Duitsland boekt eerste Pro League-zege onder nieuwe bondscoach

De Duitse heren hebben de eerste Pro League-wedstrijd onder de nieuwe bondscoach André Henning in winst omgezet. In het Zuid-Afrikaanse Potchefstroom werd woensdag Frankrijk met 3-2 verslagen. De teruggekeerde Tom Grambusch maakte twee doelpunten voor de Duitsers.

Henning nam begin dit jaar de taken als bondscoach over van Kaais Al Saadi, die vorig jaar met Duitsland zilver won op het EK en in Tokio net buiten de olympische medailles viel. Onder Al Saadi verloor de ploeg afgelopen oktober de eerste twee Pro League-wedstrijden van het seizoen ruim van olympisch en wereldkampioen België: 6-1 en 5-3.

Deze week spelen de Duitsers in Potchefstroom vier wedstrijden, twee keer tegen de Fransen en twee keer tegen Zuid-Afrika. Henning is de nieuwe olympische cyclus begonnen met onder meer negen Tokio-gangers en twee debutanten onder wie Moritz Ludwig, die deel uitmaakte van Jong Duitsland, dat afgelopen jaar in India zilver pakte op het WK onder 21. Ook keerden Tom Grambusch en Moritz Trompertz terug bij die Honamas nadat ze onder voorganger Al Saadi niet meer tot de selectie behoorden.

Tom Grambusch aanvoerder

Met de nieuwe aanvoerder Mats Grambusch trad Duitsland aan tegen Pro League-debutant Frankrijk, dat in Potchefstroom indruk maakte met een 5-2 zege op India en een 2-2 gelijkspel tegen Nederland. De ploeg van bondscoach Frédéric Soyez speelde de afgelopen week al vijf wedstrijden in Zuid-Afrika.

Duitsland boekt de eerste overwinning van het Pro League-seizoen door in Potchefstroom Frankrijk met 3-2 te verslaan. Foto: FIH

Na de afslag nam Duitsland het initiatief en zette de Fransen onder druk. Het leidde tot de openingstreffer tegen het einde van het eerste kwart van Niklas Bosserhoff, die de bal onhoudbaar over de schouder van doelman Arthur Thieffry tegen de touwen schoot.

Een tweede Duitse treffer hing in de lucht, maar het was na rust verrassend Frankrijk dat scoorde. Na een overtreding van Johannes Grosse verzilverde Timothée Clément de toegewezen strafcorner. Het bracht Duitsland niet uit evenwicht. Pinoké-spits Niklas Wellen haalde negen minuten voor tijd een corner die door Tom Grambusch raak werd gepusht. Zijn tweede van de wedstrijd.

De winst voor Duitsland

Frankrijk zette alles op alles om de gelijkmaker te forceren. Drie minuten voor tijd haalde Soyez keeper Thieffry naar de kant voor een extra veldspeler. De Duitsers forceerden echter een strafcorner. Zonder keeper op het doel wist Frankrijk de eerste corner nog tegen te houden, maar de daaropvolgende strafcorner was wel raak via Grambusch: 3-1. De ultralate tweede treffer van Frankrijk, afkomstig van de stick van Etienne Tyvenez, was daardoor slechts van statistische waarde.

Frankrijk-Duitsland 2-3 (0-1)
15.Niklas Bosserhoff 0-1
37.Timothée Clément 1-1 (sc)
51.Tom Grambusch 1-2 (sc)
59.Tom Grambusch 1-3 (sc)
60.Etienne Tynevez 2-3