EK dag 6: Spanje schakelt België uit en gaat naar laatste vier

België heeft woensdagavond met 0-1 van Spanje verloren, waardoor het thuisland en de EK-finalist van 2017 niet naar de laatste vier gaat. De Spanjaarden zijn groepswinnaar geworden en spelen vrijdag in de halve finale om 20.30 uur tegen Duitsland. Nederland moet om 18.00 uur tegen Engeland.

Lang duurde het voor de wedstrijd ontbrandde, die door Spanje gewonnen móést worden om naar de halve finale te gaan. De verwachtingen dat beide teams aan elkaar gewaagd waren, kwamen weliswaar uit, maar op een strafcorner van de Spanjaarden na, hielden de teams elkaar voor rust in een wurggreep.

Vanaf de 34ste minuut barstte het gevecht pas los. Een lobje van de Spaanse Carlota Petchamé over de Belgische keepster Aisling D’Hooghe heen, landde in de goal en stuiterde er weer uit. De bal was over de lijn geweest, oordeelde de videoscheidsrechter. Doelpunt.

Het moment van het doelpunt, waarbij een lobje van Spanje nét achter de lijn landt. Foto: Willem Vernes

Vervolgens hield D’Hooghe de Red Panthers in de wedstrijd door een strafcorner van Spanje met haar stick uit de kruising te houden. Aan de andere kant wist ook België een strafcorner niet te verzilveren. In de slotfase golfde het spel op en neer, met kansen aan beide kanten, maar het waren uiteindelijk de Spanjaarden die stand hielden.

De Belgische bondscoach Niels Thijssen treurt, terwijl de Spanjaarden feest vieren. Foto: Willem Vernes

Ierland uitgeschakeld na gelijkspel tegen Duitsland

Duitsland heeft zich woensdagmiddag ten koste van WK-finalist Ierland geplaatst voor de halve finale van het EK. Die Danas misten een strafbal, zagen een doelpunt ongelukkig afgekeurd worden en kwamen op het einde goed weg toen de Ierse aanvaller Anna O’Flanagan een goede kans op de winnende treffer miste. Het werd 1-1.

Twee minuten voor tijd was keepster Julia Sonntag goud waard voor Duitsland, door het schot van O’Flanagan te keren. Daarmee voorkwam ze uitschakeling van Die Danas, want bij een nederlaag was niet Duitsland, maar Ierland naar de laatste vier gegaan.

Duitsland begon sterker aan de wedstrijd en had binnen acht minuten de gewenste vroege voorsprong te pakken, na een steenhard backhandschot van Pia Maertens. Daardoor kon de ploeg van Xavier Reckinger vertrouwen op de verdedigende kwaliteiten, waar het om bekend staat.

Xavier Reckinger, de coach van Duitsland. Foto: Willem Vernes

Maar Ierland maakte het Duitsland moeilijk, want aan het eind van het kwart viel de gelijkmaker, uit een strafcorner. De sleeppush vanaf de kop van de cirkel werd nog tegengehouden, maar daarna kreeg de Duitse verdediging de bal niet weggewerkt. Van dichtbij en uit een scrimmage maakte Sarah Hawkshaw de 1-1.

Na rust overleefde Duitsland het offensief van de Ieren, dat in de jacht op het nodige doelpunt heviger en heviger werd. De knotsgekke slotfase was het aanzien meer dan waard. Vijf minuten voor het einde maakten de Duitsers de 2-1, maar de scheidsrechter had nét afgefloten voor een Duitse overtreding, die overigens helemaal niet werd gemaakt, bleek uit de videobeelden.

Vervolgens kreeg Duitsland een strafbal, om de wedstrijd te beslissen. Maar Nike Lorenz miste, door een goede redding van keepster Ayeisha McFerran, die komend seizoen voor Kampong speelt. Omdat Lorenz tweeënhalve minuut voor tijd geel kreeg, ging Duitsland met samengeknepen billen de slotfase in, maar de ploeg overleefde het en plaatst zich als nummer twee van de poule voor de halve finale, achter groepswinnaar Engeland. Ierland gaat naar de degradatiepoule.

Feest bij Wit-Rusland na een treffer tegen Engeland. Foto: Willem Vernes

Kruis met Wit-Rusland dicht bij stunt tegen Engeland

Totaal onverwacht heeft Wit-Rusland woensdagmorgen bijna voor een enorme stunt gezorgd tegen Engeland. Na de 13-0 tegen Duitsland en 11-0 nederlaag tegen Ierland stond de ploeg van de Nederlandse coach Herman Kruis vier minuten voor tijd nog op 3-3. Uiteindelijk won de olympisch kampioen door een treffer van Hannah Martin met 4-3 en plaatste zich voor de halve finale.

