EK Dag 6: Foutje Hinch brengt België in halve finale én op WK

Diep bedroefd zat Maddie Hinch in de laatste minuut van de wedstrijd tegen België op de Engelse bank. Een minuut daarvoor had ze tot haar eigen ontsteltenis een flats uit een strafcorner van Stéphanie Vanden Borre onder haar lichaam door laten gaan. Het doelpunt betekende de 1-1, een halve finale plek én een WK-ticket voor België.

Dat resultaat leidde tot een explosie van vreugde bij de Belgische dames en coach Raoul Ehren. De Brabander staat amper full time aan het roer bij onze zuiderburen en dat leidt nu al tot succes. De coach wist zelf ook amper waar hij met zijn enthousiasme heen moest. De beelden van de springende Ehren vertoonden veel gelijkenis met een paar weken geleden, toen de succescoach in Den Bosch afscheid nam met een nieuwe landstitel.

Op 2.28 minuten voor het einde zat zijn ploeg nog in zak en as, nadat Giselle Ansley, volgend seizoen spelend bij HGC, de Engelsen uit een strafcorner naar 0-1 had geslagen. Bij dat resultaat zou de ploeg van Hinch in de halve finale staan, maar een minuut later sloeg het noodlot toe voor de kersverse aanwinst van promotieklasser Tilburg. Nadat een eerste corner van Vanden Borre er nog werd uitgelopen ten koste van een nieuwe corner, ging de tweede erin: onder het lichaam van Hinch door. Een foutje dat de ster van de Rio-finale zelden maakt.

België viert de winst Engeland treurt. Foto: Koen Suyk

‘Had strafcorner zo in mijn hoofd’

Ehren nam het na afloop voor Hinch: ‘Het lijkt misschien een fout, maar voor een keeper is dat een heel moeilijke bal. Bij ons dreigt Stéphanie om te slepen, maar flatst ze de bal. Als je dan net te laat bent, zit daar onder je arm net een gat.’

De glimlach van de coach die volgde was veelzeggend. De goed geplaatste bal was duidelijk geen verrassing. ‘Ik had er deze keer geen visioen van, maar wel in mijn hoofd dat we hem zo zouden doen. Met Stéphanie hebben we dan een speelsters die daar oog voor heeft en kan scoren.’

Lily Owsley en  Susannah Townsend in tranen. Foto: Willem Vernes

De treffer van Vanden Borre kost Engeland voor het eerst in de geschiedenis een plek in de halve finale van het EK. Ook moeten de Engelsen via poule C proberen dit toernooi alsnog met een WK-ticket te halen. Die zorg heeft Ehren niet meer. Hij gaat de komende dagen zijn ploeg voorbereiden op een treffen met Nederland, dat vanavond nog tegen Schotland moet spelen maar de winst de poule niet meer kan ontgaan.

Engeland-België 1-1 (0-0) 
’58 Giselle Ansley 1-0 (sc)
’59 Stéphanie Vanden Borre 1-1 (sc)

Cecile Pieper van Duitsland, Sara Puglisi van Italië tijdens de EK Hockey wedstrijd tussen Duitsland en Italië in het Wagener Stadion op 9 juni 2021 in Amstelveen. Foto: Koen Suyk

Duitsland wint ruim van Italië

Duitsland heeft de derde poulewedstrijd van het EK in Amstelveen van Italië gewonnen (4-0). Heel overtuigend was het spel van de Duitsers niet, maar voldoende was het wel voor een plek in de halve finale. Of ze de poule als nummer één of als nummer twee afsluiten, hangt af van het resultaat tussen Engeland en België later op de dag.

Om Nederland te ontlopen in de halve finale, was het voor Duitsland zaak de trekker vaak over te halen tegen het puntloze Italië. Dat leek te lukken toen Jette Fleschütz al na vier minuten de score opende. Maar een Duitse verdubbeling bleef vervolgens lang uit. De Italiaanse dames hielden lang stand, tot het derde kwart.

