EK Dag 3: Titelverdediger België onderuit tegen Engeland

Europees kampioen België heeft op het EK de eerste nederlaag geleden. Op de derde speeldag van het toernooi verloren de Belgen met 2-1 van Engeland. Eerder op de dag zorgden de Belgische dames in Amstelveen voor een verrassing door Duitsland op 1-1 te houden.

Om de nederlaag van de titelverdediger als wake-upcall te betitelen vond aanvoerder Thomas Briels, die vooraf in het zonnetje werd gezet voor zijn 350ste interland, te ver gaan, maar zegt hij: ‘We hebben gevochten en er alles aan gedaan, maar het was net niet genoeg. We kunnen genoeg lessen trekken uit deze wedstrijd. We leggen de lat altijd heel hoog en dat wordt ook van ons verwacht als regerend Europees en wereldkampioen.’

In de spiegel kijken

‘We waren slordig aan de bal. Dat zijn foutjes die we normaal niet maken. We hebben ons niveau niet gehaald en het onszelf moeilijk gemaakt. We moeten in de spiegel kijken. Als individu en als collectief moeten we zo snel mogelijk stappen maken. Het is mooi dat we nog een poulewedstrijd hebben om die ruwe randjes bij te slijpen om er in de halve finales te zijn.’

In een mogelijke halve eindstrijd heeft Briels geen voorkeur voor Nederland of Duitsland. ‘Het zijn twee topteams die niet veel voor elkaar onder doen. In dat opzicht zijn we er niet mee bezig. Zoals gezegd, we moeten naar ons eigen spel kijken.’

Thomas Briels in actie tijdens de EK-wedstrijd tegen Engeland in Amstelveen. Foto: Willem Vernes

In de vierde minuut kwam Engeland op voorsprong tegen de Europees kampioen België. Na een serie van vier strafcorners op rij kwam de bal op de voet bij lijnstop Florent van Aubel. De toekende strafbal werd benut door Zachary Wallace. Het was alweer het derde tegendoelpunt voor de Belgen. In twee duels hadde de Red Lions al meer tegendoelpunten geïncasseerd dan in het gehele toernooi twee jaar geleden in Antwerpen.

België had de achterstand snel gerepareerd. De strafcorner van Loïck Luypaert werd op de lijn gekeerd. De Belgen vroegen meteen een referral aan, want volgens hen was de inzet van Luypaert onreglementair tegengehouden door de Engelse lijnstop. De videoscheidsrechter gaf België gelijk en Tom Boon pushte de bal vanaf de strafbalstip prima in de kruising.

Redding Vanasch

Seconden voor het einde van het eerste kwart ontsnapte België aan een achterstand. Phil Roper werd na een scoop de diepte ingestuurd. Hij draaide weg van zijn tegenstander, maar zijn forehand werd goed gered door doelman Vincent Vanasch.

Ook de Belgen kregen hun kansen op de voorsprong. Cédric Charlier dwong doelman Oliver Payne tot het uiterste na het schot dat de Engelse doelman met zijn stick uit het doel hield. Even daarvoor had Simon Gougnard zich in een goede positie gemanoeuvreerd, maar raakte vervolgens de bal niet lekker. Vlak voor rust eiste Payne opnieuw de hoofdrol op door het schot van Gougnard en de strafcorner van Alexander Hendrickx te stoppen.

Het derde kwart was pas 27 seconden oud toen Liam Ansell werd bediend door Zachary Wallace, die met een machtige sprint de Belgische defensie te snel af was. Payne voorkwam vervolgens de gelijkmaker van John-John Dohmen door de inzet van de Belg met de voet te redden.

Kaartenregen

Daarna werd het duel enigszins ontsierd door een opstootje rondom Hendrickx die na een strafcorner een op de grond liggende Engelse speler raakt. Het kostte hem en Liam Sanford van Engeland een groene kaart. Even later stonden de Belgen zelfs met negen man na een gele kaart voor Arthur de Sloover.

Het was niet de laatste kaart van het duel. In het laatste kwart kon Gauthier Boccard inrukken met geel, nadat hij de bal wegtikte na het fluitsignaal. Niet veel later moest ook de Engelsman Sam Ward met geel naar de kant.

De Belgen zetten nog aan voor een slotoffensief, maar dat mocht niet baten. Engeland boekte zijn tweede zege van het toernooi.
Engeland-België 2-1 (1-1)
4’ Zachery Wallace 1-0 (sb)
5’ Tom Boon 1-1 (sb)
31’ Liam Ansell 2-1

———

Engelse vrouwen ruim langs Italië

De Engelse dames kwamen tegen Italië tegen het einde van het eerste kwart op voorsprong. Sarah Evans liep de cirkel in, maakte een schijnbeweging en tikte de bal onder de uitkomende keepster Sofia Montserrat in het doel.

Het was een terechte voorsprong, want vanaf de afslag dicteerde Engeland het spel. Met een paar mogelijkheden en twee strafcorners in de beginfase van de wedstrijd waren de intenties van de Engelse ploeg duidelijk.

1-1 afgekeurd

Een verrassing leek echter in de maak toen min of meer uit het niets Italië op 1-1 kwam. De vreugde was echter van korte duur. Engeland vroeg met succes een videoreferral aan, omdat in aanloop naar het doelpunt een Italiaanse aanvalster de bal met de voet had beroerd. Het was zuur voor de Italiaanse ploeg die niet lang daarna ook nog de 2-0 moest incasseren via Jo Hunter.

