Doemscenario dreigt voor Delmée: ‘Niet lekker in toernooi’

Jeroen Delmée – bondscoach van Frankrijk – heeft zaterdag met het oog op de WK-kwalificatie een uiterst gevoelige nederlaag geleden tegen Wales. Door de 2-3 nederlaag zijn de kansen van Frankrijk om vijfde te worden flink geslonken. Daarmee dreigt de ploeg een WK-ticket mis te lopen.

Frankrijk – Wales 2-3

Op een stand van 1-2 maakte de Nederlander Pieter van Straaten de 2-2 voor Frankrijk, twaalf minuten voor tijd. Frankrijk ging driftig op jacht naar een overwinning, totdat Joseph Naughalty van Wales een minuut voor tijd de mannen van Delmée in rouw dompelde door een strafcorner binnen te slepen. In de laatste seconden haalde Frankrijk nog een strafcorner, maar die ging er niet in.

Coach Jeroen Delmée moest na afloop het meeslepende duel zijn ploeg bijeen rapen. ‘Dit is een behoorlijke teleurstelling. We ging vandaag voor de winst om lekker in het toernooi te komen en kans te houden op een plek bij de laatste vier. Vanaf nu is de vijfde plaats het hoogste haalbaar. In alle eerlijkheid: misschien is dat ook wel het meest reëel.’

Reëel zeker, maar ook nog een hele tour. In poule B – de poule van Frankrijk en Wales – is de kans levensgroot dat Nederland en Duitsland zich plaatsen voor de halve finale. In dat geval zijn Frankrijk en Wales veroordeeld tot de degradatiepoule en telt het resultaat van deze wedstrijd mee. Ook de nummers drie en vier van poule A voegen zich bij de degradatiepoule. In poule A is België de gedoodverfde nummer 1 en vechten Engeland en Spanje om de tweede stek in de poule, die ook recht geeft op een WK-ticket.

Teleurstelling bij Corentin Sellier. Foto: Willem Vernes

Delmée treft dinsdag eerst Duitsland in de poule en weet daarna wat zijn ploeg te doen staat: ‘We moeten daarna twee keer winnen om nog een kans te behouden op de vijfde plek. Dat gaat nog een hele klus worden. Het is duidelijk dat we niet lekker in het toernooi zitten. Dat zie je vandaag ook. We hebben het fysiek ook lastig, terwijl we straks ook nog drie wedstrijden in vier dagen moeten spelen. Dat wordt een uitdaging.’

Te gehaast

Delmée, die vanaf september coach van Oranje wordt, stond tegen Wales rustig als altijd langs de kant en coachte voornamelijk tussen de kwarten. In het veld was er van rust geen sprake bij Les Bleus. De Fransen stormden vanaf de eerste minuut en gingen, naarmate het duel vorderde, steeds gehaaster spelen. Van enthousiasme struikelden ze bijna over hun eigen benen. Delmée: ‘We speelden teveel met emotie. Dat speelt de ploeg al langer parten. We moeten juist in dit soort wedstrijden rustig blijven. Nu gaan we mee in het fysieke spel van Wales. Dat is precies wat die ploeg wil.’

Laat mijn baas het maar niet horen dat we kans maken op het WK, dan moet ik heel lang vrij nemen. Stephen Kelly, speler van Wales

De spelers van Wales zien er qua fysiek meer uit als rugby-spelers dan hockeyers. De in het zwart gehulde Welsman knokten voor elke meter en schuwden geen duel. Ze genoten zichtbaar tijdens de wedstrijd, al was het Wagener Stadion aan het einde van deze zaterdag behoorlijk leeg. Hockey is voor hen ook geen broodwinning, maar meer een uit de hand gelopen hobby. Om hier te spelen, moesten ze vrij nemen, zo liet Stephen Kelly in het voorbij gaan weten.

‘Laat mijn baas het maar niet horen dat we kans maken op het WK, dan moet ik heel lang vrij nemen. Daar is hij niet blij mee’, glimlachte Kelly, die vervolgens zijn telefoon pakte en het thuisfront op de hoogte stelde van de stunt tegen het Frankrijk van Delmée.

Spanje – Schotland 4-1

Dat Spanje, de nummer zeven van de wereld, zou winnen van Schotland, als 22ste het laagst geplaatste land, stond vooraf natuurlijk wel vast. Op de 4-1 uitslag was dan ook niets aan te merken, maar heel gemakkelijk had het team van Adrian Lock het niet.

