EK dag 6: Oranje treft België door winst van Duitsland

Het is de laatste dag van de poulefase bij de mannen op het EK. Het toernooi dendert in volle vaart door. Inmiddels zijn we beland bij dag 6. In dit artikel praten we je bij over de rest van het toernooi.

België – Oostenrijk (m)

De wekker ging vroeg, bij België en Oostenrijk. Zij stapten om tien uur al het veld op in Mönchengladbach. Het was een typische tussenfasewedstrijd. Zo eentje die eigenlijk niet zo veel meer uitmaakt voor de stand. Aan de score was dat ook wel af te zien. De Belgen ontpoppen zich dit EK tot een doelpuntenmachine. Tegen concurrenten Engeland en Spanje scoorden ze in beide duels vijf keer. Maar juist tegen de zwakste poulebroerder, het puntloze Oostenrijk, stokte de productie een beetje. De teller bleef slechts steken op drie. Het vizier kan nu volledig op vrijdag, waarin mogelijk een derby der lage landen – dus België versus Nederland – wacht. Oostenrijk strijdt nog om de plekken vijf tot acht.

Engeland – Spanje (m)

Het betere puntje-van-de-stoel-werk. Dat was Engeland-Spanje in een notendop. Een heerlijke clash tussen twee teams die de laatste pouledag ingingen met evenveel punten en een identiek doelsaldo. Er was zelfs nog een scenario mogelijk dat er shoot-outs moesten worden genomen, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig. Het maakte de laatste wedstrijd in poule A er niet minder spectaculair om. Engeland won, dankzij een knotsgek – we zeggen het vaak, maar dit keer was het echt zo – derde kwart. Die begon met een 1-1 stand, maar elf minuten later stond er 4-3 op de borden. In minuut 41 vielen drie doelpunten. Max Caldas haalde bij Spanje z’n keeper er nog af, maar dat nog niet meer baten. De Spaanse huid werd duur verkocht. Maar het ticket voor de halve finales ging naar Engeland.

Frankrijk – Duitsland (m)

Duitsland moest door het gelijkspel tegen Wales minimaal gelijkspelen om zich te plaatsen voor de halve finale. Via Mats Grambusch kwam de regerend wereldkampioen na 24 minuten zorgeloos op voorsprong. Maar Charles Masson hield de Franse hoop op een plek bij de laatste vier springlevend door vlak voor rust de gelijkmaker te scoren.

Na rust gooide Duitsland de wedstrijd in het slot. Via doelpunten van Lukas Windfeder, Gonzalo Peillat en Thies Prinz liep de nummer vier van de wereld uit naar een 4-1 voorsprong. Duitsland miste ook een strafbal. Door de overwinning zijn de Duitsers groepswinnaar geworden en spelen ze vrijdag in de halve tegen Engeland. Nederland treft België.