EK Dag 7: Duitsland bereikt ten koste van Engeland de finale

Duitsland heeft de finale van het EK in Amstelveen bereikt. De ploeg was in de halve finales met 3-2 te sterk voor Engeland. Het is voor de Duitsers de eerste finale sinds 2015 waarin met 6-1 van Nederland werd verloren. De Oranje Heren zijn ook komende zaterdag de tegenstander van Duitsland in de eindstrijd. Eerder op de dag wonnen in Poule C Frankrijk en Spanje hun wedstrijden.

Dit keer zat het venijn niet in de staart, maar in het begin van het duel. Vier van de vijf treffers werden al in het eerste kwartier gemaakt. De marge van twee hielden de Duitsers tot de voorlaatste minuut vast toen Sam Ward de eindstand uit een strafcorner op 3-2 bepaalde.

Bliksemstart

Duitsland kende een bliksemstart in de eerste halve finale van de zevende speeldag op het EK. Na 48 seconden kreeg de ploeg de eerste strafcorner van het duel die meteen werd verzilverd door Martin Häner, eergisteren de beul van de Fransen in de derde en laatste poulewedstrijd. Goed voorbeeld deed goed volgen, want Adam Dixon pushte de eerste Engelse strafcorner tegen de plank. Na vier minuten was het al 1-1.

Niklas Wellen scoort op fantastische wijze de 3-1 voor Duitsland door de bal over de Engelse doelman Oliver Payne te liften tijdens de halve eindstrijd van het EK in Amstelveen. Foto: ANP/Koen Suyk

Lang stond die gelijke stand niet op het bord. Duitsland kwam opnieuw op voorsprong via een strafcorner. Doelman Oliver Payne redde in eerste instantie op de push van Häner, maar de rebound werd opgevangen waarna een korte pass volgde op Martin Zwicker: 1-2.

Nog voor het einde van het eerste kwart vergrootten de Duitsers de voorsprong naar 1-3. Niklas Wellen sprintte twee Engelse verdedigers eruit. Hij besloot vervolgens niet Payne te omspelen, maar de bal over de doelman in het doel te stiftten. Op dat moment stond Duitsland met tien vanwege een groene kaart voor Tobias Hauke. Een blunder achterin bij Engeland werd afgestraft door Christopher Rühr, maar het feest van de 4-1 ging niet door.

Aansluitingstreffer

Na rust voerde Engeland de druk op, maar verder dan twee corners en een schot dat werd gered door doelman Alexander Stadler leverde het offensief niet op in het derde kwart niet op. Vier minuten voor tijd werd doelman Payne naar de kant gehaald voor een extra veldspeler. Sam Ward verkleinde vervolgens nog wel de achterstand naar 3-2, maar door een groene kaart daarna voor Zachary Wallace viel een spannende slotminuut in het water.

Engeland-Duitsland 2-3 (1-3)
1’ Martin Häner 0-1 (sc)
4’ Adam Dixon 1-1 (sc)
9’ Martin Zwicker 1-2 (sc)
13’ Niklas Wellen 1-3
59’ Sam Ward 2-3 (sc)

Nederland*-België 2-2
35’ Nicolas de Kerpel 0-1
52’ Seve van Ass 1-1
53’ Alexander Hendrickx 1-2 (sc)
56’ Jip Janssen 2-2 (sc)

* Nederland wint na shoot-outs 3-1

Lees het verslag van het duel tussen Nederland en België

Spanje heeft geen kind aan Wales

De Spanjaarden namen in het eerste kwart al een voorschot op de overwinning. Na elf minuten prijkte de stand van 3-0 op het bord na goals van Joan Tarres, Pau Quemada, uit een strafcorner, en Xavi Lleonart.

Vlak voor rust deed Wales iets terug via Joylon Morgan, nadat David Alegre voorsprong van Spanje naar 4-0 had getild. Met zijn tweede doelpunt van de wedstrijd bracht Alegre in het derde kwart het verschil weer naar vier en in de laatste minuut bepaalde Marc Miralles de eindstand op 6-1.

Spanje-Wales 6-1 (4-1)
8’ Joan Tarres 1-0
10’ Pau Quemada 2-0 (sc)
11’ Xavi Lleonart 3-0
19’ David Alegre 4-0
30’ Joylon Morgan 4-1
43’ David Alegre 5-1
60’ Marc Miralles 6-1

Feest bij de Spanjaarden na de 6-1 zege op Wales tijdens het EK in Amstelveen. Foto: Willem Vernes

Rusland doet zichzelf de das om tegen Frankrijk

Zowel Rusland als Frankrijk had zijn eerste drie duels op dit EK verloren. Om überhaupt nog kans te kunnen maken op de vijfde plaats en dus een WK-ticket telde alleen een overwinning. De drie punten kwamen uiteindelijk bij de ploeg van Jeroen Delmée terecht.

De nederlaag hadden de Russen aan zichzelf te wijten. Alle tegendoelpunten incasseerden de ploeg in ondertal. Met name de gele kaart voor Semen Matkovskiy in het vierde kwart deed Rusland de das om. In drie minuten scoorden de Fransen drie keer en zo ging de stand van 4-3 in het voordeel van Rusland naar 4-6 voor Frankrijk. Die zesde treffer werd gemaakt door Pieter van Straaten, zijn vierde doelpunt van het toernooi. Het was de beslissing in het duel waarin het slotakkoord voor de Rus Linar Fatakhov was.

Rusland-Frankrijk 5-6 (2-2)
9’ Marat Khairullin 1-0 (sc)
17’ Artem Nadyrshin 2-0
20’ Blaise Rogeau 2-1
25’ Victor Charlet 2-2 (sc)
33’ Evgeny Artemov 3-2
36’ Alexander Skiperskiy 4-2 (sc)
37’ Timothée Clément 4-3
53’ Victor Charlet 4-4 (sc)
54’ Blaise Rogeau 4-5
55’ Pieter van Straaten 4-6
58’ Linar Fattakhov 5-6

Pieter van Straaten (Fra) viert zijn treffer waarmee hij de stand bij het EK-duel tussen Rusland en Frankrijk op 4-6 heeft gebracht. Foto: ANP/Koen Suyk