EK dag 7: Positie van Ierland in de A-groep wankelt

De positie van Ierland in de A-groep van het Europese hockey wankelt. De ploeg van de Nederlandse coach Alexander Cox verloor donderdagmiddag de eerste wedstrijd in de verliezerspoule op het EK in Antwerpen met 2-1 van Engeland. Omdat Schotland in dezelfde poule met 4-2 van Wales won, hebben Schotland en Engeland zaterdag in het onderlinge duel aan een gelijkspel genoeg om zich te handhaven in de A-groep. Ierland en Wales degraderen dan naar B-groep.

De komende dagen zal er in de Britse en Ierse media volop worden gespeculeerd over een mogelijk op handen zijnde salonremise tussen Engeland en Schotland. Beide ploegen zullen ongetwijfeld uitdragen dat ze hun sportieve plicht gaan doen, maar veel coaches zouden niet graag in de schoenen staan van Cox.

In de wedstrijd tegen Engeland zag de coach, die ook hoofdklasser Kampong onder zijn hoede heeft, zijn team al snel op 2-0 achter komen door doelpunten van Zachary Wallace en Phil Rober. Zij scoorden in de elfde en twaalfde minuut. Twee mokerslagen die de Ieren nooit meer helemaal te boven kwamen.

In de 21ste minuut scoorde Michael Robson met een rollertje onder de Engelse goalie door nog wel de 2-1, maar verder kwamen de Ieren niet. En net toen ze in de slotfase aan het drukken waren, kreeg Conor Harte – de broer van de afwezige topkeeper David Harte – een gele kaart. Dag slotoffensief en dag kansen om de handhaving in eigen hand te houden. Zaterdagmiddag weten we meer.

Alexander Cox instrueert een van zijn spelers. Foto: Willem Vernes

‘Golden’ boy van Schotland scoort twee keer tegen Wales

Cameron Golden schiet Wales figuurlijk aan flarden. Foto: Willem Vernes

Schotland heeft donderdagmiddag goede zaken gedaan in de degradatiepoule van het EK hockey. De Schotten zetten Wales met 4-2 aan de kant, onder andere dankzij twee doelpunten van Cameron Golden.

Op een 3-1 stand soleerde Golden schitterend door de defensie van Wales. Hij omspeelde iedereen en scoorde al vallend de 4-1. Hij pakte daarna zijn stick verkeerd om vast, en deed alsof hij met een mitrailleur aan het schieten was. Dat was de ontlading van Golden, die Wales nog wel in de laatste minuut terug zag komen tot 4-2.

Degradatiepoule

De nummers zeven en acht van het EK degraderen naar het EK voor B-landen. Dat is waar Engeland, Ierland, Schotland en Wales met elkaar tegen vechten in de zogenaamde degradatiepoule. Het is een nogal Angelsaksische aangelegenheid. De landen nemen de punten mee van de poulefase en spelen dan twee wedstrijden tegen de landen waar ze nog niet tegen hebben gehockeyd. De onderste twee teams van deze nieuwe ‘Poule C’ zien we over twee jaar niet terug op het EK in Amsterdam.

De Schotten – hier met Kenny Bain – vieren het feestje tegen Wales. Foto: Willem Vernes