Spanje had veel vaker de bal, maar de Schotten bouwden op een sterke defensie en speelden gedisciplineerd. Na acht minuten spelen vonden de Spanjaarden voor het eerst een gaatje. Lola Riera trof het doel uit een strafcorner. Omdat Las RedSticks daarna in het eerst en tweede kwart niet meer scoorden, gingen beide ploegen rusten met die tussenstand.

Maar voor de Schotten in het derde kwart enige illusie kon hebben op een positief resultaat, stond het al 3-0. Lucia Jimenez scoorde direct uit de uitslag van Schotland de 2-0. Een minuut later was het Gigi Oliva, die de derde Spaanse treffer voor haar rekening nam. Daarmee bekroonde de sterspeler van de Spaanse ploeg, die terecht werd gekozen tot speelster van de wedstrijd, opnieuw een goede wedstrijd.

Met de oud-speelster van Kampong krijgt het Nederlandse middenveld maandagavond (aanvang 20.00 uur) in het onderlinge treffen nog wel het nodige te stellen. Oranje begint dat duel als koploper van poule A, omdat Spanje vier minuten later nog een keer scoorde via Alicia Magaz (4-0) en Schotland via Emily Dark de eindstand op 4-1 bepaalde.

België – Spanje 4-2

Het affiche België-Spanje was een kopie van de EK-finale uit 2019. Toen wonnen de Belgen in Antwerpen eenvoudig (5-0) en grepen ze de Europese titel. Hoe stond het nu met de twee ploegen, twee jaar later? Dat was de vraag zaterdagmiddag in het Wagener Stadion. Lang leek het dit keer wel een wedstrijd te worden. Het waren de Spanjaarden die via José Basterra zelfs op voorsprong kwamen. Toch waren het de Belgen die bij vlagen lieten zien tot waartoe ze in staat zijn.

Alexander Hendrickx viert de 1-1 tegen Spanje. Foto: Willem Vernes

De Spaanse voorsprong duurde maar twee minuten, toen Alexander Hendrickx door de benen van Quico Cortes sleepte. Dat terwijl de Spaanse goalie een sterke wedstrijd speelde. België kreeg via Tom Boon, Thomas Briels en Sebastien Dockier nog wat kansen, maar de ploegen gingen met een gelijke stand rusten.

De mooiste goal kwam op naam van Cedric Charlier. Die viel in het derde kwart. Het kwart dat België liet zien dat het de regerend Europees- en wereldkampioen is. Hij slalomde in zijn eentje door de Spaanse defensie en rondde schitterend af. Tom Boon maakte vlak daarvoor zijn eerste strafcorner van de wedstrijd en was later in kwart vier nog eens trefzeker: 4-1. Hij voerde zijn aantal interlandtreffers daarmee op naar 126 in driehonderd duels voor de Red Lions.

Xavi Lleonart redde de Spaanse eer door zonder moeite een strafbal binnen te pushen. Zo eindigde het duel tussen België en Spanje in 4-2.

Engeland Rusland 5-0

Het duurde lang tot Engeland de ban brak tegen Rusland, op papier het zwakste team uit poule B en de nummer 22 van de wereldranglijst. De hele eerste helft hielden de Russen het achterin dicht. Binnen twee minuten na rust was het Liam Ansell die Engeland dan toch op een 1-0 voorsprong schoot, nadat Phil Roper de Russische verdediging dol draaide met een heerlijke turn. Een minuut later schoot Roper de 2-0 binnen, onder keeper Ivan Ozherelev door, die grabbelde naar de bal.

Vervolgens zette Engeland toch een redelijk grote uitslag neer. Dankzij goals van Zachary Wallace, Christopher Griffiths en James Gall eindigde de wedstrijd in 5-0.

Bij Engeland speelde Sam Ward mee met een masker. Anderhalf jaar geleden kreeg hij een bal in zijn gezicht, brak hij meerdere botten en raakte hij deels zijn zicht kwijt, waarna het de vraag was of hij ooit nog op topniveau kon terugkeren.

Engeland – Rusland 5-0 (0-0)
’32 Liam Ansell 1-0
’33 Phil Roper 2-0
’44 Zachary Wallace 3-0
’47 Christopher Griffiths 4-0
’53 James Gall 5-0