EK Dag 5: België met ruime cijfers langs Wales

Op de vijfde dag van EK in Antwerpen heeft Spanje voor het eerst sinds 2009 de halve finales bereikt. De Spanjaarden speelden in de eerste wedstrijd van de dag met 2-2 gelijk tegen Engeland, dat zich via de degradatiepoule op het hoogste Europese niveau moet zien te handhaven. Spanje is de tegenstander van Nederland in de halve finale na de 6-0 winst op Schotland. De andere halve eindstrijd gaat tussen Duitsland en België. De Duitsers wonnen met 5-0 van Ierland en de Belgen waren in het laatste duel van de dag met 6-0 te sterk voor Wales.

België-Wales (6-0)

Het gezegde luidt ‘never change a winning team’, maar de Belgische bondscoach Shane McLeod besloot in vergelijking met de eerste twee gewonnen pouleduels (Spanje en Engeland) om tegen Wales toch een wissel toe te passen. Loïc van Doren nam bij de Red Lions de plaats onder de lat in van Vincent Vanasch, die de eerste twee wedstrijden de nul wist te houden. Goed voorbeeld deed goed volgen, want ook Van Doren hield het doel schoon.

Wales dat in de eerste wedstrijd verrassend een punt pakte tegen buurland Engeland had weinig in te brengen tegen de Belgen, die opnieuw vocaal werden ondersteund door de fans hoewel de tribunes achter beide doelen verre van vol zaten. Het was dan ook geen verrassing dat België tegen het einde van het eerste kwart op voorsprong kwam. Wie anders dan Alexander Hendrickx schoot raak vanaf de kop van de cirkel. Het was alweer het vierde doelpunt van de Pinoké-speler dit EK.

Alexander Hendrickx juicht nadat hij België op voorsprong heeft gezet tegen Wales op het EK in Antwerpen. Foto: Willem Vernes

Backhand Boon

Nauwelijks een minuut later ging het stadion opnieuw uit zijn dak. Arthur van Doren onderschepte de bal en stoomde op naar de cirkel van Wales. Hij gaf de bal aan Tom Boon, die vanaf rechts met een backhand in de verre hoek raak schoot: 2-0.

Op dat moment kon België zich eigenlijk al op gaan maken op het duel in de halve finales tegen Duitsland. De ploeg bleef echter wel de weg naar de cirkel van Wales zoeken. Dat leverde vijf minuten voor rust de 3-0 op. Nicolas de Kerpel tipte de bal door de benen van keeper James Fortnam.

Applaus voor Arthur van Doren

Even daarvoor klapte het publiek zijn handen stuk na een prachtige actie van Arthur van Doren. De beste speler van de wereld plukte prachtig de bal van een tegenstanders stick, had daarna een mooie passeerbeweging in huis om vervolgens een perfecte diagonale pass te verzenden naar Simon Gougnard.

Het Belgische publiek op de tribunes tijdens het EK in Antwerpen. Foto: Willem Vernes

Twee minuten voor het rustsignaal tilde Cedric Charlier de stand naar 4-0. Met de backhand schoot hij de bal hoog in het doel. De scheidsrechter vroeg zelf een referral aan om er zeker van te zijn of de bal niet met de bolle kant van de stick was geraakt. Jonas van ’t Hek, de videoscheidsrechter van dienst, zag niets onreglementairs, waardoor de Belgen met een 4-0 voorsprong de kleedkamer konden opzoeken.

België gaat door

Na rust bouwde België de voorsprong uit. Charlier maakte zijn tweede van de avond nadat hij enkele momenten daarvoor nog verzuimde te scoren. Keeper Fortnam was in dat duel nog de winnaar, even later moest hij dus zijn meerdere erkennen in Charlier.

In aanvallend opzicht werd er van Wales weinig vernomen tot geklungel in de Belgische achterhoede een enorme kans opleverde. Uit de draai schoot Benjamin Francis echter naast. Het was voor Wales de kans op een treffer. Dat doelpunt viel wel aan de andere kant. Thomas Briels was het eindstation na een schitterende een-twee waarbij de bal tussen de benen door werd gespeeld. De Belgen deden af en toe aan galleryplay, vanaf de tribunes begeleid met oh’s en ah’s.