Erica Sanders haalt uit tijdens het duel van Engeland tegen Italië (4-0) op het EK in Amstelveen. Foto: ANP/Willem Vernes

Het spelbeeld veranderde in het derde en vierde kwart niet. Ook na rust waren de kansen voor Engeland. Keepster Montserrat redde met haar stick een schot van Elena Rayer en Erica Sanders raakte het zijnet nadat een Italiaanse verdediger mistastte bij een hoge bal.

Score opgevoerd

Italië kon daar weinig tegenover stellen. De ploeg, die nog wel een strafcorner haalde, was te slordig in de passing om in aanvallend opzicht het Engeland lastig te maken. De doelpunten vielen aan de andere kant. Een onnauwkeurigheid bij Italië werd uiteindelijk door Catherine De Ledesma afgestraft: 3-0. Vier minuten later tikte Elena Rayer de vierde Engelse treffer binnen en zette daarmee de eindstand op het bord.

Engeland-Italië 4-0 (2-0)
13’ Sarah Evans 1-0
25’ Jo Hunter 2-0
48’ Catherine De Ledesma 3-0
52’ Elena Rayer 4-0

—–

België pakt knap punt tegen Duitsland

De eerste kleine verrassing in het damestoernooi is een feit. België, de ploeg van bondscoach Raoul Ehren, hield het favoriete Duitsland op een 1-1 gelijkspel.

Het venijn van het duel zat ‘m in de staart. Duitsland kwam halverwege het vierde kwart op voorsprong nadat de ploeg al vijf strafcorners en een numerieke meerderheid, vlak na rust, onbenut had gelaten.

Na een goed uitgespeelde aanval bediende Lisa Altenburg de vrijstaande Cecile Pieper voor het Belgische doel. Even daarvoor had de Belgische ploeg een goede kans gekregen om op voorsprong te komen toen Alix Gerniers aanlegde voor haar backhand. Het schot spatte uiteen op de handschoen van de Duitse keepster Julia Sonntag.

Anne Schröder en Michelle Struijk duelleren om de bal tijdens het EK-duel tussen Duitsland en België (1-1) in Amstelveen. Foto: ANP/Willem Vernes

Toch gingen de Duitsers er niet met de volle buit vandoor. Twee minuten na de 1-0 reageerde Ambre Ballenghien attent op een rebound en tikte de gelijkmaker binnen. Het gelijkspel is een mooie opsteker voor de Belgische ploeg, die in 2017 eveneens in Amstelveen, verrassend het EK-zilver ophaalde. Voor Duitsland was het de eerste keer dat Die Danas er niet in slaagden hun openingswedstrijd op het Europees kampioenschap winnend af te sluiten.

Duitsland-België 1-1 (0-0)
53’ Cecile Pieper 1-0
55’ Ambre Ballenghien 1-1

Duitsland-Nederland 2-2 (0-1)
5’ Seve van Ass 0-1
44’ Thierry Brinkman 0-2
58’ Christopher Rühr 1-2 (sb)
59’ Lukas Windfeder 2-2 (sc)

Spanje na een kwart al klaar met Rusland

De wedstrijd tussen Spanje en Rusland was het duel tussen twee ploegen die de eerste wedstrijd hadden verloren. De Russen gingen zaterdag pas na rust over de knie bij Engeland (5-0) en Spanje dolf het onderspit tegen België (4-2).
De Spanjaarden beslisten het duel met Rusland al in het eerste kwart. De Red Sticks scoorden liefst vier keer.

Voormalige Bloemendaal-speler Xavi Lleonart opende de score met een rake strafcorner. Vincenc Ruiz zette met een buikschuiver de 2-0 op het bord waarna Pau Quemada van dichtbij tekende voor de derde Spaanse treffer. Vlak voor het eindsignaal van het eerste kwart was Joan Tarres het eindstation was een snelle aanval van de Spanjaarden.

Kansjes Rusland

Met deze comfortabele stand deed Spanje het in het tweede kwart iets rustiger aan. Het gaf Rusland de mogelijkheid om wat gevaar te stichten in de vijandelijke cirkel. Alexander Skiperskiy verzond een bekeken pass met de backhand, maar Pavel Golubev tipte de bal ver naast. Een Russische strafcorner werd afgefloten wegens gevaarlijk spel.

Artem Borisov en Semen Matkovskiy van Rusland belagen David Alegre van Spanje tijdens het EK in Amstelveen. Foto: ANP/Willem Vernes

Het eerste doelpunt van Rusland dit EK kwam aan het einde van het derde kwart. Semen Matkovskiy verzilverde de tweede Russische strafcorner. Op dat moment leidde Spanje al met 5-0 via een rake corner van Quemada, zijn tweede treffer van het duel.

Opvallend in het laatste kwart was dat de Spaanse bondscoach met nog ruim vijf minuten te spelen keeper Quico Cortes wisselde voor een extra veldspeler. Dat voordeel werd al snel voor korte tijd om zeep geholpen door een groene kaart voor Josep Romeu.

Spanje-Rusland 5-1 (4-0)
8’ Xavi Lleonart 1-0 (sb)
12’ Vicenc Ruiz 2-0
14’ Pau Quemada 3-0
15’ Joan Tarres 4-0
33’ Pau Quemada 5-0 (sc)
45’ Semen Matkovskiy 5-1 (sc)