EK Dag 8: Mannen van Rusland en Wales delen de punten

Twaalf doelpunten had Wales nodig tegen Rusland, om Frankrijk van de tweede plek te stoten in poule C. De poule waarin gestreden wordt om een WK-ticket. Heel realistisch was dat uitgangspunt niet voor Wales. De ploeg verdedigde lang een voorsprong, maar uiteindelijk werden de punten gedeeld: 3-3.

Andrey Kuraev opende voor Rusland de score. Van dichtbij tikte hij binnen, nadat twee verdedigers van Wales allebei volledig mistastten. Toch viel dat moment in het niet toen Wales-keeper James Fortnam met een kapotte klomp aan de zijkant van het veld stond. Zonder reservekeeper moest een rolletje duct tape uitsluitsel bieden. Maar na twee stappen was de tape al verdwenen. Terwijl het spel rustig doorging – en Wales dus zonder keeper speelde – verscheen daar uit het Wagener Stadion een keeperstas: met klomp. Niet dezelfde, maar Fortnam kon in ieder geval zijn werk weer doen.

Een strafbal en veldgoal zette Wales in het tweede kwart op voorsprong. Terwijl ondertussen de geleende klomp van Fortnam niet meer getest werd.

Toen diezelfde Naughalty in het derde kwart de stand via een strafcorner naar 3-1 bracht, leek er geen vuiltje meer aan de lucht voor Wales. Maar Rusland beet van zich af. Aanvoerder Marat Khairullin maakte in het derde kwart de aansluitingstreffer en vijf minuten voor tijd was daar Semen Matkovskiy die via een strafcorner voor de gelijkmaker tekende. Daarmee greep Rusland een punt. Het eerste punt van dit EK.

Wales – Rusland 3-3 (2-1)

6’ 0-1 Andrey Kuraev
17’ 1-1 Joseph Naughalty
24’ 2-1 Hywel Jones
40′ 3-1 Joseph Naughty
43′ 3-2 Marat Khairullin
54′ 3-3 Semen Matkovskiy

De problemen bij de keeper van Wales. Foto: Koen Suyk

Duitsland wordt de tegenstander van Nederland in de vrouwenfinale. De ploeg van bondscoach Xavier Reckinger had het lang lastig met Spanje, maar trok in de slotfase de wedstrijd naar zich toe, waardoor het ruim won: 4-1.

Duitsland begon uiterst voortvarend; al na drie minuten frommelde HGC-nieuwkomer Cecile Pieper de openingstreffer binnen. Het Spaanse antwoord volgde uit een strafcorner, die fraai werd binnengetipt door Berta Bonastre.

Toen kwam het moment van Xantal Gine. Eigenlijk het moment dat de nummer 20 van Spanje zo snel mogelijk wil vergeten. Zij kreeg een levensgrote kans, maar flatste ‘m naast het Duitse doel. Een van de grootste missers van dit EK.

Deze blooper werd nog pijnlijker, toen Sonja Zimmermann in hetzelfde kwart Duitsland op een 2-1 voorsprong zette. Nadat Spanje va banque ging spelen, scoorde de nummer vier van de wereld in de laatste minuut nog twee keer, waardoor een geflatteerde 4-1 op de borden verscheen.

Duitsland – Spanje 4-1
3′ 1-0 Cecile Pieper
13′ 1-1 Berta Bonastre
45′ 2-1 Sonja Zimmerman
60′ 3-1 Pia Maertens
60′ 4-1 Anne Schröder

Frankrijk wint van Spanje, maar grijpt naast WK-ticket

Het is Jeroen Delmee met Frankrijk niet gelukt om dit EK als vijfde te eindigen en zodoende het WK-ticket te bemachtigen. In hun laatste wedstrijd van dit toernooi moesten de Fransen met 5-0 winnen van Spanje. Ze wonnen wel, maar de 3-2 overwinning was te klein om boven de Spanjaarden te eindigen.