Niet te missen kans voor Wales

Wales kreeg in het laatste kwart nog een mogelijkheid op een doelpunt. Deze kans was nog groter dan eerder in de wedstrijd. De prachtige counter kreeg echter niet de beloning die het verdiende. Tot verbazing van het publiek en afgrijzen van Wales tikte Francis de bal voor een leeg doel tegen de zijplank. Ook twee strafcorners bleven onbenut. De eerste werd eruit gelopen, de tweede was een prooi voor Van Doren.

De Red Lions kunnen zich opmaken voor de halve finale tegen Duitsland, donderdag om 20.30 uur. Eerder die dag om 18.00 uur speelt Nederland tegen Spanje. In de degradatiepoule strijden Wales, Engeland, Schotland en Ierland om handhaving. De nummers drie en vier van deze poule degraderen.

Spanje – Engeland (2-2)

Het kwam voor Engeland aan op de laatste poulewedstrijd tegen Spanje. Dat duel moest gewonnen worden om de laatste vier te bereiken. De Engelsen hadden slechts een punt uit twee duels verzameld na het teleurstellende gelijkspel tegen Wales (2-2) en de nederlaag tegen België (0-2). Spanje had twee punten meer op zijn conto. Na het ruime verlies (0-5) tegen de Belgen revancheerden zij zich door Wales met 5-1 te verslaan. Voor Spanje zou een puntendeling voldoende zijn voor een ticket voor de halve finales.

Eerste kwart

Het eerste kwart kabbelde een beetje voort. Spanje leek zich niet al te druk te maken en toonde aanvallend weinig. Engeland wilde wel, maar kon de Spaanse defensie niet ontwrichten. De ploeg maakte het zichzelf moeilijk door slordig te zijn in de passing.

Feest bij Spanje na de overwinning op Engeland. Foto: Willem Vernes

Toch kregen de Engeland in dat eerste kwart twee mogelijkheden. Doelman Quico Cortes had weinig problemen met de inzet van Christopher Griffiths, na een goede actie over rechts van Phil Roper. Even later hoefde de Spaanse doelman niet in actie te komen bij een schot van Will Calnan. De Engelsman nam de hoge bal prima aan, maar zijn inzet miste alle precisie.

Engeland op voorsprong

Vijf minuten in het tweede kwart kwam Engeland alsnog op voorsprong. Nadat Diego Arana in vrije positie er niet in slaagde de bal onder controle te krijgen en daarmee goede Spaanse mogelijkheid liet liggen, lag de bal er opeens in aan de andere kant in het doel. Sam Ward wipte de bal over de liggende Cortes.

Na rust maakte Spanje snel gelijk. Het had daarbij wel de hulp nodig van de Engelse keeper Harry Gibson. Hij tikte de bal met zijn schoen na de inzet van Pau Quemada weer terug in de stick van de Spanjaard, die wel raad wist met deze buitenkans.

Een groene kaart voor Ward kwam Engeland duur te staan. Spanje profiteerde optimaal van de situatie. Diego Arana tenniste een hoge bal van Joan Tarres bij de tweede paal in het doel. Engeland was even van slag. De organisatie leek even weg. Spanje trok op naar het doel van Gibson, die in actie moest komen. Hij deed dat ten koste van een overtreding waarna de scheidsrechter naar de strafbalstip wees. Xavi Lleonart verzuimde de marge voor de Spanjaarden te vergroten. De voormalige speler van Bloemendaal pushte op de lat.

Ashley Jackson juicht nadat hij Engeland naast Spanje heeft geschoten. Foto: Willem Vernes

Engeland zette aan in het laatste kwart. Het leverde een strafcorner op, de eerste van de wedstrijd. Die corner leverde geen succes op, omdat de push van Ward van de lijn werd gehaald. De tweede Engelse strafcorner was wel raak. Ashley Jackson sleepte de bal in de bovenhoek: 2-2. Op dat moment was de Engelse doelman Gibson al naar de kant gehaald voor een extra veldspeler.

Het slotoffensief leverde inde laatste minuten nog een paar hachelijke momenten op in de Spaanse cirkel, maar geen Engels doelpunt. Met de 2-2 haalde Spanje de halve finale waarin de Oranje Heren de tegenstander zullen zijn.

