EK Dag 10: Spanje pakt brons na winst in shoot-outs tegen Hinch

De Spaanse dames hebben op het EK in Antwerpen de bronzen medaille veroverd. De ploeg versloeg zondag in de troostfinale Engeland na het nemen van shoot-outs. Het duel was na de reguliere speeltijd in 1-1 geëindigd. Shootout-killer Maddie Hinch kon dit keer haar faam niet waarmaken. De Engelse keepster hield slechts een van de vier Spaanse pogingen tegen.

Beide ploegen moesten hun wonden likken na de dramatische nederlagen in de halve finales. Spanje verloor in de laatste minuut van Duitsland door een rake strafcorner van Nike Lorenz en Engeland leed een ontluisterende nederlaag tegen Nederland, dat met liefst 8-0 won.

Treffers in reguliere speeltijd

Engeland kwam in het eerste kwart op voorsprong. Balverlies van Spanje werd uiteindelijk afgestraft door Hannah Martin, die de bal onder keepster Maria Ruiz in het doel tikte. Na rust maakte Maria Tost gelijk. Zij tipte een voorzet van Begoña Garcia binnen.

De Spaanse ploeg met de bronzen medaille na winst na shoot-outs op Engeland tijdens het EK in Antwerpen. Foto: Koen Suyk

In de shootout-serie miste Giselle Ansley een toegekende strafbal, waarna Sarah Evans bij de vierde poging de bal naast schoof. Beatriz Perez hield haar zenuwen beter in bedwang en zette Spanje op 3-2, waarna Ruiz de bal van de stick van Hollie Pearne-Webb plukte. De Engelse vroeg nog een referral, maar kreeg geen gelijk waardoor Spanje voor het eerst sinds 2003 weer een medaille won op het EK.

Ierland en België handhaven zich

Ierland en België hebben zich gehandhaafd op het EK. In de zogenoemde degradatiepoule wonnen de Ieren en Belgen hun laatste wedstrijd. Vice-wereldkampioen Ierland versloeg Rusland met 3-2, door een doelpunt twee minuten voor tijd. België, twee jaar geleden nog EK-finalist, was met 3-1 te sterk voor Wit-Rusland dat samen met Rusland naar de B-divisie afdaalde. Ierland en België zien we over twee jaar terug op het EK in Amsterdam.

België-Wit-Rusland 3-1

Met een zesde plaats in de eindrankschikking sloten de Red Panthers een teleurstellend verlopen EK voor eigen publiek af. Een toernooi dat nog zo goed was begonnen met een gelijkspel tegen Nederland in de openingswedstrijd. Na de 4-1 zege op Rusland was een gelijkspel tegen Spanje voldoende voor een plek bij de laatste vier. Nadat de Spaansen in het derde kwart op voorsprong waren gekomen, slaagden de Red Panthers er niet meer in om de schade te repareren.

In de degradatiepoule ging België vervolgens op de valreep onderuit tegen Ierland, waardoor een misstap tegen Wit-Rusland degradatie naar de B-divisie zou betekenen. Gelukkig voor de Belgen was Wit-Rusland veruit het zwakste land in Antwerpen. Alleen in de poulewedstrijd tegen Engeland (3-4) was de score nog acceptabel. De nederlagen tegen Duitsland (13-0), Ierland (11-0) en mede-degradant Rusland (5-0) onderstreepten het krachtsverschil.

Jill Boon juicht na haar doelpunt tegen Wit-Rusland op het EK in Antwerpen. Foto: Willem Vernes

Moeizaam

Toch duurde het lang voordat de Belgen de Wit-Russische formatie op de knieën had gedwongen. Ongeveer halverwege het tweede kwart opende Stephanie Vanden Borre de score, door een strafcorner hard tegen de plank te slaan. Barbara Nelen maakte na rust, in haar 250ste interland, de 2-0. De Red Panthers kregen vervolgens kans op kans, maar verzuimden meer afstand te nemen van Wit-Rusland.

De Oost-Europese ploeg bracht in het vierde kwart nog even de spanning terug. Een zeldzame aanval leverde een strafcorner op. De variant werd schitterend afgewerkt door Svetlana Bashushevich. Jill Boon maakte met nog ruim acht minuten op de klok aan alle spanning een einde. Ze tipte de bal vanaf links met een boogje over de keepster voor een 3-1 eindstand, al was het de vraag of ie niet door haar, maar door een verdediger was aangeraakt.