EK Dag 5: Engeland slaat Spaanse aanval af in furieus duel

Op de vijfde dag van het EK moest Spanje tegen Engeland met twee goals verschil winnen om de halve finales te halen. De ploeg van Frederic Soyez slaagde daar, ondanks een passioneel slotoffensief niet in en kreeg in de slotseconden ook nog derde tegengoal om de oren, waardoor de Britten met 3-2 zegevierden.

Dat gebeurde door de derde en winnende treffer van Sam Ward, de ster van de middag in het duel dat werd geleid door Coen van Bunge en Michiel Otten. Engeland leidde na het eerste kwart met 2-0, waarna Spanje – na de aansluitingstreffer van good-old Pau Quemada – de stand in het vierde kwart gelijk trok door een treffer van Xavi Lleonart. De oud-Bloemendaler nam de bal schitterend aan en rondde uiteindelijk vrij gelukkig af.

Meteen daarna werd keeper Quico Cortes van het veld gehaald voor een extra veldspeler, omdat Spanje met ziel en zaligheid  zoek wilde naar nog meer doelpunten. Dat lukte, mede door een domme groene kaart voor captain Miquel Delas, niet. Vlak voordat Ward z’n derde maakte, kreeg ook de Brit Thomas Sorsby een kaart. Hij kreeg slechts geel voor het in het gezicht slaan van een Spaanse tegenstander, waar rood zonder meer op z’n plek was geweest.

Spanje-Engeland 2-3 (1-2)
12’ Sam Ward 0-1 (sc)
14’ Sam Ward 0-2 (sc)
27’ Pau Quemada 1-2 (sc)
49’ Xavi Lleonart 2-2
60’ Sam Ward 2-3 (sc)

Frankrijk met lege handen na zinderend duel

Frankrijk was dichtbij een verrassing tegen Duitsland. Maar net als tegen de Oranje Heren sloegen de Honamas in de slotfase toe. Dit keer boog de ploeg van Kais Al Saadi een 5-2 achterstand om in een 6-5 voorsprong. Het winnende doelpunt, dat een plek bij de laatste vier opleverde, viel in het eindsignaal.

De Fransen kenden een bliksemstart tegen Duitsland. Na vier minuten prijkte de stand 2-0 op het bord in het voordeel van de ploeg van Jeroen Delmée. Nicolas Dumont opende de score na twee minuten waarna Pieter van Straaten het mooie voorbereidende werk van Blaise Rogeau met succes afrondde.

De weelde was van korte duur. Twee minuten later had Duitsland de achterstand al ongedaan gemaakt via twee rake strafcorners van Martin Häner. Nadat Christopher Rühr twee goede mogelijkheden had gehad, kwam Frankrijk opnieuw op voorsprong. Na een niet geheel vlekkeloos verlopen strafcorner scoorde Charles Masson. Hij had daarbij wel de hulp nodig van een Duitse verdediger, die de bal in het eigen doel werkte.

Vier minuten in het tweede kwart maakte Van Straaten zijn tweede treffer en tilde de stand naar 4-2 voor de Fransen, die optimaal profiteerden van de overtalsituatie na de groene kaart voor Martin Zwicker. Het werd vervolgens nog mooier voor Frankrijk, want Benjamin Marqué tipte vlak voor doelman Victor Aly de 5-2 binnen.

Charles Masson viert de 3-2 voorsprong van Frankrijk in het EK-duel in Amstelveen tegen Duitsland. Foto: ANP/Willem Vernes

Het was pas de derde keer in de EK-historie dat Duitsland minimaal vijf goals incasseerden. Na de vijfde treffer van de Fransen riep aanvoerder Tobias Hauke zijn mannen bij elkaar. De woorden leken effect te sorteren bij de Duitsers want Niklas Wellen verkleinde de achterstand niet veel later naar 5-3.

Direct na rust werd het zelfs 5-4 via Florian Fuchs. Lang hielden de Fransen stand maar zes minuten voor tijd was daar de gelijkmaker van Wellen en vier seconden voor tijd besliste Häner met zijn derde doelpunt het duel alsnog in Duits voordeel.