Na afloop droop de teleurstelling van het gezicht van de Engelse spits en voormalig speler van Rotterdam Harry Martin. ‘Ik voel mij klote. We moesten winnen en tot het allerlaatst hebben we alles gegeven. Helaas. Je wilt naar de halve finales en daarom zijn wij hier.’

Door de remise speelt Engeland, dat twee jaar geleden nog brons won, niet om de medailles, maar om handhaving op het hoogste Europese niveau. ‘We moeten naar onszelf kijken. Simpel gezegd: het was niet goed genoeg’, zegt Martin over het toernooi tot dusver. ‘Waar dat aan ligt? Dat is nu moeilijk te zeggen. We moeten de beelden terugkijken. We zullen ons bijeen moeten rapen. Dat is zwaar, maar het moet. En dan vooruit.’

Ierland-Duitsland (0-5)

Twee jaar geleden kwamen beide ploegen elkaar op het EK ook in de poulefase tegen. Toen eindigde het duel in Amstelveen onbeslist (1-1). Dit keer waren de Duitsers de bovenliggende partij. Het werd 4-0.

De eerste kans na anderhalve minuut spelen was voor Ierland. De strafcorner van Shane O’Donoghue werd gered door Victor Aly. Niet veel later kwam Duitsland op voorsprong. Niklas Wellen ontdeed zich van zijn directe tegenstander en op het harde schot had Mark Ingram geen antwoord. Nog in het eerste kwart verdubbelden de Duitsers hun voorsprong. Lukas Windfeder legde bij de eerste Duitse strafcorner de bal na een turn neer voor Tom Grambusch, die onberispelijk raak pushte.

Florian Fuchs in duel met Sean Murray tijdens Ierland-Duitsland op het EK in Antwerpen. Foto: Willem Vernes

Spanning

Met die voorsprong was de spanning eigenlijk verdwenen uit de wedstrijd. Duitsland mocht voor rust nog drie keer vanaf de kop van de cirkel aanleggen, maar scoorde niet. Dat waren ook meteen de beste mogelijkheden voor de Duitsers. Ierland kwam minder vaak in het Duitse doelgebied. De ploeg haalde nog wel een tweede strafcorner binnen, maar de inzet werd gekeerd door Aly.

Het derde kwart kwam wat moeizaam op gang. Ook door drie videoreferrals binnen drie minuten. Nadat het spel na enig oponthoud weer was hervat was Ierland kansrijk in de counter. De voorzet van Maurice Magee was scherp, te scherp voor Sean Murray die de bal niet genoeg richting het doel kon tippen.

Gele kaart O’Donoghue

Een overtreding van O’Donoghue binnen de 23 meter leverde de Ier een gele kaart op en een plek op de strafbank voor vijf minuten. En Duitsland kreeg opnieuw een strafcorner. De Duitsers kozen voor een variant over drie schijven. Doelman Jamie Carr, die Ingram na rust onder de lat verving, kreeg zijn stick maar net tegen de bal.

Carr behoedde Ierland aan het einde van het derde kwart opnieuw voor een grotere achterstand. Dit keer zette hij zijn stick tegen de sleeppush van Tom Grambusch. De bal vloog daarna over omheining tegen het dak van de tribune achter het doel.

Aanval op aanval

In het vierde kwart kon Ierland de spanning in de wedstrijd terugbrengen. De strafcorner van O’Donoghue werd eruit gelopen, waarna de rebound werd gestopt door Aly. De Duitsers zetten meteen de tegenaanval in, maar speelden de counter vlak voor de vijandelijke cirkel slecht uit. Ierland nam de bal over en dat leverde de vier strafcorner op. Dit keer pushte Magee, maar opnieuw redde Aly.

Met nog iets minder dan 6,5 minuut op de klok wisselde Ierland doelman Carr in voor een extra veldspeler. Binnen een minuut kreeg de ploeg de deksel op de neus. Malte Hellwig schoof de bal in het lege doel nadat twee Ierse verdedigers over elkaar waren gestruikeld: 3-0. In de laatste minuut maakten de Duitsers nog twee doelpunten. Fuchs had weinig moeite om de bal in het lege doel te tikken en Lukas Windfeder bepaalde uit een strafcorner de eindstand op 5-0.