Duitsers naar WK-finale na opnieuw miraculeuze comeback

Na een opnieuw miraculeuze comeback heeft Duitsland zich voor de vijfde maal in historie voor een WK-finale geplaatst. Net als in de kwartfinales tegen Engeland scoorden Die Honamas in de laatste twee minuten twee keer, waardoor Australië met 4-3 werd verslagen.

In tegenstelling tot het duel met de Engelsen waren dit keer shoot-outs niet nodig. Niklas Wellen tikte zes seconden voor tijd bij de tweede paal de winnende treffer binnen. Het was het slotstuk van een weergaloze comeback tegen de nummer één van de wereld en een van de grootste kanshebbers op de wereldtitel.

Vooraf hadden de Australiërs gewaarschuwd moeten zijn. Duitsland had tegen Engeland een ware Houdini-act nodig om zich te verzekeren van een plaats bij de laatste vier. Tot drie minuten voor tijd keek de ploeg van bondscoach André Henning tegen een 2-0 achterstand aan.

Na een gemiste strafbal van Christopher Rühr verkleinde Mats Grambusch de achterstand waarna broer Tom bij een opnieuw toegekende strafbal de zenuwen wel in bedwang hield: 2-2. Die mentale tik kwamen de Engelsen toen niet meer te boven. Henning wisselde zijn keeper en de jonge Jean-Paul Danneberg groeide uit tot held van de shoot-outserie.

Nathan Ephraums zet de 2-0 voor Australië op het bord tegen Duitsland op het WK in India. Foto: Willem Vernes

Lesje

Australië leek zijn eigen lesje in de kwartfinales ook te hebben geleerd. De ploeg moest tegen Spanje een 2-0 achterstand repareren en sleepte uiteindelijk een krappe 4-3 zege uit het vuur. Die overwinning was mede te danken aan doelman Andrew Charter die in de slotfase de Spaanse gelijkmaker voorkwam door de strafbal van Marc Miralles te keren.

In het matig gevulde Kalinga Stadium in Bhubaneswar wachtten de Australiërs na de afslag niet af. Het duel, dat mede onder leiding stond van Coen van Bunge, was nog geen minuut oud of de Australiërs kregen de eerste strafcorner. De Duitse doelman Alexander Stadler redde prima op de inzet van Jeremy Hayward.

De speler van Den Bosch was in het slot van het eerste kwart wel succesvol met de corner. Met een kiezelharde sleep zette Hayward de Australiërs op voorsprong. Het was alweer zijn achtste doelpunt van het toernooi en vijftiende goal op een wereldkampioenschap in totaal. Daarmee evenaarde Hayward het Australische WK-record van Jamie Dwyer en Jay Stacy.

Het spel ging in dat eerste kwart op en weer. Beide ploegen kregen een goede mogelijkheid om te scoren. Zo was Tim Brand dichtbij de 2-0, maar zijn schot werd gestuit door Stadler. Aan de andere kant kon Mats Grambusch vrij uithalen. De Duitse aanvoerder raakte echter de bal niet vol om keeper Charter te verschalken.

Op jacht naar gelijkmaker

In het tweede kwart gingen de Duitsers nadrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker. Het leidde tot de eerste strafcorner. De sleep van Tom Grambusch trof echter geen doel. Charter pakte hoge bal met de stick. De Australische doelman zette even later goed de korte hoek dicht bij een schot van Thies Prinz.

Jeremy Hayward schreeuwt het uit na zijn treffer tegen Duitsland op het WK in India. Foto: Willem Vernes

Vlak voor rust liepen de Duitsers tegen een messcherpe counter op. De opstomende Lachlan Sharp speelde Tom Wickham aan die vanaf de achterlijn een voorzet gaf die van dichtbij door Nathan Ephraums in het doel werd getikt: 2-0.

Snel na rust leek Duitsland de kans te krijgen om de achterstand te verkleinen. Van Bunge wees resoluut naar de strafbalstip nadat hij een overtreding van een Australiër op Mats Grambusch had geconstateerd. De Duitser had de bal opgepikt die in het spel was gebleven nadat een strafcorner van Lukas Windfeder via Charter tegen de buik van Van Bunge terecht was gekomen. Maar voor de vierde keer in deze wedstrijd vroeg Australië met succes een referral aan.

Loeren op counter

Australië liet zich terugzakken en gokte op een snelle tegenaanval. Het leverde bijna een doelpunt voor Jake Whetton op. De Australiër werd bij de uitbraak in eerste instantie gestuit door de uitkomende Stadler. Joshua Beltz pikte de bal op en speelde Whetton, die inmiddels was opgestaan, aan maar hij schoot de bal in het zijnet.

Duitsland drong aan en kreeg liefst vijf strafcorners op rij. De laatste werd dan eindelijk benut door Gonzalo Peillat: 2-1. De voormalige Argentijn was daarna nog dichtbij de gelijkmaker. Hij zag zijn inzet vanaf de kop van de cirkel op de lijn gered door Flynn Ogilvie.

In het begin van het vierde kwart liet Australië iets meer zijn gezicht zien op de Duitse helft. Het leverde de Kookaburras een corner op die door Hayward via de uitloper naast werd gesleept. De aanvallende impulsen werden snel geknakt nadat Tom Craig met groen naar de kant moest.

Duitse ommekeer

Die kaart kwam Australië duur te staan. Duitsland kreeg in overtal een corner en vervolgens nog een na een succesvolle videoreferral. En deze werd raak gesleept door Peillat: 2-2. Voor de tweede wedstrijd op rij maakten de Duitsers een 2-0 achterstand goed.

Maar daarmee was de wedstrijd nog niet gespeeld. Na een goede actie van Tim Brand kreeg Australië met iets meer dan 2,5 minuut op de klok een strafcorner. Govers kende geen genade en sleepte de 3-2 binnen.

De ontlading bij Gonzalo Peillat na een van zijn drie treffers voor Duitsland in de halve finales van het WK in India tegen Australië. Foto: Willem Vernes

Het leek de beslissing in de wedstrijd, maar vlak erna haalde Niklas Wellen aan de andere kant een corner. En daar was opnieuw Peillat. Hij sleepte de 3-3 binnen voor zijn 21ste doelpunt in WK-verband. Alleen onze landgenoot Paul Litjens scoorde ooit meer WK-goals (26).

Met zijn drie doelpunten beloonde Peillat het vertrouwen van de Duitse staf in de strafcornerschutter. De 30-jarige verdediger werd tot Duitser geneutraliseerd om de oplossing te zijn van het cornerprobleem van Die Honamas, nadat de ploeg, zo bleek uit de analyse na de Spelen in Tokio, te weinig rendement haalde uit de corner.

Het aloude cliché in de sport werd vervolgens maar weer een keer bevestigd: Duitsers zijn pas verslagen als ze in de bus naar huis zitten. Dit keer werden ze opnieuw geholpen door Craig, die geel incasseerde. Met nog zes seconden op de klok gaf Peillat een scherpe voorzet vanaf links die door de Australische verdedigers Hayward en Matt Dawson werden gemist, maar niet door Wellen. De voormalige Pinoké-spits tikte de bal bij de tweede paal binnen en verzekerde zijn ploeg van een plek in de WK-finale.