EHL: vijf meest gedenkwaardige eersterondeduels

Donderdag begint in Hamburg het zestiende seizoen van de Euro Hockey League (EHL). Als voorgerecht dienen wij de vijf meest gedenkwaardige eersterondeduels van het belangrijkste Europese clubtoernooi op.

Nederlandse primeur voor Robert Tigges

Het is 27 oktober 2007 als om 12.30 uur op De Roggewoning in Wassenaar Rotterdam als eerste Nederlandse ploeg afslaat voor de allereerste editie van de EHL. Het duel tegen de Spanjaarden van Atlètic Terrassa is nog maar nauwelijks begonnen of Peter Taylor van Rotterdam rukt op vanaf eigen helft. Ongeveer bij de 23-meterlijn van Terrassa geeft hij de bal op links naar Jeroen Hertzberger. Die geeft na een lichaamsschijnbeweging de bal met de backhand voor, waarna Phil Burrows de bal tegen de paal tipt.

Burrows pikt zelf de rebound op, dreigt daarna uit de draai te schieten maar legt de bal vervolgens terug richting de rand van de cirkel. Daar staat Ryan Archibald. Die neemt de bal aan en draait vervolgens weg van een toegesnelde verdediger. Archibald schiet richting het doel waar Robert Tigges inmiddels zijn stick op de grond heeft gelegd. Hierdoor verandert hij de bal doeltreffend van richting. Na twee minuten leidt Rotterdam met 1-0. Het is het eerste doelpunt van een Nederlandse ploeg in het nieuwe Europese clubtoernooi. Tigges heeft de primeur. Het 23-jarige talent, op dat moment nog verdediger, scoort later in de wedstrijd nog een keer. Met zijn tweede doelpunt bepaalt hij de eindstand op 4-2. Ook de eerste Nederlandse zege in de EHL kan in de boeken.

Opdraven voor shoot-outs

Goed geluimd zijn de heren van Crefelder HTC naar Wassenaar afgereisd voor de eerste editie van de Euro Hockey League in het seizoen 2007-2008. Een jaar ervoor heeft de Duitse ploeg de voorloper van de EHL, de Europa Cup 1, veroverd. Gezien de dominantie van Duitse ploegen in het belangrijkste Europese clubtoernooi oude stijl (15x goud, 5x zilver en 7x brons) moet Crefelder zeker tot de kanshebber worden gerekend. Maar het loopt totaal niet bij de ploeg uit het Roergebied. Tegen het kleine Franse Saint-Germain wordt gelijkgespeeld en een dag later volgt er ook een remise tegen Reading uit Engeland. Omdat ook het duel tussen Reading en Saint-Germain een dag later in een gelijkspel (2-2) eindigt, krijgt het publiek op de Roggewoning vervolgens een uniek schouwspel voorgeschoteld. De uitgespeelde Duitsers worden opgetrommeld om shoot-outs te nemen met Reading om te bepalen welke ploeg naar de volgende ronde gaat. De gebrekkige voorbereiding nekt Crefelder HTC. Het al warmgedraaide Reading doet het iets beter: 1-0. De trotse titelhouder kan naar huis.

Bittere terugkeer voor HGC

Na acht jaar afwezigheid had HGC zich een terugkeer op het hoogste Europese clubpodium anders voorgesteld. In 2011 kwam de ploeg uit Wassenaar voor het laatst uit in de Euro Hockey League en won HGC het belangrijkste Europese clubtoernooi dankzij winst in de finale op het Spaanse Club de Campo (1-0). In Barcelona loopt een hernieuwde kennismaking met de EHL uit op een deceptie. In de eerste ronde wordt met 2-1 verloren van Engels kampioen Hampstead & Westminster. Dat daarna het Franse CA Montrouge met 3-0 wordt verslagen in de ranking match verzacht de pijn niet. De uitschakeling is een onaangename primeur. Nog nooit eerder nam een Nederlandse ploeg al voor de winterstop afscheid van de EHL.

HGC verliest met 2-1 van Hampstead & Westminster in Barcelona. Foto: Worldsportpics/Frank Uijlenbroek

Amsterdam scoort er lustig op los

‘Ondanks dat het scorebord halverwege de wedstrijd een mooie tussenstand liet zien, vond ik dat het in de tweede helft scherper moest en minder slordig. (…) Alles klopte in de tweede helft, de manier waarop we speelden en de denkwijze. Ik ben heel tevreden.’ Dat kan coach Alyson Annan ook zeker zijn. Het Poolse Pomorzanin Turun wordt op 10 oktober 2015 slachtoffer van de dadendrang van Amsterdam. De Amsterdammers winnen in Hamburg met liefst 19-2, een score die nog steeds als record in de boeken staat. Een ploeg wist in de EHL nog nooit zo vaak te scoren in een wedstrijd. Kenny Bain en Mirco Pruyser maken elk vier doelpunten. De grote marge komt misschien niet geheel als een verrassing. De Poolse formatie was al eerder in de EHL een speelbal voor Nederlandse clubs. In het seizoen 2010-2011 was Oranje Zwart met 10-1 te sterk voor Turun en in 2014-2015 won Bloemendaal met 14-2 van de grootmacht uit Polen.

Recordscore met klein smetje

Op een oktobermiddag in 2012 schrijft Rotterdam in Barcelona EHL-geschiedenis. Na een ruststand van 4-0 lopen de Rotterdammers tegen het nietige Grange uit Schotland uit naar een score van 13-0. Het is een record dat Rotterdam overneemt van Bloemendaal. Twee jaar eerder waren de Mussen met 12-0 te sterk voor Stroitel Brest uit Wit-Rusland. Maar wie maakten eigenlijk de Rotterdamse treffers? Dat wisten alleen de kenners of de toeschouwers die goed naar de speaker hadden geluisterd. Bij Rotterdam liep namelijk niet iedereen in zijn eigen shirt rond. De juiste shirts lagen nog in Nederland. Een kleine smet op een verder vlekkeloze middag op de olympisch berg Montjuïc.


Wat vind jij? Praat mee...