EK Dag 4: België maakt vier belangrijke goals tegen Rusland

België heeft na het gelijkspel tegen Nederland met 4-1 gewonnen van Rusland. Binnen een kwartier stond het 3-0, waardoor de wedstrijd geen moment spannend was. Door de zege heeft België goede papieren om de halve finale te bereiken, maar dan mag het woensdag niet van Spanje verliezen.

Vier punten hebben België en Spanje nu. Twee punten heeft Nederland, dat woensdag tegen Rusland speelt. Wanneer Oranje die wedstrijd wint en de Red Panthers en de Spanjaarden gelijkspelen, hebben alle drie de ploegen vijf punten. In dat geval geeft het doelsaldo de doorslag. De Belgen hebben een beter doelsaldo dan Spanje, waardoor zij dus aan een punt genoeg hebben om de halve finale te halen.

Feest bij de Red Panthers, na de 4-1 zege op Rusland. Foto: Willem Vernes

Wit-Rusland ook kanonnenvoer voor Ierland (11-0)

Wit-Rusland heeft ook de tweede wedstrijd op dit EK in Antwerpen een pak slaag gekregen. Na de 13-0 tegen Duitsland verloor de ploeg van bondscoach Herman Kruis tegen Ierland opnieuw met dubbele cijfers: 11-0.

Tot aan de rust kon Wit-Rusland de nummer twee van het afgelopen wereldkampioenschap nog wel enigszins bijhouden en stond het slechts 2-0. In de tweede helft ging het echter hard met de score. Ierland speelde alles behalve geweldig, maar kreeg wel een legio aan strafcorners. Na zeventig minuten stond het aantal strafcorners op 18. Ierland benutte maar liefst de helft, waarbij de keepster van Wit-Rusland diverse keren een niet al te beste indruk maakte.

In het laatste kwart was de Wit-Russische schiettent volledig geopend. De speelsters konden de fysiek sterkere tegenstanders niet meer bijbenen, sommigen zakten van vermoeidheid bijna door hun hoeven. Tot overmaat van ramp voor Kruis kreeg zijn ploeg ook nog twee gele kaarten in de laatste vijftien minuten, een voor tien en een voor vijf minuten. Met als gevolg dat Wit-Rusland het duel eindigde met negen speelsters.

Door de ruime overwinning heeft Ierland de kansen op het behalen van de halve finale nog in eigen hand. Daarvoor moet de ploeg van Sean Dancer wel winnen van Duitsland. Kruis wacht met Wit-Rusland nog een heftige beproeving tegen Engeland.

De Duitse dames vieren de gelijkmaker. Foto: Willem Vernes

Duitsland en Engeland houden elkaar in evenwicht

De vrouwen van Duitsland en Engeland hebben maandagmiddag met 1-1 tegen elkaar gelijk gespeeld. In de eindfase had Duitsland de wedstrijd moeten beslissen, omdat het meer kansen creëerde. Beide landen uit poule B hebben nu vier punten.

Het was een wedstrijd met twee gezichten. Engeland, de Europees kampioen van 2015, dicteerde het spel voor rust. De Duitsers verdedigden goed en gaven weinig weg, tot in het tweede kwart. Helemaal vrij stond de Engelse routinier Lily Owsley, toen ze een strakke pass vanaf de achterlijn in ontvangst nam. Ze nam ‘m wel verkeerd aan, maar had alle tijd en schoot raak.

De wedstrijd kantelde in het derde kwart. Duitsland, dat twee speelsters uit der 2. Bundesliga heeft geselecteerd, dolde de Engelse verdediging op een gegeven moment meerdere keren in de cirkel met een paar heerlijke individuele acties. Een schot van Cecile Pieper spatte uiteen op de paal en keepster Maddie Hinch redde een aantal keer. Uiteindelijk was het Hannah Gablac die de gelijkmaker bij de paal binnen tipte.

Vervolgens ging Duitsland, dat als een van de concurrenten van Oranje wordt gezien, op jacht naar nog een doelpunt. Maar het ontbrak de ploeg aan scherpte voorin. Daardoor zijn Die Danas, die woensdag de laatste poulewedstrijd tegen Ierland spelen, nog niet zeker van de halve finale. Engeland moet nog tegen Wit-Rusland, dat eerder met 13-0 van Duitsland verloor.

Laura Unsworth wordt met de stick dwars gezeten door Duitse aanvoerder Janne Müller-Wieland. Foto: Willem Vernes