Frankrijk-Duitsland 5-6 (5-3)
2’ Nicolas Dumont 1-0
4’ Pieter van Straaten 2-0
4’ Martin Häner 2-1 (sc)
5’ Martin Häner 2-2 (sc)
13’ Charles Masson 3-2 (sc)
19’ Pieter van Straaten 4-2
22’ Benjamin Marqué 5-2
25’ Niklas Wellen 5-3 (sc)
33’ Florian Fuchs 5-4
54’ Niklas Wellen 5-5
60’ Martin Häner 5-6 (sc)

België werkt aan doelsaldo en bereikt laatste vier

De Europees en wereldkampioen opende de vijfde dag van het EK. De Belgen, die zonder de licht aan zijn hamstrings geblesseerde Sebastien Dockier aantraden, openden na 33 seconden de score. Florent van Aubel rondde een combinatie in de Russische cirkel prachtig af.

Tom Boon leek niet veel later al de 2-0 op het bord te zetten. Het vuurwerk achter het Russische doel werd ontstoken. De scheidsrechter gaf aan dat het een doelpunt was, maar bij de Belgen was er geen spoor van vreugde. De scheidsrechter besloot daarop zelf een videoreferral aan te vragen om te controleren of de bal daadwerkelijk de doellijn had gepasseerd. Uit de videobeelden bleek al snel dat Boon de paal had geraakt.

Lang hoefden de Belgen niet te wachten op een tweede treffer. Alexander Hendrickx pushte vanaf kopcirkel de 2-0 binnen en nauwelijks een minuut later tipte Nicolas de Kerpel een voorzet binnen. Hendrickx maakte er voor het eerste van het eerste kwartier 4-0 van.

De Russen waren in dat eerste kwart een keer gevaarlijk. Het schot van Andrei Kuraev werd met de handschoen weggetikt door Loïc van Doren, die Vincent Vanasch verving onder de lat bij de Red Lions.

Van Doren had het in het tweede kwart ‘druk’ toen de Russen een aantal keer voor zijn neus opdoken. Van Doren hoefde echter niet tot het uiterste gaan om de inzetten van Alexander Skiperskiy en Sergei Lepeshkin te keren. De doelman had echter geen antwoord op de strafcorner van Artem Nadryrshin. Op dat moment leidden de Belgen al met 5-0 via Antoine Kina en een handvol seconden na het Russische doelpunt bepaalde Florent van Aubel de ruststand op 6-1.

Florent van Aubel viert de 6-1 van België in het EK-duel met Rusland in Amstelveen. Foto: ANP/Koen Suyk

Ondanks de comfortabele voorsprong liep Arthur de Sloover tegen zijn tweede gele kaart van het toernooi op na een duw in de cirkel in de rug van zijn Russische tegenstander. Rusland hield er een strafcorner maar geen strafbal aan over.

Nadat Boon andermaal de paal had geraakt, uit een pass van Kina, was hij koelbloedig vanaf kopcirkel: 7-1. Aanvallend zat het voor België tegen laagvlieger Rusland wel goed, maar verdedigend was de concentratie niet optimaal. Kuraev profiteerde en liet Van Doren voor de tweede keer kansloos.

Hendrickx, andermaal uit een strafcorner, en Thomas Briels voerden de score uiteindelijk op tot 9-2. Het was voor de vierde keer dat de Belgen op een EK een duel met zeven doelpunten verschil wonnen.

België-Rusland 9-2 (6-1)
1’ Florent van Aubel 1-0
9’ Alexander Hendrickx 2-0 (sc)
10’ Nicolas de Kerpel 3-0
13’ Alexander Hendrickx 4-0 (sc)
27’ Antoine Kina 5-0
30’ Artem Nadyrshin 5-1 (sc)
30’ Florent van Aubel 6-1
41’ Tom Boon 7-1 (sc)
44’ Andrei Kuraev 7-2
54’ Alexander Hendrickx 8-2
56’ Thomas Briels 9-2