EK Dag 4: Duitse vrouwen te sterk voor Engeland: 2-0

De vrouwen van Duitsland hebben de eerste zege van dit EK te pakken. De ploeg van bondscoach Xavier Reckinger versloeg Engeland in haar tweede groepswedstrijd met 2-0 en gaan samen met België aan de leiding in Poule B. De Red Panthers waren eerder vandaag met 4-0 te sterk voor Italië.

Na de verrassende 1-1 tegen België van zondag – de eerste keer in de EK-historie dat Duitsland haar openingsduel níet won – was de ploeg er alles aan gelegen Engeland over de knie te leggen. Die opzet lukte al snel, want al na acht minuten zette Sonja Zimmermann uit een strafcorner de 0-1 op het bord. Vlak na rust verdubbelde Jette Fleschütz de marge, die vervolgens niet meer echt in gevaar kwam.

Engeland moet in de afsluitende groepswedstrijd van België winnen om zicht te houden op de halve finale én een ticket voor het WK in 2022. De olympisch kampioen van 2016 staat na twee duels derde in de poule, op één punt van Duitsland en de Belgen.

Engeland – Duitsland 0-2 (0-1)
8′ Sonja Zimmerman (sc) 0-1
32′ Jette Fleschütz 0-2

Ballenghien schittert voor België

Na twee poulewedstrijden staan de Belgische vrouwen er uitstekend voor op het EK. De ploeg van bondscoach Raoul Ehren was maandagmiddag veel te sterk voor Italië en won met 4-0. Net als zondag bij het knappe gelijkspel tegen Duitsland (1-1) was aanvaller Ambre Ballenghien de absolute uitblinker bij de Red Panthers.

De 20-jarige aanvaller van Royal Léopold nam tegen het zwakke Italië twee van de vier treffers voor haar rekening, waaronder een prachtig strafcornerdoelpunt waarbij de bal in de kruising verdween. Ze had zelfs op een hattrick kunnen uitkomen, maar had in de tweede helft pech dat haar ziedende backhandschot op de lat uiteenspatte.

Ambre Ballenghien is met drie doelpunten voorlopig topscorer van het EK 2021. Foto: Willem Vernes

Abi Raye en France de Mot tekenden voor de andere treffers van België, dat een van de grootste zeges in haar EK-historie behaalde. Alleen tegen Zweden (6-0 in 1995) en Tsjechië (6-0, 2017) boekte de ploeg ooit een ruimere overwinning.

Italië staat na twee duels nog met lege handen op dit EK. De ploeg is in EK-verband inmiddels al twaalf wedstrijden op rij zonder winst: elf nederlagen en één gelijkspel.

België-Italië  4-0 (1-0)
24’ Ambre Ballenghien (sc) 1-0
34′ Abi Raye 2-0
51′ France De Mot (sc) 3-0
54′ Ambre Ballenghien (sc) 4-0

Ierland klopt Schotland

De Ierse vrouwen hebben hun eerste zege van dit EK op zak. Een rake strafcorner van aanvaller Naomi Carroll bleek genoeg voor de winst tegen Schotland, dat na twee groepswedstrijden nog puntloos is (1-0).

Het zag er lang naar uit dat het duel tussen Ierland en Schotland zonder doelpunten zou eindigen, maar in de eerste minuut van het laatste kwart brak aanvaller Naomi Carroll eindelijk de ban voor de WK-finalist van 2018. Haar 26ste interlanddoelpunt bleek genoeg voor de eerste zege in de groep waarin ook Nederland en Spanje uitkomen. Die twee landen spelen later vandaag tegen elkaar.

Gevecht om de bal tussen de Ierse Deirdre Duke (links) en de Schotse Jennifer Eadie. Foto: Willem Vernes

Het duel tussen beide landen had een speciaal tintje, want het was het duizendste duel in de historie van het EK. Door de zege maken de Ierse vrouwen nog steeds kans om zich te plaatsen voor de halve finale van het EK. In de laatste groepswedstrijd is Spanje de tegenstander.

Ierland-Schotland  1-0 (0-0)
46’ Naomi Carroll 1-0