Kruis toonde zich na afloop voor de camera’s van de organisatie trots op zijn team: ‘We hebben een goede wedstrijd gespeeld. Ik heb de dames voor de wedstrijd vooral op het hart gedrukt dat ze gestructureerd moeten spelen. Dat hebben ze gedaan. Jammer dat ze bij de 3-3 te enthousiast zijn en uit de organisatie lopen, waardoor Engeland nog de 4-3 kan scoren. Maar de meiden hebben het goed gedaan.’

Engeland leek in het eerste kwart op een eenvoudige overwinning af te stevenen door treffers van Lily Owsley en Isabelle Petter (2-0). Waar Wit-Rusland in de vorige wedstrijd vervolgens in de loop van het duel instortte, gebeurde nu het tegenovergestelde. De ploeg van Kruis speelde gestructureerd en zocht brutaal de aanval. De bekroning volgde door twee treffers. Engeland maakt na de 2-2 wel snel de 3-2, maar opnieuw bleef Wit-Rusland geloven in een goed resultaat. Dat leek er te komen door een doelpunt van Natallia Shitsin (3-3), maar Martin voorkwam een blamage voor Engeland.

Tot bloedens toe vochten de Wit-Russische dames tegen Engeland voor een goed resultaat. Foto: Willem Vernes

Kruis strijdt met zijn ploeg vrijdag waarschijnlijk tegen Rusland in de degradatiepoule om zich te handhaven in de A-poule. ‘Als we dan net zo gestructureerd spelen als vandaag kunnen we een goed resultaat halen’, zei Kruis.

Programma

Woensdag 21 augustus
Dames/Heren Tijd Wedstrijd Poule Uitslag
Dames 10:00 Engeland – Wit-Rusland B 4-3
Dames 12:15 Ierland – Duitsland B 1-1
Dames 18:00 Nederland – Rusland A 14-0
Dames 20:30 België – Spanje A 0-1

11 Reacties

 1. hockey69

  Netjes gedaan van Wit-Rusland.

  1. francakh

   Idd knap na 2 hele dikke verliezen om te blijven vechten.

 2. de-leermeester

  He "Manus" en TEAM, mooi resultaat en idd alles staat (of valt) met structuur en conformeren aan het concept. C.D.= Commitment en Dedication!

  1. covedett

   ABC hockey!

 3. robvisser

  Sneu voor de dames van België en ik kan me de teleurstelling goed voorstellen, maar wel een terechte winst voor Spanje. De Belgen speelden met te weinig lef en Spanje speelde een sterke wedstrijd. Zoals ik het zag werd de goal terecht goedgekeurd. De bal stuitte weliswaar op de lijn, maar de bal kwam achter de lijn tegen het been van de Spaanse speelster. Gunstig voor Nederland om tegen Engeland te moeten spelen.

  1. francakh

   Over de lijn wat mij betreft, daarna tegen haar been dat buiten het veld stond. Spanje beter. Belgie te vroeg gevierd na de 1-1 ...

  2. robboomsma

   Niet sneu, gewoon terecht, spanje had het overwicht en won terecht! En het maakt niet uit tegen wie je speelt in de halve finale! Als je kampioen wilt worden moet je in zulke situaties van elke ploeg kunnen winnen. Ik heb het volste vertrouwen in dat Nederland dat kan!!! Ze spelen sterk met lef, en dat straalt het ook uit!

 4. rancoburgzorg

  Benieuwd of Thijssen wordt gehandhaafd. Uitermate zwakke wedstrijd tegen Spanje (volledig verdiend verloren), een coach die er als een slapjas bijstaat en halflege tribunes (voor een cruciale thuiswedstrijd he).

 5. robvisser

  @rancoburgzorg Thijssen is niet een van de kleurrijkste coaches die er bestaan, maar in België zijn ze geloof ik wel tevreden met hem. Misschien gaat dit nu, en zeker als ze Olympische kwalificatie niet zouden halen, veranderen. Wel hoorde ik op Canvas een oud-coach van de Red Panthers zeggen dat het huidige team te defensief speelt. Maar het zit ook wel in de aard van de Belgen om te verdedigen. Juist een Nederlander kan dat veranderen, zou je zeggen. Het zou me niet verbazen als Reckinger op termijn het stokje overneemt. Maar of hij een team als Duitsland zo snel opgeeft voor België valt nog te bezien.


Wat vind jij? Praat mee...