Frankrijk krijgt later dit jaar nog wel een herkansing in de WK-kwalificatiewedstrijden. Dat moet dan wel zonder Delmee. Hij is dan bondscoach van Oranje.

Spanje neemt nu plaats in de wachtkamer, maar heeft veruit de beste papieren voor het WK-ticket. Alleen wanneer Wales met 12-0 of meer van Rusland wint, gaat dat ticket niet naar Spanje.

Frankrijk stond binnen twintig minuten met 2-0 achter, door een raak gepushte strafbal van routinier Xavi Lleonart en een goal van Pau Quemada. Vervolgens vocht Frankrijk zich heerlijk terug in de wedstrijd. Voor rust maakte Timothée Clément er 2-1 van. Aan het begin van het vierde kwart tikte Pieter van Straaten de 2-2 binnen, zijn vijfde doelpunt van dit EK. Vijf minuten voor tijd schoot Antonin Igau de 2-3 raak. Daarmee kregen de Fransen eerherstel, na hun nederlaag tegen Wales.

Engeland op schema voor WK-ticket na winst op Ierland

Engeland heeft zich tegen Ierland gerevancheerd na de teleurstelling van twee dagen eerder van het niet bereiken van de halve finale. In poule C, de poule waarin gevochten wordt om het vijfde WK-ticket, heeft Engeland voorlopig de beste papieren. Engeland was met 5-1 duidelijk de betere partij en blijft daarmee koploper.

Nog nooit won Ierland op een EK van de grote buurman Engeland. Even leek het vrijdagmiddag in het Wagener Stadion wel te gaan lukken: de Ieren kwamen namelijk op voorsprong. En de treffer van Deirdre Luke was schitterend. Al slidend tipte ze de bal achter keepster Maddie Hinch de touwen in. De treffer werd groots gevierd.

Maar lang kon Ierland niet teren op die voorsprong. Toen Lizzie Holden in het tweede kwart met groen van het veld gestuurd werd, profiteerden de Engelsen optimaal. Anna Toman verzilverde een strafcorner en Sarah Evans verdubbelde in het overtal zelfs de score. Diezelfde Evans maakte aan het einde van het tweede kwart een einde aan de Ierse hoop, toen ze ook voor haar tweede van de middag en het derde doelpunt zorgde: 1-3.

Aan Engelse strafcorners geen gebrek: in het derde kwart pushte Lily Owsley – die volgend seizoen voor hdm speelt – raak en vlak voor tijd deed ook Jo Hunter via die weg een duit in het zakje (1-5). Zondag wacht Schotland, dan kan Engeland het WK-ticket definitief veiligstellen.

ANP/Koen Suyk

Schotland – Italië 3-1 (2-0)

Schotland heeft vrijdagochtend na de 10-0 nederlaag tegen Nederland een overwinning geboekt. In poule C, de poule waarin gevochten wordt om het vijfde WK-ticket, versloegen de Schotten tegenstander Italië met 3-1. De Italianen – op het WK van 2018 uitgeschakeld in de tweede ronde – maken nu geen kans meer op de vijfde plaats.

Schotland kwam in het tweede kwart op voorsprong, toen Bronwyn Shields uit een strafcornervariant de bal door de benen van de Italiaanse keepster Sofia Monserrat schoot. Vervolgens liepen de Schotten uit naar een 3-0 voorsprong. Het doelpunt van Italië zeven minuten voor tijd leidde geen comeback in van de Italianen, waardoor Schotland haar eerste zege van dit toernooi boekte. Desalniettemin blijven Engeland en Ierland in poule C de favorieten voor de vijfde plaats.

’17 Bronwyn Shields 1-0 (sc)
’21 Sarah Robertsen 2-0
’47 McKenzie Bell 3-0
’53 Sofia Laurito 3-1 (sc)

Highfives bij Schotland. Foto: Willem Vernes