Eindejaarsinterview familie Marijne: ‘Het is gelukt’

Aan het einde van dit jaar blikt Sjoerd Marijne terug op 4,5 jaar India. In die periode was de Brabander bondscoach van het mannen- en vrouwenteam. 7000 kilometer verderop zag het gezin hoe vader Sjoerd uiteindelijk op de Olympische Spelen in Tokio een geweldig avontuur afsloot. Dit is het verhaal van de onlangs uitgeroepen beste coach van de wereld.

Het verhaal van Marijne is bekend. In 2014 werd hij aangesteld als bondscoach van de Oranje Dames – tot en met de Olympische Spelen van Rio – maar al een jaar later werd Marijne na een tweede plaats op het EK ontslagen. Dat moment omschrijft hij zelf als een ‘litteken dat altijd zal blijven’.

Na een korte break maakte hij eind november 2016 zijn rentree op de velden in China. Na goed overleg met zijn vrouw Brigitte ging Marijne het langdurige avontuur in India aan. Een bijzondere reis, vol hoge pieken en diepe dalen en een sprookjesachtig einde.


13 Reacties

 1. teunvanpelt

  Práchtige reis, prachtige missie, prachtig gezin

 2. robvisser

  Mooi interview. Sjoerd Marijne heeft het erg goed gedaan met de Indiase dames en dat zal hem (en z'n familie) extra voldoening geven gezien alles wat hij ervoor heeft moeten doen en laten. De verwachtingen voor het WK zullen waarschijnlijk torenhoog zijn in India, al was het maar omdat de Indiase vrouwen ook nog eens de FIH speelster van het jaar, de FIH Rising Star en de FIH keepster van het jaar in de gelederen hebben. Dat schept verplichtingen. Janneke Schopman is wat dat betreft niet te benijden en het is de vraag hoe het team met deze druk omgaat. Eerst nog de Pro League, dat is in ieder geval een goede voorbereiding.

 3. jvolcano

  Denk dat het goed is om de zaken in het juiste perspectief te plaatsen. India dames hebben onder de Australier Neil Hawgood aansluiting gevonden bij de Aziatisch top en wonnen in 2016 de Asian Champions Trophy. Het is niet zo dat ze er niks van konden toen Marijne het stokje overnam. Sterker nog, hij heeft over 2 periodes ruim 3 jaar een full-time programma kunnen draaien met alleen winst in de Asia Cup in 2017 en Open Series in 2019. Zonder Marijne tekort te willen doen, dat was menig hoofdklasse coach ook gelukt. Op de Olympische Spelen won India nipt van Ierland (1-0) en Zuid-Afrika (4-3) en steeg alleen boven zichzelf uit in de kwartfinale tegen Australie. Tegen Argentinie en voor een medaille tegen GB was het niet veel, laten we eerlijk zijn. 8 wedstrijden, 3 gewonnen en 5 verloren. Ik vind het wat overdreven om een coach die dan 4e wordt op de OS met zo’n arsenal aan mogelijkheden op een voetstuk te plaatsen. Ik wens Sjoerd verder het allerbeste met de mannen van Tilburg.

  1. ton-goderie

   Volgens mij heet dit scorebord journalistiek. Ik vraag me af waarom het “goed” is om de zaken in het “juiste” perspectief te plaatsen. Sjoerd is niet zomaar uitgeroepen tot beste coach ! Bij het lezen van bovenstaande reactie kwam er een azijnachtige smaak in de mond....

  2. eugeappel

   Wat een negatieve reactie. Walgelijk. Heeft u tegen Sjoerd? Ik/wij zijn trots op je Sjoerd👍👍

 4. robdux

  Het was een onjuiste beslissing om hem van de Nederlandse Dames te halen. Niet zelden bepalen inderdaad de vedettes in Dames teams, vooral op basis van niet steekhoudende en niet onderbouwde argumenten, maar meer op basis van persoonlijk vlak, of een coach wel of niet goed is. Met natuurlijk vaak bedachte onzin argumenten als een coach weg moet. En bestuursleden trappen daar niet zelden in. Marijne is een topper en dat heeft hij laten zien met India.

  1. ton-goderie

   Rob, je slaat de spijker op z’n kop ! Helemaal mee eens. Misschien is het, in het kader van de “evaluatie”, zinvol om ouwe koeien uit de sloot te halen.

 5. RamsesvdVen

  Ik begrijp de reactie van Volcano wel..... Echt overtuigend is het allemaal niet. Misschien ook goed om te benoemen dat er tijdens die verkiezing voor speler/trainer/talent van het jaar heel veel prijzen richting India zijn gegaan omdat er zo'n 1,3 miljard mensen uit India konden stemmen en dat dan ook gretig deden. Ik denk wel dat Sjoerd erg goed is in het trainen/coachen van talentvolle volgzame spelers (India) en dat het wat lastiger gaat worden als spelers wat meer uitgesproken zijn (Oranje Zwart, Amsterdam, Ned. elftal dames en nu Tilburg).

 6. robdux

  Lijkt mij wel Ton. Ik vind het ook zorgelijk dat het NL vrouwenteam half januari gaat opstarten, terwijl er nog een onderzoek loopt. Ik ben bang dat het blijft bij een aantal kleine veranderingen. Zonder de echte problemen aan te pakken. Zo kan iedereen blijven en gaan we over tot de orde van de dag.

 7. RamsesvdVen

  Ik heb het nog even opgezocht....maar dit lijkt toch wel op een zeer besloten feestje: FIH Stars Awards 2020-21: Winners list Player of the Year: Harmanpreet Singh (men) and Gurjit Kaur (women) Goalkeeper of the Year: PR Sreejesh (men) and Savita Punia (women) Rising Star of the Year: Vivek Sagar Prasad (men) and Sharmila Devi (women) Coach of the Year: Graham Reid (men) and Sjoerd Marijne (women)

  1. Eelco Houwink

   Welja en geen wonder dat de toernooien allemaal in het land met de beste accomodaties gehouden werden. Zucht.

 8. misha-van-oostveen

  Blijft een litteken dat hij weg moest als bondscoach vd Nederlandse Dames. Klasse gedaan in India, maximale eruit gehaald en zoveel meer bereikt dan enkel de 4e plaats. Mooie inkijk in het gezinsleven.

 9. peter-de-ruiter

  Marijne heeft een ploeg met goede spelers die eager waren om naar hem te luister boven zich uit laten stijgen. Daar verdient hij credits voor. Bij het NLXI kwam hij op het moment dat hij hoofdcoach was duidelijk tekort. Ik hoop echter dat zijn tijd in India hem heeft laten groeien in zijn rol zodat Tilburg een succes wordt en hij daarna weer op de ladder kan klimmen.


Wat vind jij? Praat mee...