Duitsland wint brons na winst na shoot-outs op Argentinië

Duitsland heeft de bronzen medaille veroverd tijdens de Grand Final. Zaterdag werd in de finaleronde van de FIH Pro League Argentinië na shoot-outs verslagen. Het duel was na reguliere speeltijd in 1-1 geëindigd. Daarmee verdienden Die Danas een prijzengeld van $50.000 en hield Argentinië $12.500 over aan de eerste editie van de nieuwe landencompetitie.

In de hitte van het Wagener Stadion probeerden Duitsland en Argentinië er in ieder geval een wedstrijd van te maken. Kansen waren er eigenlijk nauwelijks, maar de ploegen gingen daar effectief mee om. Die effectiviteit was bij de shootout-serie minder. Slechts vier van de negen pogingen waren raak. Duitsland toonde zich koelbloediger en sloot de Pro League af met een zege en een medaille.

‘Het was ongelooflijk warm op het veld. Dat kostte enorm veel kracht. Maar we hebben tegen elkaar gezegd: we kijken niet naar de omstandigheden, want voor Argentinië is het net zo warm. Het heeft dan ook geen zin om je hierover te druk te maken’, zei doelpuntenmaakster Anne Schröder van Duitsland.

‘Natuurlijk was donderdag (de nederlaag in de halve finales tegen Nederland) een grote teleurstelling, maar we wilden daarna wel in de top drie eindigen en dat hebben we bereikt. Dus uiteindelijk zijn we zeker tevreden over onze Grand Final zeker gezien de afgelopen twee maanden waarin we wereld zijn overgevlogen en wij toch vermoeid waren.’

Teleurstelling

De Duitsers en Argentijnen moesten in de halve finales van de finaleronde van de FIH Pro League een bittere teleurstelling verwerken. Argentinië was donderdag oppermachtig tegen Australië, maar uit alle kansen en tien strafcorners scoorden Las Leonas slechts een keer. En omdat de Hockeyroos ook een keer doel troffen, moesten shoot-outs de beslissing brengen. In de sudden death van die serie trok Australië aan het langste eind.

Micaela Retegui juicht nadat ze Argentinië op schitterende wijze op voorsprong heeft gezet in de strijd om de derde en vierde plaats in de Grand Final tegen Duitsland. Foto: Koen Suyk

Duitsland leek lange tijd te gaan stunten tegen de Oranje Dames, de torenhoge favoriet voor de eindzege in de Pro League. Het doelpunt van Rebecca Grote bleef tot ver in het vierde kwart de enige treffer van het duel. Na de gelijkmaker van Frédérique Matla besliste Lidewij Welten vijf minuten voor tijd het duel alsnog in Nederlands voordeel.

Argentinië won in de poulefase

In de eerdere onderlinge confrontaties in de poulefase van de Pro League met Duitsland stapte Argentinië als winnaar van het veld. In Argentinië waren shoot-outs nodig na een 2-2 na de reguliere speeltijd en in Duitsland wonnen Las Leonas met 2-1.

In de verzengende warmte – op het veld werd vooraf een temperatuur gemeten van veertig graden – begonnen de ploegen voortvarend aan het duel in een zeer goed gevuld Wagener Stadion. Argentinië kwam al snel op voorsprong met een doelpunt in de zesde minuut.

Schitterend doelpunt

Micaela Retegui – die later in de wedstrijd een bal op haar neus kreeg en niet meer in actie kwam – rondde op schitterende wijze de eerste goedlopende aanval van Argentinië af. Met de rug naar doel chipte de aanvalster de bal tussen haar benen door in het doel. Het prachtige doelpunt was ook te danken aan scheidsrechter Michelle Joubert, die goed voordeel gaf toen Victoria Granatto in de cirkel door een Duitse verdedigster werd gehaakt maar met een uiterste krachtsinspanning nog Eugenia Trinchinetti aanspeelde, die vervolgens Retegui in staat stelde om te scoren.

Ondanks de hitte probeerden Argentinië en Duitsland er een wedstrijd van te maken in de strijd om de derde en vierde plaats van de Grand Final. Foto: Koen Suyk

Met de voorsprong liet Argentinië het initiatief aan Duitsland. Het lukte Die Danas niet om voor rust kansen te creëren. Een eerste strafcorner werd na protest van Argentinië door de videoscheidsrechter herroepen. De Argentijnse verdediging stond goed en Duitsland was af en toe slordig met de eindpass.

