EK dag 2: Duitsland verspeelt zekere winst tegen Wales

In dit bericht vind je een overzicht van de gespeelde wedstrijden van de tweede dag van het EK in Mönchengladbach. De Nederlandse vrouwen wonnen eerder van Spanje (4-1), de Oranjemannen legden Frankrijk over de knie: 6-0. Klik op deze link voor het volledige wedstrijdschema.

België – Italië (v)

De Belgische vrouwen – de grootste uitdagers van Nederland in de strijd om de Europese titel – hockeyden zich in hun openingswedstrijd zorgeloos naar een 6-0 winst op Italië. Een evenaring van hun grootste EK-winst ooit. Zonder dat het direct een masterclass werd, was het al snel duidelijk dat de ploeg van Raoul Ehren sterker was dan de matige Italianen.

Nog voor het einde van het eerste kwart kwamen de Red Panthers op voorsprong. Michelle Struijk gleed op haar knieën de rebound van een strafcorner binnen, na drie reddingen op rij van de Italiaanse keepster Lucia Ines Caruso. Abi Raye schoot vervolgens met haar backhand de bal steenhard binnen, 2-0.

Charlotte Englebert vergrootte de voorsprong naar 3-0 door een strafbal te verzilveren. Terwijl de Belgen de druk verder opvoerden, schoot Emma Puvrez de 4-0 raak. België maakte snel daarna de 5-0, door de corner terug te spelen op de aangeefster, Englebert, die van dichtbij haar tweede doelpunt van de wedstrijd scoorde. Een variant die de Belgen al eerder speelden, maar die de Italianen om de een of andere reden niet doorzagen. Uit een sleeppush bepaalde Stéphanie Vanden Borre de eindstand op 6-0. Een overwinning die de ploeg van Raoul Ehren ongetwijfeld zelfvertrouwen geeft voor de confrontatie met Nederland, aanstaande zondag (15.00 uur).

Duitsland – Wales (m)

Er was eigenlijk geen vuiltje aan de lucht voor Duitsland, dat in een heerlijk zonnetje elf minuten voor tijd met 3-1 voorstond tegen Wales. Alle ingrediënten waren aanwezig om er een prima EK-start van te maken voor het gastland. Maar het ging alsnog behoorlijk mis voor de ploeg die in januari de wereldtitel pakte. Ze zagen Wales, dat internationaal amper imponerende resultaten heeft geboekt, terugkomen. En hoe. Eerst vloog een corner van Gareth Furlong (een paar seizoenen geleden nog actief bij Tilburg) tegen de touwen. Tweeënhalve minuut voor tijd legde Jack Pritchard met een fraaie tip-in het SparkassenPark het zwijgen op. Zijn 3-3 leverde de eerste stunt op van dit EK.

Ierland – Schotland (v)

De vrouwen van Ierland boekten een 5-0 winst op Schotland. De Schotten staan daardoor stijf onderaan in poule B. Vrijdag verloren ze met 4-0 van Duitsland. Ierland verloor vrijdag met 3-0 van Engeland, maar behoudt door de zege op de Schotten toch nog zicht op de volgende ronde.