EK dag 5: Oranje treft Engeland, Duitsers tegen Belgen

We zijn alweer aangekomen op dag 5 van het Europees kampioenschap in Mönchengladbach. Het is weer de beurt aan de vrouwenploegen. Oranje won zonder echt te imponeren met 5-0 van Italië, een van de kleintjes op dit toernooi. In de halve finale neemt de ploeg van bondscoach Paul van Ass het op tegen Engeland. Duitsland-België is de andere halve eindstrijd.

Engeland – Schotland

Engeland herpakte zich vroeg op de middag goed van de oplawaai die het zondag kreeg van Duitsland. In die wedstrijd ging de Europees kampioen van 2015 eraf met 5-0. Vandaag kwam die score opnieuw op het bord, maar dan in het voordeel van de Engelsen. Ster van de dag was Tess Howard, de middenvelder die ervoor zorgde dat vrouwenteams op het EK de keuzevrijheid hebben tussen een rokje en een broekje. Zij maakte er drie tegen de buren uit Schotland. Grace Balsdon pushte twee corners binnen waardoor de eindstand 5-0 werd. Schotland mag zich opmaken voor de strijd tegen EK-degradatie, Engeland moet nog even afwachten wat Duitsland doet tegen Ierland.

België – Spanje

Het was praktisch een kwartfinale tussen België en Spanje. Beide teams hadden na twee duels drie punten, dus zou het laatste, onderlinge pouleduel bepalen wie nog om de prijzen mee mocht doen. Er was eigenlijk maar één team dat daar aanspraak op maakte: het België van Raoul Ehren. Na drie minuten scoorden de Red Panthers al uit een corner en dat was een voorbode voor een relaxte middag. Alleen vlak voor rust, bij een 1-0 stand voor de Belgen, was het even opletten geblazen. Bij een Spaanse corner kregen onze zuiderburen het heel even benauwd. Na rust stelde België orde op zaken. Aan de hand van sterspeelster Charlotte Englebert liep de score op tot 5-0. De halvefinaleplaats was daarmee een feit voor de nummer vijf van de wereld. Spanje rest de komende dag de strijd om lijfsbehoud.

Duitsland – Ierland

Ierland moest van Duitsland winnen om nog kans te maken om een plek bij de laatste vier. Dat scenario was net zo onrealistisch als het vooraf klonk. De vroege openingsgoal van Sonja Zimmermann – weer zij – boorde al een heleboel Ierse hoop de grond in. Na een 2-0 ruststand, gaf Duitsland in de slotfase nog even gas. Binnen drie minuten liep de score op naar 5-0, waardoor het publiek in Gladbach de handen stuk klapte. Voor statistiekenliefhebbers was het een onvergetelijke dag. Het toeval wil dat alle vier de wedstrijden van de dinsdag eindigden in 5-0. Ongetwijfeld een EK-unicum.