EK dag 3: Oranje naar halve finale na verlies Italië

In dit bericht vind je een overzicht van de gespeelde wedstrijden van de derde dag van het EK in Mönchengladbach. Klik op deze link voor het volledige wedstrijdschema.

Spanje – Oostenrijk (m)

Onder leiding van Max Caldas, voormalig bondscoach van het Nederlands elftal, heeft Spanje zijn eerste groepswedstrijd van dit EK overtuigd gewonnen. Oostenrijk werd met 5-0 weggespeeld. De wedstrijd werd beslist in het tweede kwart, toen Spanje in vier minuten van 0-0 uitliep naar 3-0.

Engeland – België (m)

In de 454ste interland van de Belgische middenvelder John-John Dohmen – die daarmee het wereldrecord van Teun de Nooijer heeft verbeterd – maakten Engeland en België er een prachtig hockeygevecht van. Halverwege de wedstrijd was de Engelsman Nick Bandurak hard op weg de beul van België te worden. Dankzij zijn twee goals, waaronder de prachtige 1-0 van hieronder, leidde Engeland bij rust met 3-1.

De Red Lions hockeyden in een veel te laag tempo. Een nederlaag zou de druk volledig leggen op hun volgende poulewedstrijd, tegen Spanje. Maar zover liet de ploeg van Michel van den Heuvel het niet komen. Via twee doelpunten van Pinoké-speler Florent van Aubel kwam België na rust direct terug tot 3-3. Loïck Luypaert sleepte in de 40ste minuut de 3-4 binnen. Nog voor het einde van het derde kwart bracht Alexander Hendrickx met een steenharde sleeppush de stand op 3-5. Het Belgische publiek in Mönchengladbach ontplofte. Even was het alsof het SparkassenPark in Antwerpen lag. België hockeyde de wedstrijd vervolgens vrij makkelijk uit. Bij het uitlopen kregen de Red Lions een staande ovatie van het Belgische publiek.

Duitsland – Engeland (v)

Het affiche was een stuk spannender dan de daadwerkelijke wedstrijd. Twee klassieke hockeylanden, op papier de besten in hun poule B. Dat zou toch wel een fraaie vertoning op moeten leveren. Tot de pauze was het absoluut een wedstrijd tussen de twee laatste teams die Oranje van de Europese vrouwentitel afhielden.

Na rust liet Lena Micheel de wedstrijd en het stadion ontploffen door de openingsgoal te maken uit een cornervariant. Sonja Zimmermann – met alweer haar derde goal van het toernooi – sleepte vlak daarna de 2-0 op het bord. Daarna was er geen houden meer aan voor Engeland. dat volledig onder voet werd gelopen. Via een treffer van Pauline Heinz en twee van Jette Fleschütz liep de score op naar 5-0. Vooral de laatste goal van talent Fleschütz (pas twintig jaar) – een snoeiharde flats in het dak – was het aanzien meer dan waard. Gevolg: Duitsland staat met zes punten alleen aan kop in haar groep. Engeland moet nog vol aan de bak om de halve finales te bereiken.

Spanje – Italië (v)

Spanje boekte een 2-0 winst op Italië, dat gecoacht wordt door de Nederlander Robert Justus. Italië is daardoor uitgeschakeld voor het bereiken van de halve finales. Spanje maakt dinsdag in een directe confrontatie met België uit wie zich naast Nederland in poule A plaatst voor de laatste vier.