Charlotte Stapenhorst tikte van dichtbij een rebound binnen, die vlak daarvoor van de paal afketste. Nike Lorenz was even later trefzeker via een strafcorner. Italië beet vlak daarna nog van zich af en haalde een handvol strafcorners, maar allemaal zonder resultaat. Ook de inzetten van Chiara Tiddi zorgden niet voor gevaar.

STAPENHORST Charlotte

Amelie Wortmann – die later benoemd werd tot speelster van de wedstrijd – tekende voor het slotakkoord. Zij bracht Duitsland naar een 4-0 overwinning. Daarmee staan onze oosterburen momenteel op een eerste plek. Of ze daar blijven staan hangt af van het resultaat tussen Engeland en België. Die wedstrijd begint om 17.00 uur.

Duitsland – Italië 4-0 (1-0)
4′ Jette Fleschütz
33′ Charlotte Stapenhorst
42′ Nike Lorenz
54′ Amelie Wortmann

Ierland – Spanje 1-1

De vrouwen van Spanje hebben zich na Nederland als tweede ploeg geplaatst voor de halve finale van het EK. Las RedSticks hielden Ierland in een rechtstreeks duel (1-1) achter zich. Beide landen eindigden de poulefase op vier punten met een gelijk doelsaldo, maar de Spaanse vrouwen scoorden veel vaker dan de Ieren. Dat bepaalde uiteindelijk het verschil.

Ierland kwam tegen Spanje al snel op een 1-0 voorsprong uit een strafcorner: Roisin Upton tekende na twee minuten voor de openingstreffer. Lang kon de ploeg van bondscoach Sean Dancer niet genieten van die marge, want tien minuten later stond het alweer gelijk: Begoña Garcia schoot raak uit een strafcornervariant, 1-1.

Na die goals was het de Ierse keeper Ayeisha McFerran die een aantal keren redding bracht en haar ploeg zo in de wedstrijd hield. Ierse kansen waren schaars, zodat er in de score geen verandering meer kwam. Het gelijkspel was voor de Spaanse vrouwen uiteindelijk genoeg, mede dankzij de betere doelcijfers. Het ene doelpuntje in de grote 1-7 nederlaag tegen het Nederlands elftal – gemaakt door Laura Barrios – bleek uiteindelijk dus goud waard.

Spanje treft vrijdag in de halve finale de winnaar van poule B. Voor de winst in die poule zijn nog drie ploegen kansrijk: België (vier punten na twee duels), Duitsland (vier uit twee) en Engeland (drie uit twee).

Spanje plaatst zich voor de halve finale van het EK. Foto: Willem Vernes

Ierland – Spanje 1-1 (1-1)
2′ Roisin Upton (sc) 1-0
12′ Begoña Garcia (sc) 1-1

Stand van zaken Poule A Dames

Pos. Land W G V Voor Tegen Ptn
1. Nederland** 3 0 0 21 1 9
2. Spanje** 1 1 1 6 9 4
3. Ierland* 1 1 1 2 5 4
4. Schotland* 0 0 3 1 15 0

 

Stand van zaken Poule B Dames

Pos. Land W G V Voor Tegen Ptn
1. Duitsland** 2 1 0 11 1 7
2. België** 1 2 0 6 2 5
3. Engeland* 1 1 1 5 3 4
4. Italië* 0 0 3 0 12 0

 

Uitslagen woensdag 9 juni

Tijd Wedstrijd D/H
12:30 Ierland – Spanje 1-1 Dames
14:45 Duitsland – Italië 4-0 Dames
17:00 België – Engeland 1-1 Dames
20:00 Nederland – Schotland 10-0 Dames

** Teams gaan naar de halve finales
* Teams spelen in Poule C om de plaatsen vijf t/m acht


14 Reacties

 1. RobV

  Spanje-Ierland zal vast een hele interessante wedstrijd zijn geweest maar Eurohockey TV verprutste de livestream totaal en het was helaas niet te volgen. Spanje dus niet in grootse vorm dit toernooi, anders hadden ze echt wel van Ierland gewonnen.

  1. hanna-reijneveld

   Klopt! Was echt jammer dat de livestream zo raar deed

 2. adrievandeparel

  Ben benieuwd wat de spelregels aangeven als nu België met 2-0 wint van Engeland, dan eindigen België en Duitland met 7 punten en allebei doelsaldo 7-1 bovenaan. Is ook belangrijk voor Nederland tegen wie ze in de halve finale vrijdag gaan spelen en de finale zondag. Nederland moet van alle 3 gewoon winnen, of het nu Duitsland, Engeland of België is.

 3. RobV

  @adrievandeparel. Floris Geerts (@florisgeerts), een Belgische sportcommentator, had in een van zijn tweets een lijstje staan van hoe dat werkt. Misschien kun je daar even kijken?

 4. adrievandeparel

  @RobV Bedankt net opgezocht , in geval van 2-0 voor België tegen Engeland nu, dan allebei 7 punten en beiden 7-1 doelsaldo dan gelden de volgende regels : 1. gewonnen wedstrijden (=gelijk) 2. doelsado (beiden 7-1), 3. gescoorde goals (beiden 7), 4. onderling duel (1-1), 5.gemaakte veldgoals en hier is het verschil : Duitsland scoort 5 veldgoals en België 2 veldgoals. België zal dus met 3-0 moeten winnen om poulewinnaar te worden. Bij een gelijkspel tegen Engeland (zou al goed zijn, of 1-0 of 2-0 winst wordt België 2e in de poule en vrijdag de tegenstander van Nederland (nu al zeker van 1e plaats in poule A) in de halve finale. Waren de veldgoals van Duitsland en België hetzelfde geweest dan waren shootouts nodig geweest tussen Duitsland en België , nu uitgesloten. Stand nu na 24 minuten bij België-Engeland 0-0, bij deze stand vrijdag NEDERLAND-België in halve finale. NEDERLAND moet zo wie zo winnen van Duitsland, Engeland , België of Spanje(kan in theorie de finale halen). Verwacht toch echt wel dat NEDERLAND voor 3e keer op rij EUROPEES KAMPIOEN wordt.

  1. sachab

   Wauw, niet een keer Matla genoemd in je epiloog🤣🤣

 5. RobV

  @adrievandeparel Ok, dat is best wel een indrukwekkende hoeveelheid informatie, en aangezien ik meer een alfa type ben dan bèta ga ik dat in de rust van België vs Engeland maar even rustig tot me door laten dringen. Dank alvast.

 6. adrievandeparel

  Het is 1-1 geworden bij België-Engeland (in 58e minuut 1-0 voor Engeland en 59e minuut 1-1 via strafcorner), vrijdagmiddag NEDERLAND-België 1e halve finale. 's Avonds Duitsland-Spanje 2e halve finale.

 7. RobV

  @adrievandeparel Ja, klopt. Mooi voor de Belgen, al met al wel verdiend. Engeland speelde een belabberd toernooi.

 8. adrievandeparel

  Nu volgt de clash Engeland-Ierland om de 5e plaats, alleen de winnaar mag naar de WK'22. Het is wel een succes voor België, Raoul heeft zijn 1e succes met de Red Panthers , plaatsing voor de WK'22 (in Nederland en Spanje) binnen.

  1. pjklaassen

   Adrie, doe ff rustig

 9. RobV

  @adrievandeparel Ik zou trouwens niet teveel verwachten dat de Belgen credits aan Raoul Ehren gaan geven. In het verleden hebben ze ook nooit willen erkennen dat Nederlanders iets hebben bijgedragen aan hun succes.

  1. charliem

   Bert Wentink heeft anders altijd alle lof gekregen van de KBHB 😉

 10. Freekie

  Die top bij de dames wordt nu wél héél erg smal


Wat vind jij? Praat mee...