EHL: Amsterdam uitgeschakeld na shoot-outs door Gantoise

Een bittere pil voor Amsterdam. Het Europese avontuur voor de ploeg van coach Alexander Cox zit erop. De Amsterdammers verloren vrijdag in Hamburg in de KO8 van de EHL na het nemen van shoot-outs van Gantoise. Het duel was na de reguliere speeltijd in 1-1 geëindigd.

Een dag eerder kende Amsterdam weinig moeite met de Franse runner-up Lille. Het werd 6-1 voor de Amsterdammers in een wedstrijd die het best kon worden omschreven als eenrichtingsverkeer. Ook Gantoise verspilde weinig energie in hun wedstrijd tegen Rottweiss Wettingen. De kampioen van Zwitserland werd met 7-0 verslagen mede dankzij drie doelpunten van nieuwkomer Roman Duvekot.

De Belgische vicekampioen werd vooraf hoger ingeschat dan Lille. De verwachting was dat Amsterdam en Gantoise elkaar meer in evenwicht zouden houden. Dat was in de beginfase het geval, maar richting de rust nam de druk van Amsterdam op het Belgische steeds meer toe. Het leidde in de eerste twee kwarten niet tot een doelpunt, hoewel de kansen er wel waren voor de Amsterdammers.

Kansen Amsterdam

Na een minuut of zeven bereikte Robbert Kemperman met een splijtende pass de vrijstaande Trent Mitton, die de bal met de backhand over het doel van keeper Tomas Santiago schoot. Uit een rebound van een strafcorner, Amsterdam mocht drie keer aanleggen voor rust, schoot Floris Middendorp maar net naast het doel. Een inglijdende Valentijn Charbon was een fractie te laat om de bal alsnog bij de tweede paal binnen te tippen.

Robbert Kemperman in actie voor Amsterdam tegen Gantoise. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Aanvallend kon Gantoise voor rust daar vrij weinig tegenover stellen. De ploeg kreeg een strafcorner, maar die werd naast het doel van keeper Joren Romijn gepusht. Ook hadden de Belgen pech dat middenvelder Luke Madeley met een blessure uitviel.

Gantoise was naar Hamburg afgereisd zonder de geblesseerden Etienne Tynevez en Emile Esquelin. Aanvoerder en sterspeler Antoine Kina zat volgens eigen zeggen op negentig procent na zijn operatie aan de achillespees afgelopen mei. Desondanks speelde Kina bijna de gehele wedstrijd.

Amsterdamse voorsprong

Zes minuten na rust was daar dan eindelijk de 1-0 voor Amsterdam. Verrassend omdat de Amsterdammers op dat moment met tien binnen de lijnen stonden na een groene kaart voor Kemperman. Valentin Verga worstelde zich op weg naar de cirkel door de Belgische verdediging en hield daarbij het overzicht. Hij gaf de bal opzij waarna Mirco Pruyser de bal tegen de touwen schoot.

Wellicht dat door de blijdschap van het doelpunt even de concentratie bij Amsterdam verslapte, want nauwelijks was er afgeslagen of Romijn moest tot twee keer toe redding brengen op een Belgische inzet. Ook bij de strafcorner die niet veel later volgde, was de keeper van Amsterdam attent. Kansloos was Romijn wel op de tip-in van Duvekot, nadat Rupinder Pal Singh de goaltjesdief van Gantoise even uit het oog was verloren: 1-1.

Antoine Kina van Gantoise in duel met Trent Mitton van Amsterdam tijdens de EHL KO8 in Hamburg. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Amsterdam leek de grip op het duel te verliezen. Direct aan het begin van het vierde kwart mocht Gantoise voor de derde keer aanleggen vanaf de kop van de cirkel, maar de variant stroopte in de uitvoering. Het was even alle hens aan dek voor de Amsterdammers, die het Belgische offensief overleefden. Amsterdam kreeg daarna zelfs goede kansen op de 2-1. Eerst Middendorp en daarna Verga stuitten op keeper Santiago.

Gantoise sterkste in shoot-outs

Amsterdam kon zich halverwege het vierde kwart aanvallend weinig permitteren. Door een gele kaart van Daan Dekker stond de ploeg vijf minuten met tien spelers binnen de lijnen. De ondertalsituatie werd zonder schade doorstaan ook omdat Gantoise aanvallend nauwelijks risico nam. Kortom, er werd niet meer gescoord waarna shoot-outs de beslissing moesten brengen. Daarin waren de Belgen net iets beter dan Amsterdam en we zien Gantoise volgend jaar Pasen terug in de FINAL8.

Amsterdam – Gantoise* 1-1
36. Mirco Pruyser 1-0
42. Roman Duvekot 1-1

*wint na shoot-outs 2-4

Valentin Verga aan de bal voor Amsterdam tegen Gantoise tijdens de KO8 van de EHL in Hamburg. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek