EK Dag 8: Duitsland glipt in laatste minuut langs Spanje

De klok tikte tijdens de halve finale richting de shoot-outs, toen Duitsland 48 seconden voor het einde nog een strafcorner mocht nemen na een videoreferral. Op een 2-2 stand was de behendige Nike Lorenz de beul van Spanje. Zij sleepte de bal langs de Spaanse keepster Maria Ruiz, die haar 150ste interland speelde.

Duitsland vierde het bereiken van de finale alsof ze het EK hadden gewonnen. Die blijdschap zou ze nog kunnen opbreken in de finale tegen wereldkampioen Nederland. Zondagmiddag staan Nederland en Duitsland tegenover elkaar voor de Europese titel en het ticket voor de Olympische Spelen van Tokio.

Lang leek Duitsland op weg naar de finale, tot de 52ste minuut. Grote delen van de wedstrijd hadden de Duitsers gedomineerd. Toen leed Rebecca Grote onnodig balverlies op eigen helft, waarna Marta Segu er met de bal vandoor ging. De Spaanse trok de bal mooi naar links, versnelde en schoot de bal met haar backhand ongelofelijk knap in de bovenhoek: 2-2. Met nog acht minuten spelen leek de shootout-serie niet ver weg. Tot de laatste minuut. De Duitse hockeysters vroegen een videoreferral aan en kregen alsnog een strafcorner die werd benut door een van de beste Duitse speelsters.

Duitsers vierden bereiken finale als de titel

Duitsland gaat zondag op zoek naar hun tweede Europese titel op Belgische grond. In 2013 was het land ook Europees kampioen. Het is een van hun twee Europese titels. Overigens begon het duel voor Duitsland al hilarisch, toen de cameraman voor het volkslied aan kwam rennen, maar struikelde op het kunstgras in Antwerpen. De Duitsers bleven maar lachen tijdens het volkslied en alle mogelijke zenuwen waren al weggelachen, toen ze begonnen aan de wedstrijd.

Spanje gaat zich opmaken voor de strijd om het brons tegen het gewonde Engeland, dat moet herstellen van de 8-0 afstraffing tegen Oranje.

Duitsland en Spanje na de halve finale. Foto: Willem Vernes

Ierland wint van België

Door een doelpunt van Anna O’Flanagan in de laatste minuut heeft Ierland vrijdagmiddag tegen België (2-1) uitstekende zaken gedaan in de degradatiepoule. De Ieren hebben nu zes punten uit twee wedstrijden. De Belgen, die op drie punten staan, kunnen zich zondag tegen het zwakke Wit-Rusland handhaven.

Rusland wint van Wit-Rusland

Rusland heeft vrijdagmiddag in de zogenoemde degradatiepoule van het EK afgetekend met 5-0 van het Wit-Rusland van de Nederlandse bondscoach Herman Kruis gewonnen. Twee van de vier landen in deze poule degraderen. Voor Wit-Rusland is het doek al praktisch gevallen, Rusland staat voor de zware taak om zondag een goed resultaat te boeken tegen WK-finalist Ierland om zich op het hoogste niveau te handhaven.

Rusland viert de overwinning. Foto: Willem Vernes

 

Vrijdag 23 augustus
Dames/Heren Tijd Wedstrijd Poule Uitslag
Dames 13:30 Rusland – Wit-Rusland C 5-0
Dames 15:45 België – Ierland C 1-2
Dames 20.30 Spanje – Duitsland Halve finale nnb
Dames 18.00 Engeland – Nederland (Halve finale) Halve finale nnb

5 Reacties

 1. rancoburgzorg

  Vandaag gaf Coudron in Le Soir een vernietigend interview over het Belgische team. Hij liet geen spaan heel van de ploeg in de laatste wedstrijd. Over de staf zei hij niets (veelzeggend?). Het zal er na de wedstrijd tegen Ierland niet beter op zijn geworden. Op de eerste tien minuten na was ook dat weer tenenkrommend slecht. Het gewissel met de keepers (tewijl je met Aisling een héle goede hebt) helpt al helemaal niet. Er is geen vechtlust, er lijkt desinteresse (wandelen ipv rennen naar een bal) en bij sommige speelsters angst te zijn. Vermoedelijk gaan de Belgisch hockeybonzen rucksichtlos optreden en vlot een nieuwe staf voor de groep zetten om in ieder geval kwalificatie voor Tokio af te dwingen.

 2. Alexhockey

  Buiten dat ze de kwaliteit van de mannen niet hebben, hebben ze inderdaad ook niet de vechtlust, Grinta, passie en het doorzettingsvermogen van de mannen. Wanneer het een wedstrijd is met druk of een knock-out fase, maken ze te veel fouten en blijven ze niet rustig. Vergeleken met de Red Lions liggen de Red Panthers een schaamtelijk grote afstand achter.

 3. robvisser

  In de Pro League hadden de Belgische dames niets te verliezen, komt er druk bij dan is het een ander verhaal. Ik denk dat de coach er niet veel aan kan doen en ik vraag me af of een andere coach de oplossing gaat zijn voor dit team.

 4. francakh

  Veel te hard gevierd na de 1-1 tegen Nederland denkende dat ze “er zijn” ...

 5. Eko1001

  Belgen arrogant en chauvinistisch? Maar wat lees ik in de tekst boven over Duitsland die de finales bereikt? Die blijdschap zou ze nog kunnen opbreken in de finale tegen wereldkampioen Nederland. Het lijkt mij logisch dat je blij bent als je zo’n wedstrijd uiteindelijk toch nog weet te winnen zonder shoot outs.


Wat vind jij? Praat mee...