Eerste olympische kwalificaties te verdienen tijdens Asian Games

De eerste speeldag op de Hockey Asian Games in Jakarta zit erop. Het toernooi is van groot belang. Voor sommige teams was het zelfs reden om een team met meer jeugdspelers naar het WK te sturen. Dat komt door de olympische kwalificatie die er te verdienen valt: nu goed presteren betekent al zekerheid van Tokyo 2020. 

Directeur van de Hockey Asia Games Elisabeth Fuerst realiseert het zich maar al te goed: ‘Dit is het belangrijkste Aziatische hockeytoernooi. Het vindt eens in de vier jaar plaats, maar het belang zit hem vooral in het feit dat het een kwalificatie voor de Olympische Spelen oplevert. De winnaars van het herentoernooi en het damestoernooi kwalificeren zich direct voor Tokyo 2020’, is te lezen in het persbericht.

India, Pakistan en Maleisië kanshebbers

Bij de heren strijden twaalf teams om die kwalificatie, bij de dames tien teams. Bij de heren lijkt het vooral te gaan tussen India, Pakistan en mogelijk ook Maleisië. India is regerend kampioen en staat met de vijfde plaats het hoogst op de wereldranglijst. Pakistan liet in Breda tijdens de Champions Trophy zien dat het flinke stappen heeft gezet onder coach Roelant Oltmans en Maleisië staat op de wereldranglijst nog net één plek boven hen (twaalfde).

India heeft goede kans poule B, met daarnaast Japan, Korea, Indonesië, Hong Kong China en Sri Lanka, hoogstwaarschijnlijk winnen. In poule A zijn Pakistan en Maleisië kanshebbers voor de winst en spelen daarnaast Bangladesh, Oman en Thailand. 

Strijd tussen vier landen bij de dames

Bij de dames zijn India, Japan, China en Korea kanshebbers. India en Japan (plek 9 en 14 op de wereldranglijst) lieten op het WK in Londen sterk hockey zien, waarbij India het schopte tot de kwartfinale. China en Korea (plek 11 en 10 op de wereldranglijst) maakten minder indruk, maar lieten beiden een aantal sterspelers thuis om hen niet te overbelasten voor de Asian Games. Bij elkaar dus vier teams die strijden om de eerste kwalificatie voor de Olympische Spelen. Naast deze vier landen doen ook Maleisië, Hong Kong China, Chinese Taipei, Kazachstan, Thailand en Indonesië mee. 

Programma

De poulefase eindigt op 27 augustus voor de dames en op 28 augustus voor de heren, waarna de halve finales en finales worden gespeeld. Bekijk hier het volledige programma en de uitslagen van de dames en hier het programma en uitslagen van de heren. 

Openingsceremonie

Siegfried Aikman is op de Asian Games als coach van de heren van Japan en deelde een filmpje van de openingsceremonie:

 


Wat vind jij? Praat mee...