Kansen schaars

Het spel bleef hierdoor min of meer beperkt tot een strijd tussen beide 23-meterlijnen. Argentinië loerde op een snelle tegenaanval, maar die waren zeer schaars. Een kansrijke counter met Carla Rebecchi – die haar driehonderdste interland speelde – werd in de kiem gesmoord.

Carla Rebecchi speelde tegen Duitsland haar driehonderdste interland voor Argentinië. Foto: Koen Suyk

Waar Duitsland voor de rust in dertig minuten eigenlijk geen kans creëerde, leverde na de pauze de eerste mogelijkheid meteen een doelpunt op. Een harde klap van rechts kwam bij Hannah Gablac terecht. Haar inzet belandde via een Argentijnse verdediger voor de stick van Anna Schröder, die de bal in het dak van het doel schoot. Even later mocht Viktoria Huse aanleggen voor de eerste Duitse corner. Haar push ging via een verdedigende stick naast.

Argentijnen verprutsen kans

Het waren de beste kansen voor Die Danas in dat derde kwart. Een overtalsituatie – na geel voor Lucina von der Heyde – bracht Duitsland niet nog een keer in de Argentijnse cirkel. Het waren Las Leonas die een kans in de vorm van een strafcorner forceerden. Die mogelijkheid werd verprutst toen de bal op de kopcirkel niet goed werd gestopt.

In het vierde kwart kabbelde de wedstrijd een beetje voort. Dat was ook niet verrassend gezien de warme omstandigheden. Hierdoor moesten shoot-outs een beslissing brengen in de strijd om het brons. Hierin was Duitsland de sterkste. Nadat de eerste vier pogingen werden gemist, waren de volgende drie pogingen raak. Nadat Lucina von der Heyde te lang deed over haar shoot-out benutte Viktoria Huse meteen het Duitse matchpoint.

Viktoria Huse (Duitsland) juicht nadat ze tijdens de shootout-serie het matchpoint tegen Argentinië heeft benut. Foto: Koen Suyk

Opstelling Duitsland: Amelie Wortmann, Selin Oruz, Hannah Gablac, Anne Schröder, Elisa Gräve, Janne Müller-Wieland, Julia Sonntag (K), Cecile Pieper, Pia Maertens, Viktoria Huse, Hanna Granitzki.
Wissels: Kira Horn, Nina Notman, Lena Micheel, Nathalie Kubalski (K), Sonja Zimmermann, Franzisca Hauke, Rebecca Grote.

Opstelling Argentinië: Belen Succi (K), Sofia Toccalino, Rosario Luchetti, Agostina Alonso, Carla Rebecchi, Maria Granatto, Florencia Habif, Agustina Albertarrio, Lucina von der Heyde, Silvina d’Elia, Valentina Costa.
Wissels:Cristina Cosentino (K), Victoria Sauze, Victoria Granatto, Eugenia Trinchinetti, Micaela Retegui, Celina di Santo, Julieta Jankunas.


3 Reacties

  1. francakh

    Die Argentijnen hebben toch echt “problemen” om er te staan als het er echt om gaat. Jammer.

  2. robvisser

    De Argentijnen hebben eigenlijk veel meer in huis dan een ploeg als Australie, zeker technisch gezien. Ik verbaas me er altijd over dat de Hockeyroos zo ver komen. Maar hun strafcorners zijn geweldig en dat is meteen hun belangrijkste wapen. Bij Nederland is dat heel slecht. Het rendement van Caia is gewoon te laag. Ik zou Matla als eerste strafcorner nemen en verder moet er flink geoefend worden richting EK. De ploeg is nog ver verwijderd van de WK vorm. Doordat Annan in de Pro League allerlei verschillende selecties heeft ingezet, met nieuwe speelsters, is de ontwikkeling van ons eerste team sinds het WK stil komen te staan, sterker nog het is erop achteruit gegaan. Er zal een inhaalslag moeten komen om weer dominant te kunnen zijn. Zeker in de aanloop naar Tokyo lijkt het me cruciaal om niet steeds weer alles door elkaar te gooien. Dat is echt funest voor het team.

  3. lynnBosman

    @fh: ik vond dit wel eem interessant interview : https://m.hoofdklassehockey.nl/nieuws/verliezend-halve-finaliste-di-santo-niemand-wilde-de-shoot-out-nemen/ blijkbaar is de afspraak dat als niemand de shoot out wil nemen de jonkies het moeten doen.


Wat vind jij? Praat mee...