EHL: Brink en Bukkens helpen debutant Pinoké naar laatste acht

Pinoké heeft zijn debuut in de Euro Hockey League opgesierd met een plek in de Final8, die volgend jaar met Pasen wordt gespeeld. De Amsterdamse formatie won zondag tijdens de KO16 in Hamburg met 3-1 van de Engelse kampioen Old Georgians. Doelman Hidde Brink vervulde in het boeiende duel een heldenrol door onder meer een strafbal te pakken, Miles Bukkens was bij alle Pinoké-treffers betrokken.

Na het laatste fluitsignaal vierden de Pinoké-spelers terecht een feestje. Door de tweede plaats van vorig seizoen mocht de ploeg van coach Jesse Mahieu dit jaar voor het eerst in de historie meedoen aan de EHL. Het hoogste Europese podium past bij de ambities van de Amsterdamse formatie, die de laatste jaren flink aan de weg timmert.

Miles Bukkens was na afloop verguld met het bereiken van de volgende ronde: ‘Dit is geweldig. We speelden goed vandaag in een wedstrijd die voor de supporters heerlijk moet zijn geweest. Hidde heeft in ons het eerste kwart gered door alle corners en zelfs een strafbal te pakken. Zonder hem hadden wij het niet gered vandaag. Zelf heb ik lekker gespeeld en was ik blij met mijn 3-0, waardoor de overwinning binnen was. Ik kijk uit naar de Final8.’

Miles Bukkens straalt na de 3-1 zege. Foto: Frank Uijlenbroek/Worldsportpics

In de Europese ouverture van zijn ploeg scoorde Bukkens zaterdag vier keer in de de eclatante 16-0 overwinning op Slavia Praag, een ploeg die het in de Promotieklasse in Nederland nog moeilijk zou hebben. Old Georgians was zondag een ploeg van een heel ander kaliber.

Ambitieus

Old Georgians is een team dat qua verhaal en ambities veel lijkt op de Amsterdamse formatie. De club uit het Engelse graafschap Surrey kwam pas in het seizoen 2019/2020 voor het eerst uit in de hoogste Engelse competitie, maar nam geen genoegen met een plek onderin. Leunend op een selectie van Ierse, Schotse en Engelse internationals plus talenten uit de eigen opleiding bestormde Old Georgians direct de ranglijst. De opmars resulteerde afgelopen seizoen in de winst van de dubbel, de landstitel en de beker.

De vorig seizoen bij Tilburg vertrokken Sjoerd Marijne dook bij de EHL op in de staf van Old Georgians. Hier geeft hij Ashley Jackson uitleg. Foto: Frank Uijlenbroek/Worldsportpics

Coach Michael Hughes van Old Georgians heeft diverse bekende namen in zijn ploeg, onder wie international Sam Ward. De aanvaller vergaarde niet alleen bekendheid door zijn vele treffers voor Engeland, maar ook vanwege het verschrikkelijke hockeyongeluk dat zijn gezicht verbrijzelde en waardoor hij nog altijd met een masker speelt. Ward had met twee treffers een groot aandeel in de 4-0 zege van Old Georgians tijdens de debuutwedstrijd van Old Georgians in de EHL tegen Arminen.

Heerlijke duik

Ward toonde zondag tegen Pinoké ook zijn kwaliteiten. Nadat Alexander Hendrickx al binnen een minuut de eerste corner voor Pinoké op de klomp van goalie George Pinner zag stranden, mocht Ward tot driemaal toe aanleggen vanaf de kop van de cirkel. De eerste werd gered door Hidde Brink, de tweede eruit gelopen en de derde eindigde op de voet van Morris de Vilder: strafbal voor de Engelsen. Ward zette zich achter de bal, pushte in de hoek, maar Brink redde met een heerlijke duik.

Hidde Brink juicht nadat hij een strafbal van Sam Ward heeft gepakt. Foto: Frank Uijlenbroek/Worldsportpics

De Pinoké-keeper verkeerde in uitstekende vorm en dat was maar goed ook, want Old Georgians liep Pinoké met de nodige fysieke kracht veelvuldig onder de voet. Tussen de Engelse krachtpatsers stal Ashley Jackson de show. De inmiddels 35-jarige middenvelder, die een paar jaar geleden in het shirt van HGC nog geregeld de hockeyliefhebbers in vervoering bracht, strooide kwistig met heerlijke passjes. De ploeg van Mahieu piepte en kraakte, maar haalde zonder kleerscheuren het eerste kwart: 0-0.

Briljante aanname

In het tweede kwart was het EHL-duel meer in evenwicht. Pinoké speelde zorgvuldiger, leed minder balverlies, waardoor de Amsterdammers meer grip kregen op de wedstrijd. Grote kansen bleven uit, tot Luca Wolff de bal in de cirkel scoopte. Na een briljante aanname vanuit de lucht bediende Miles Bukkens zijn aanvalsmaatje Marlon Landbrug, die de bal slim in de lange hoek tikte: 1-0 voor Pinoké.

