen profiteren.’

Duitsland viert de derde plaats van de Pro League, na de wedstrijd tegen Argentinië die gewonnen werd door shoot-outs. Foto: Willem Vernes

‘We worden constanter en onze ondergrens gaat omhoog’

Het Duitse clubhockey wordt ook steeds sterker, getuige de laatste drie edities van de EHCC, waar telkens een Duits team van óf Amsterdam óf Den Bosch wist te winnen. Het is echter de vraag of de nationale ploeg – zonder de geblesseerde goaltjesdief Charlotte Stapenhorst – op het EK al in staat is een einde aan de dominantie van Nederland te maken.

Tijdens het wereldkampioenschap in Londen verloor Duitsland onnodig van Spanje, dat de hele wedstrijd zwakker was, maar in het laatste kwart geniepig toesloeg. Tijdens de poulefase van de Pro League verloor Duitsland van het laaggeklasseerde China. In de halve finale van de Grand Final tegen Nederland verspeelde Duitsland een 1-0 voorsprong in de laatste acht minuten, nadat het door een gele kaart met z’n tienen kwam te staan.

Pieper: ‘In het verleden hebben we een aantal onnodige fouten gemaakt. Maar tijdens de Pro League hebben we ons sterk ontwikkeld. Ik denk niet dat we die fouten nu nog zouden maken. We worden constanter en onze ondergrens gaat omhoog. Op het EK richten we ons eerst op de poulefase. Die moeten we eerst zien te overleven. Hopelijk spelen we dan later in het toernooi tegen Nederland. Dat zou mooi zijn.’


3 Reacties

  1. robvisser

    Met alle respect, ik denk toch dat het vooral aan Nederland zelf ligt dat Duitsland nu zo'n lastige tegenstander is. Daar waar Duitsland manieren heeft gevonden om het NL heel lastig te maken, lijkt Annan geen idee te hebben van hoe ze met Duitsland moet omgaan. Het verschil in kwaliteit tussen de beide landen is niet echt kleiner geworden, het is vooral het tactisch vernuft en het gehanteerde spelsysteem dat bepalend lijkt te zijn. Reckinger doet dit beter dan Annan. De laatste tijd wist NL vooral op basis van individuele kwaliteiten nog van Duitsland te winnen, maar zo close hoeft het niet te zijn.

  2. lynnBosman

    Eens RobV. Kwalitatief is NL absoluut het beste team. Nederland is het beste team en daar zal altijd op gejaagd worden. Landen passen zich aan op een manier waarop zij denken NL pijn te kunnen doen. Duitsland heeft een goed team, ik vind Kyra Horn een geweldige speelster. Verdedigend zijn ze erg sterk. Ik denk dat NL altijd respect voor Duitsland heeft gehad. Het doet me wel denken aan uitspraken van Danson na de gewonnen finale os en Retegui voor de wkfinale 2010, zij hadden een manier gevonden om NL te verslaan. Helaas was dat toen tijdens grote finales en heeft Annan nu nog de tijd om hard te werken en een antwoord te bedenken. Nl kwam daar goed van terug (finales os 2012 goud, wk finale 2018 goud) en met dit team moet het goed komen. Helemaal als ze in topvorm zijn. Succes dames!!

  3. TonGloppert

    Met alle respect. Het is zoveel moeilijker om aan de top te blijven dan te komen. duitsers zitten in relatief makkelijke positie (underdog), zij kunnen alleen winnen, Nederland kan alleen verliezen en dwingt tot innovatie. zo knap dat ze al jaren aan de top zitten!


Wat vind jij? Praat mee...