EK Dag 1: Duitsland opent toernooi met ruime zege op Wales

De Duitse heren hebben de openingswedstrijd van het EK in Amstelveen met ruime cijfers gewonnen. Wales werd vrijdag met 8-1 verslagen. Ook de Oranje Heren wonnen hun eerste wedstrijd. Frankrijk werd met 3-0 verslagen.

Er viel niets af te dingen op de overwinning van de Duitsers. Vanaf de afslag ging de ploeg, de nummer vier van het vorige Europees kampioenschap, in een hoog tempo richting het doel van Wales, de nummer zes van 2019. Bovendien werd de opbouw van Wales al vroeg verstoord. Desondanks leverde dat in de beginfase niet veel uitgespeelde mogelijkheden op.

Staib maakt de eerste van dit toernooi

Halverwege het eerste kwart mocht Duitsland voor het eerst aanleggen voor een strafcorner. De push van Martin Häner eindigde naast het doel van keeper James Fortnam. Niet veel later volgde een tweede strafcorner. Hoewel de aangegeven bal slecht werd gestopt hield Martin Zwicker balbezit. Hij gaf de bal af aan Paul-Philipp Kaufmann die de bal richting de doelmond schoof. Na een scrimmage tikte Constantin Staib de eerste goal van dit toernooi binnen.

Jacob Draper, Benjamin Francis en Daniel Kyriakides omsingelen Florian Fuchs in het openingsduel van het EK 2021 in Amstelveen tussen Duitsland en Wales (8-1). Foto: ANP/Koen Suyk

Drie minuten later verdubbelde Niklas Bosserhoff eveneens uit een strafcorner de score. Het was voor de verdediger zijn eerste doelpunt in 27 interlands. Kaufmann vergrootte vervolgens de marge voor de Duitsers: 3-0. Wales moest het hebben van spaarzame uitvallen en verzilverde uiteindelijk zijn derde strafcorner via Gareth Furlong, afgelopen seizoen spelend voor Tilburg. De vreugde van de Britten was van korte duur, want met een rake push vanaf de kop van de cirkel bepaalde Lukas Windfeder de ruststand op 4-1.

Na rust

Duitsland speelde een gewonnen wedstrijd. Nadat prachtige individuele acties van Christopher Rühr en Florian Fuchs in schoonheid waren gestrand, kwamen de ploeg van Kaïs Al Saadi in het derde kwart alsnog op 5-1. Pinoké-speler Niklas Wellen kon vrij bij de tweede paal de bal tegen de plank tikken.

Ook toen de wedstrijd allang gespeeld was, bleef Duitsland Wales onder druk zetten. Het leverde een paar kansen op voor Kaufmann en Johannes Grosse, maar Fortnam – tijdens de wedstrijd tijdelijk afgelost door reserve-goalie Ieuan Tranter – reageerde attent. Fuchs had misschien wel de beste kans op de stick om het half dozijn vol te maken, maar zijn schot ketste tegen de paal.

In de slotfase liep de score alsnog verder op. Rühr rondde een machtige sprint vanaf halverwege het veld prachtig af door de bal in de kruising te schieten. Een minuut later scoorde Staib voor de tweede maal. Vlak voor het eindsignaal kregen de Duitsers een strafbal toegewezen. Het protest van Wales werd afgewezen, waarna Timm Herzbruch de eindstand op 8-1 bepaalde.

Duitsland-Wales 8-1 (4-1)

12’ Constantin Staib 1-0 (sc)
15’ Niklas Bosserhoff 2-0 (sc)
18’ Paul-Philipp Kaufmann 3-0
21’ Gareth Furlong 3-1 (sc)
25’ Lukas Windfeder 4-1 (sc)
43’ Niklas Wellen 5-1
58’ Christopher Rühr 6-1
59’ Constantin Staib 7-1
60’ Tim Herzbruch 8-1 (sb)

Nederland-Frankrijk 3-0 (2-0)

21’ Jip Janssen 1-0 (sc)
30’ Thierry Brinkman 2-0
38’ Jeroen Hertzberger 3-0

Lees het verslag van het duel tussen de Oranje Heren en Frankrijk

Stand van zaken

Pos. Land G G V Voor Tegen Ptn
1. Duitsland 1 1 0 8 1 3
2. Nederland 1 1 0 3 0 3
3. Frankijk 1 0 1 0 3 0
4. Wales 1 0 1 1 8 0

 

Programma zaterdag 5 juni

Tijd Wedstrijd D/H
11:00 Engeland-Rusland Heren
13:15 België-Spanje Heren
15:30 Nederland-Ierland Dames
18:00 Spanje-Schotland Dames
20:15 Frankrijk-Wales Heren

Wat vind jij? Praat mee...