Een bezoek aan het Estadi Olímpic, waar Oranje het WK-slot speelt

In Terrassa is het Estadi Olímpic het decor van de apotheose van het wereldkampioenschap. Het Nederlands elftal staat na de charme van het uitverkochte Wagener Stadion deels lege tribunes te wachten.

Vrijdagmiddag klokslag 13.00 uur kun je in het Estadi Olímpic de Terrassa een speld horen vallen. Op een handvol werklui na is er in het stadion helemaal niemand. Ideaal om het bouwwerk op je in te laten werken.

Helemaal in de hoek op de hoogste rij van de overdekte hoofdtribune is het uitzicht het mooist. De rode stoeltjes vormen een mooi contrast met de blauwe mat. Achter de tribunes doemen de contouren van de stad op. Het stadion ligt middenin het drukke noorden van de stad.

De dug-out.

De uitschakeling van de Spaanse nationale ploeg lijkt nog niet helemaal verwerkt. Achter het doel op de tribune aan de westzijde hangt een rood spandoek met in witte hoofletters Red Sticks.

Ook de naam heeft iets opvallends. Het Estadi Olímpic, gebouwd in 1960, is het onderkomen van Terrassa FC, een voetbalclub uit de Tercera División. Maar toch verwijst de naam naar een hockeygebeurtenis. Om precies te zijn naar de Olympische Spelen van 1992, toen het werd gebruikt voor de wedstrijden van het olympisch hockeytoernooi. De Nederlandse vrouwen eindigden dat toernooi teleurstellend als zesde.

Estadi Olímpic in Terrassa. Foto: Willem Vernes

Toch is het enigszins jammer dat op deze plek het wereldkampioenschap wordt afgesloten. Uitverkocht zal het Estadi Olímpic niet zijn. De lege stoeltjes zullen voor het Nederlands elftal een groot contrast vormen met het Wagener Stadion de afgelopen twee weken.

Met Terressa als speelstad is de keuze voor het Estadi Olímpic wel logisch. Op een steenworp afstand liggen hockeyclubs als Egara en Terressa, maar die hebben niet de accommodaties om zo’n groot toernooi te hosten.

Ongetwijfeld kleuren de tribunes dit weekend toch enigszins oranje. Aanwezig in Terressa zijn behalve familieleden van de internationals van Oranje ook Nederlands Meisjes U18 en Nederlands Meisjes U16, die op Egara een achtlandentoernooi spelen. Zij hebben al laten weten dat ze zaterdag tegen Australië op de tribune plaatsnemen. Aan het Nederlands elftal de taak om het slot van het wereldkampioenschap een onvergetelijke ervaring te laten worden.


Wat vind jij? Praat mee...