Marlon Landbrug wordt bejubeld na de 1-0. Foto: Frank Uijlenbroek/Worldsportpics

Old Georgians dreigde direct terug te slaan, maar ook de zevende corner van de Engelsen werd door Brink uit het doel gered. Met een misschien niet terechte, maar wel lekkere voorsprong, ging Pinoké na dertig minuten rusten in Hamburg.

Belgische combi

Ook bij de tweede Amsterdamse treffer in het derde kwart vertolkte Bukkens een belangrijke rol. Hij dolde eerst een tegenstander, behield het overzicht en bediende Florent van Aubel aan de andere kant van het veld. De Belg zag zijn landgenoot Sébastien Dockier in de cirkel vrij staan. Zijn pass was precies op maat, waardoor Dockier met een keurige tip-in de Belgische combi met een treffer bekroonde: 2-0.

Pinoké viert de 2-0 van Dockier. Foto: Frank Uijlenbroek/Worldsportpics

Bukkens zelf was vlak daarna dichtbij de beslissing. Na een gave combinatie tikte de aanvaller, die deze week hoort of hij is gekozen tot wereldtalent van het jaar, net naast het doel. De duikeling die volgde, zorgde voor een goor wit shirt en broek door het opmerkelijk smerige kunstgras in Hamburg.

Het leek wachten op de beslissing. Tot vlak voor het einde van het derde kwart de bal plots in het Amsterdamse doel lag. Een strafcorner van Carson werd aangeraakt en liet voor het eerst de geweldig keepende Brink kansloos. Pinoké had geen referral meer, maar de arbitrage besloot zelf de hulp in te roepen van de videoscheidsrechter. Die constateerde dat de corner gevaarlijk was, waardoor er een streep ging door de Engelse treffer.

Bekroning

Nadat Griffiths een gele kaart had gekregen in het vierde kwart, was de koek wel op voor de Engelse formatie. Pinoké kreeg diverse kansen op een grotere voorsprong. Die kwam er uiteindelijk van de stick van Miles Bukkens, die zijn sterke optreden bekroonde met een treffer. Na een goede aanval sloeg de aanvaller zijn backhand niet eens heel goed in, maar de grabbelende Engelse goalie liet de bal door zijn handschoenen glippen: 3-0.

Daarmee was de wedstrijd klaar, al volgde er voor Brink nog een domper in de laatste minuten. Na een loepzuivere scoop van Jackson ramde Lee Morton de bal op de plank voor de 3-1 eindstand.

De Europese zegetocht van Pinoké krijgt Pasen volgend jaar een vervolg bij de Final8, waarvoor Bloemendaal zich als landskampioen al had geplaatst.

Pinoké – Old Georgians 3-1 
26. Marlon Landbrug 1-0
37. Sébastien Dockier 2-0
56. Miles Bukkens 3-0
59. Lee Morton 3-1

# Datum Tijd Wedstrijd Uitslag/(Ronde)
1 29 september
12:15 Lille (Fra)- Amsterdam 1-6 (KO16)
2 29 september 14:30 Rotweiss Wettingen (Zwi) – Gantoise (Bel) 0-7 (KO16)
3 29 september 16:45 CA Montrouge (Fra) – Lisnagarvey (Irl) 0-4 (KO16)
4 29 september 19:00 Wimbledon (Eng) – Hamburger Polo Club (Dui) 0-4 (KO16)
5 30 september
12:15 Lille (Fra)* – Rotweiss Wettingen (Zwi) 2-2 (Ranking Match)
6 30 september 14:30 Amsterdam – Gantoise* (Bel) 1-1 (KO8)
7 30 september 16:45 CA Montrouge (Fra) – Wimbledon (Eng) 3-5 (Ranking Match)
8 30 september 19:00 Lisnagarvey (Irl) – Hamburger Polo Club (Dui) 1-7 (KO8)
9 1 oktober
10:30 SV Arminen (Oos) – Old Georgians (Eng) 0-4 (KO16)
10 1 oktober 12:45 Pinoké – Slavia Praag (Tsj) 16-0 (KO16)
11 1 oktober 15:00 Real Club de Polo (Spa) – Club Egara (Spa) 5-2 (KO16)
12 1 oktober 17:15 Western Wildcats (Sco) – Harvestehuder THC (Dui) 1-9 (KO16)
13 2 oktober
09:45 Slavia Praag (Tsj) – SV Arminen (Oos) 2-4 (Ranking Match)
14 2 oktober 12:00 Pinoké – Old Georgians (Eng) 3-1 (KO8)
15 2 oktober 14:15 Club Egara (Spa) – Western Wildcats (Sco) 3-1 (Ranking Match)
16 2 oktober 16:30 Real Club de Polo (Spa) – Harvestehuder THC (Dui) 0-3 (KO8)

* wint na shoot-outs


2 Reacties

  1. astridv

    Super gedaan! We zoeken wel nog een wasmiddelen sponsor!

  2. peter-de-ruiter

    Knap werk Pinoke! Old Georgians is best een goed team. Wat doet Marijne daar?


Wat vind jij? Praat mee...